Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Εντυπωσιακές καταγραφές υδρόβιων πουλιών στο Δέλτα Έβρου

 
Εντυπωσιακές καταγραφές υδρόβιων πουλιών στο Δέλτα Έβρου
 
Στις πρώτες μετρήσεις του νέου έτους στο Δέλτα Έβρου καταγράφηκαν δεκάδες χιλιάδες πάπιες, 3.500 φοινικόπτερα, 1.750 κύκνοι και σημαντικός αριθμός παρυδάτιων, ενώ ο αριθμός των χηνών άρχισε να αυξάνεται.
 
Το νέο έτος έκανε με τον καλύτερο τρόπο ποδαρικό στο Δέλτα του Έβρου, καθώς κατά τη διάρκεια των πρώτων μετρήσεων παρατηρήθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου ένα θηλυκό άτομο Χιονόπαπιας*.
 
 
Μεγάλος ο αριθμός των παπιών με πολυπληθέστερα αυτών τα Κικρκίρια (16.930 άτομα), τις Πρασινοκέφαλες (12.370 ατ.), τα Σφυριχτάρια (11.630 ατ.), τις Χουλιαρόπαπιες (4.935 ατ.) και τις Βαρβάρες (665 ατ.).
 

Οι κύκνοι (1.575 Νανόκυκνοι, 25 Αγριόκυκνοι, 150 Βουβόκυκνοι) και οι χήνες (300 Ασπρομέτωπες, 305 Σταχτόχηνες, 3 Κοκκινόχηνες) περιφέρονται σε όλο τον υγρότοπο αναζητώντας το καλύτερο σημείο σίτισης και κούρνιας.

Σημαντικός και ο αριθμός των παρυδάτιων που συναντώνται κατά κύριο λόγο στις νησίδες του υγρότοπου με πολυπληθέστερα είδη τις Λασποσκαλίδρες (2.145 ατ.), τους Κοκκινοσκέληδες (258 ατ.), τις Τουρλίδες (138 ατ.) και τους Στρειδοφάγους (110 ατ.).
 
Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί τα τελευταία χρόνια και ο αρκετά μεγάλος αριθμός των Καστανόπαπιων (2.150 ατ.) και Φοινικόπτερων (3.500 ατ.) που κατά κύριο λόγο μαζί με τους Νανόκυκνους τρέφονται στους ορυζώνες του Τούρκικου Δέλτα και επιστρέφουν στο Ελληνικό κομμάτι για να περάσουν την νύχτα τους.
 
 
Το αρσενικό της Χιονόπαπιας είναι πολύ χαρακτηριστικό με τα πλουμιστά ανοιχτόχρωμα χρώματα και τη μακριά, σουβλερή ουρά.

Το είδος έχει παρατηρηθεί στο Δέλτα Έβρου πριν αρκετά χρόνια, πάντα σαν χειμερινός επισκέπτης, γι’ αυτό και η πρόσφατη παρατήρηση είναι ιδιαίτερα σημαντική.
 
 
 
* Η Χιονόπαπια είναι μια πάπια που φωλιάζει στην τούνδρα, σε ορεινές περιοχές και μέχρι τη Βαλτική. Ξεχειμωνιάζει στη θάλασσα, κυρίως στη βορειοδυτική Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας η εμφάνισή της είναι σπάνια και ακανόνιστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου