Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Με «εντέλλεσθε» 12.000 τόνοι σκουπιδιών του Αιγίου στην Αιτωλοακαρνανία

 
 
3.500 τόνοι στο ΧΥΤΑ Στράτου, 5.500 τόνοι στο ΧΥΤΑ Παλαίρου, 1.500 τόνοι στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου και 1.000 τόνοι στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου
 
Στους ΧΥΤΑ Στράτου, Πάλαιρου, Ναυπάκτου και Μεσολογγίου μεταφέρονται χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών από το Αίγιο με «εντέλλεσθε» από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Παπαθεοδώρου Νίκο. Συγκεκριμένα προβλέπεται η μεταφορά 5.500 τόνων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Παλαίρου, 3.500 τόνων στο ΧΥΤΑ Στράτου, 1.500 τόνων στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου και 1.000 τόνων στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου (και 500 τόνοι στο ΧΥΤΑ του Δήμου Δυτικής Αχαΐας).

Η εν λόγω απόφαση που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το ΑγρίνιοCulture.gr (υπεγράφη στις 28/3 και έχει ισχύ για ένα έτος) είναι υποχρεωική για τους φορείς διαχείρισης των ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προγούμενο διάστημα από τους ΧΥΤΑ Παλαίρου και Στράτου, αλλά και από άλλους ΧΥΤΑ σε Αχαΐα και Ηλεία απορρίφθηκαν τα αιτήματα του Δήμου Αιγιαλείας για μεταφορά σκουπιδιών. Σε γενικές πάντως γραμμές το πρόβλημα που είχε προκύψει στο Αίγιο είναι ότι τους τελευταίους μήνες ο Δήμος Αιγιάλειας βρίσκεται σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης λόγω αδυναμίας πλήρους αποκομιδής των αποριμμάτων. Και αυτό γιατί ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας παραμένει εδώ και ένα μήνα κλειστός από τους κατοίκους, που από το 2015 ζητούν το κλείσιμο του ΧΥΤΑ και τη μεταφορά των απορριμμάτων του δήμου σε άλλους ΧΥΤΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών απορριμματοφόρα επιχείρησαν να προσεγγίσουν το ΧΥΤΑ συνοδεία αστυνομικής δύναμης, χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού το μπλόκο των κατοίκων καλά κρατεί. Παράλληλα υπάρχει και υπόδειξη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας περί άμεσης απομάκρυνσης απορριμμάτων, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία για τους κατοίκους του Δήμου Αιγιαλείας.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία επανάληψη της υπόθεσης με τα σκουπίδια του Πύργου Ηλείας στα τέλη του 2015, όταν δόθηκε «εντέλλεσθε» στους ΧΥΤΑ Στράτου, Πάλαιρου και Ναυπάκτου να δεχθούν συνολικά 7.500 τόνους σκουπιδιών από τον Πύργο. Το ερώτημα όμως είναι μέχρι πότε η Αιτωλοακαρνανία θα «βάζει πλάτη» είτε στην Ηλεία, είτε στην Αχαΐα και θα επιλύει προβλήματα και μάλιστα τόσο μείζονα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία, που οι εκεί φορείς θα έπρεπε να είχαν επιλύσει προ πολλού.



πηγή: http://www.agrinioculture.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου