Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες κατέχουν το 37% της πορτογαλικής αγοράς


Οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες κατέχουν το 37% της πορτογαλικής αγοράςΠαρόλο που η Πορτογαλία βρέχεται από τον Ατλαντικό και θα μπορούσε να είναι αυτάρκης στο θέμα της εισαγωγής ψαριών ωστόσο το 37% της πορτογαλικής αγοράς όσον αφορά στη τσιπούρα και το λαβράκι κατέχουν οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες.
 
Οι Πορτογάλοι μάλιστα λατρεύουν τα ψάρια καταλαμβάνοντας, τη πρώτη θέση της Ευρώπης στην κατανάλωση αλιευμάτων με 57 κιλά το άτομο ανά έτος.
 
H Ελλάδα είναι ο δεύτερος µεγαλύτερος προμηθευτής, κατέχοντας το 37% της πορτογαλικής αγοράς, µε κύριο και µοναδικό σχεδόν ανταγωνιστή την Ισπανία, αν και τελευταία εµφανίζονται σηµαντικές ποσότητες τσιπούρας και λαβρακιού προερχόµενες από την Τουρκία.
 
Σύμφωνα με έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Λισσαβόνα, το 2016 οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές ψαρικών στην Πορτογαλία ανήλθαν σε 42,6 εκατ. ευρώ, µε µερίδιο 2% επί του συνόλου των πορτογαλικών εισαγωγών και 22% επί των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία.
 
Ειδικά όσον αφορά την τσιπούρα, η Ελλάδα κατέχει ποσοστό (σε αξία) 34% έναντι 49% της Ισπανίας µε συνολική αξία εξαγωγών 21 εκατ. ευρώ.
 
Οι ελληνικές εξαγωγές λαβρακιού κυµαίνονται σε χαµηλότερα επίπεδα, δηλαδή 15 εκατ. ευρώ έναντι 18,8 εκατ. ευρώ της Ισπανίας, αλλά µε εξίσου υψηλό ποσοστό διείσδυσης της τάξης του 42% (έναντι 53,4% της Ισπανίας).
 
Όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο, «η Πορτογαλία αποτελεί τη χώρα της Ευρώπης µε την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση αλιευµάτων (57 κιλά το άτοµο/έτος).
 
Σήµερα, οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες κατέχουν σχεδόν το ήµισυ της πορτογαλικής αγοράς τσιπούρας-λαβρακιού. Ωστόσο, εν όψει ανωτέρω πολιτικής ανάπτυξης υδατοκαλλιέργειας της Πορτογαλίας, οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες θα πρέπει να προετοιµασθούν για µεγαλύτερο ανταγωνισµό από τα πορτογαλικά προϊόντα (τσιπούρα και λαβράκι), κυρίως στην αγορά της Πορτογαλίας. Επίσης έντονος εµφανίζεται και ο ανταγωνισµός από προϊόντα ιχθυοπαραγωγής τουρκικής προέλευσης».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου