Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Κυνήγι τρούφας στην περιοχή των Μετεώρων


Κυνήγι τρούφας στην περιοχή των ΜετεώρωνΜε την ιδιαίτερα ευαίσθητη μύτη τους και κατόπιν εκπαίδευσης, θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν έναν πολύτιμο καρπό, στην περιοχή των Μετεώρων. Ο λόγος για τα εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα, τα οποία, μαζί με τον εκπαιδευτή τους, θα επιδοθούν στο κυνήγι τρούφας, που θα ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και το Μουσείο Μανιταριών που εδρεύει στην Καλαμπάκα.
 
Πρόκειται για την έναρξη της περιόδου κυνηγιού τρούφας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2017.
 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από το κυνήγι τρούφας με τους εκπαιδευμένους σκύλους, τρουφομακαρονάδα στο δάσος, επίσκεψη στο μουσείο, ξενάγηση και τέλος, γευσιγνωσία μανιταριών.


πηγή: http://www.paseges.gr/

Η προστασία της Ελληνικής φέτας και το γενικότερο οικονομικό τοπίο


Η προστασία της Ελληνικής φέτας και το γενικότερο οικονομικό τοπίοΜετά την υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της «Συνολικής Οικονομικής Εμπορικής Συμφωνίας» ΕΕ - Καναδά (CETA), που ακολούθησε την υπογραφή της από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ενώ οδεύει προς επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών - μελών της ΕΕ, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ στη χώρα μας επιχειρούν να περιορίσουν τη συζήτηση για τις συνέπειές της στην κατάργηση της προστασίας της φέτας σαν «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» στη «μεγάλη απελευθερωμένη αγορά» ΕΕ - Καναδά που δημιουργεί η συμφωνία. Χωρίς να υποτιμάμε τη σημασία του ζητήματος για τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους παραγωγούς της χώρας μας, επισημαίνουμε ότι ο περιορισμός της συζήτησης μόνο σ' αυτό από τα αστικά κόμματα αποσκοπεί στο να κρύψει τις οδυνηρές συνέπειες της CETA σε πολλές πλευρές της ζωής του εργαζόμενου λαού: Μεγαλύτερη επιδείνωση στους όρους δουλειάς και στα εργασιακά δικαιώματα, στη διατροφική ασφάλεια και τη λαϊκή υγεία, παράδοση κρατικών υπηρεσιών, υποδομών και περιουσίας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους κ.ά...
 
Ομως και η ίδια η συζήτηση για τη φέτα διεξάγεται αποκλειστικά από τη σκοπιά των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του σχετικού κλάδου. Στις επικρίσεις π.χ. του Συνδέσμου Βιομηχάνων Γαλακτοκομικών Προϊόντων για «αμαχητί παράδοση της φέτας», που επιζητά προστατευτικά μέτρα για την κατοχύρωση της θέσης των ντόπιων ομίλων, αντιπαρατίθενται άλλες μερίδες του κεφαλαίου από τη σκοπιά του «ελεύθερου ανταγωνισμού», με το επιχείρημα ότι «οι καλές ελληνικές επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από το άνοιγμα σε μία τεράστια αγορά». Ο καημός και των δύο πλευρών είναι να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα και τις θέσεις των επιχειρηματικών ομίλων στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό. Αυτό που αποκρύπτεται είναι ότι η CETA διασφαλίζει περαιτέρω την κυριαρχία των μονοπωλίων, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι το καθεστώς προϊόντων ΠΟΠ (Προστασία Ονομασίας Προέλευσης), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η φέτα κι άλλα γνωστά τοπικά προϊόντα, όλα τα προηγούμενα χρόνια ούτε έσωσε, ούτε προστάτευσε τους μικρούς παραγωγούς, που η μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκεται σήμερα σε τραγικό αδιέξοδο.

Για τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους παραγωγούς το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η κυριαρχία των μονοπωλίων θα τους συνθλίψει οριστικά, επιταχύνοντας το ξεκλήρισμά τους. Γι' αυτό και δεν έχουν λόγο να ακολουθήσουν το ένα ή το άλλο τμήμα του κεφαλαίου που ανταγωνίζονται για τα δικά τους συμφέροντα, αλλά να αγωνιστούν μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για να ακυρωθεί στο σύνολό της η αντιλαϊκή συμφωνία, κατευθύνοντας την πάλη τους σε συμμαχία ενάντια στην κυριαρχία και την εξουσία των μονοπωλίων και του εκμεταλλευτικού συστήματος που την υπηρετεί.πηγή: http://www.alli-apopsi.gr/

Χαλβάς με Άποψη και Ιστορία

 
halvas kalo
 
Στα παιδικά μου χρόνια στο Βόλο, ο χαλβάς για μας είχε το δικό του ονοματεπώνυμο: Ι. Παπαγιαννόπουλος, στο τετράγωνο πακετάκι με το μεταλιζέ χαρτί. Στις δεκαετίες που πέρασαν μακριά από τα πάτρια εδάφη, οι νηστείες έχασαν τη γεύση του.
 
Που την ξαναβρήκα εσχάτως στην πρωτεύουσα, καλύτερη από ποτέ. Στο κυλινδρικό ρολό που κόβεται υπέροχα σε στρογγυλές μπουκίτσες, αυτόν τον χαλβά δεν τον ψήνεις, δεν του προσθέτεις λεμόνι και κανέλα, τον απολαμβάνεις ως έχει, σαν σπάνια λιχουδιά: σώμα που λιώνει στο στόμα, χωρίς κόρδα που κολλά στα δόντια, βελούδινος, με έντονο άρωμα αληθινής κουβερτούρας, με κακάο, σταφίδες και ολόκληρα καβουρδισμένα φουντούκια, σε μια κολασμένη συνταγή που αναδεικνύει αλλιώς, μια συνταγή με παράδοση από το 1919. Απλός με βανίλια, με σοκολάτα υγείας και ολόκληρα αμύγδαλα, ολικής με αμύγδαλα, νεωτεριστικός και πλούσιος σε κράνμπερις, τρώγεται μετά μανίας όλο το χρόνο αλλά πραγματικά, αξίζει να ζήσεις το λαϊκό προσκύνημα πριν την Καθαρή Δευτέρα, όταν για μια ολόκληρη εβδομάδα, οι ουρές των πιστών ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο, χιλιάδες κόσμος που υπομονετικά περιμένει τη σειρά του, να μπουν πέντε-πέντε αφού περισσότερους δεν χωρά το μικρό πρατήριο, με την αγωνία στο μάτι μήπως και έχει τελειώσει η δική του καθενός, αγαπημένη γεύση.
 
Αν βρεθείτε στο μικρό εργαστήριο του Βόλου, θα διαπιστώσετε μόνοι σας τη χειροποίητη εργασία και εκτός από τον απλό χαλβά, θα ψωνίσετε τον υγιεινό χωρίς ζάχαρη, βιολογική χαρουπόκρεμα που αντικαθιστά τη ζάχαρη αλλά και το ωραιότερο ταχίνι από αναποφλοίωτο σουσάμι και υπέροχα καβουρδισμένο σουσάμι.

Βόλος /Παπαδιαμάντη και Βασσάνη 2, 2421021340
(Στην Αθήνα τον βρίσκεις στον "Μανδραγόρα" στον Πειραιά και σε μαγαζιά με τοπικά προϊόντα).


πηγή: http://www.pirouni.gr/

Η καλύτερη ώρα για βόλτα στην Αθήνα είναι το ξημέρωμα

 
 
Κάθε πόλη, είτε μεγάλη είτε μικρή, έχει πάντα μερικά μυστικά και μερικά χαρακτηριστικά πολύ συγκεκριμένα που σε κάνουν να την αγαπήσεις, να χαίρεσαι που ζεις σ’ αυτήν ή να ονειρεύεσαι να ζήσεις σ’ αυτήν.

Υπάρχει μια οπτική γωνία που αν καταφέρεις να την εντοπίσεις, σε βοηθά να δεθείς για πάντα κι απολαμβάνεις την κάθε στιγμή που βρίσκεσαι εκεί.

Η Αθήνα μπορεί να ‘ναι μεγάλη, θορυβώδης, αχανής, να κινείται με τρελούς ρυθμούς, να προκαλεί άγχος και κρίσεις πανικού στα παιδιά της, να μην είναι όσο προσεγμένη κι οργανωμένη θα χρειαζόταν, αλλά ταυτόχρονα έχει μια μαγεία μοναδική, στην οποία αν αφεθείς και τη γνωρίσεις την ερωτεύεσαι ακαριαία και για πάντα.

Για πολλούς η Αθήνα αποτελεί την πόλη της τρέλας, της ακαταστασίας, της ανησυχίας. Είναι υπεύθυνη για φίλους που χάθηκαν, για σχέσεις που κουράστηκαν, γι’ αποστάσεις που δεν εκμηδενίστηκαν κι οδήγησαν σε περιόδους μοναξιάς και απογοήτευσης.

Είναι αλήθεια κι όσοι ζούμε χρόνια στην Αθήνα το ξέρουμε πολύ καλά, πως σ’ αυτήν την πόλη χρειάζεσαι ένα σχετικά μεγάλο διάστημα προσαρμογής κι ένταξης στον τρόπο ζωής της, χρειάζεσαι ένα διάστημα δοκιμής κι αβέβαιης περιπλάνησης μέχρι να νιώσεις σαν στο σπίτι σου κι απόλυτα άνετα. Επεξεργάζεσαι πληροφορίες, ανθρώπους, μέρη, τρόπους, κινήσεις, συμπεριφορές. Κι αυτή η δοκιμαστική περίοδος είναι συνήθως και κομματάκι ζόρικη.

Όμως –κι αυτό το όμως είναι τεράστιο– η Αθήνα σ’ ανταμείβει πλήρως όταν την αφουγκραστείς και μάθεις να ζεις σ’ αυτήν. Όταν ενσωματωθείς τα ζόρια της προσαρμογής, ακόμα κι αν κράτησαν κι έναν ή δύο χρόνους, μοιάζουν ν’ άξιζαν τον κόπο και την κούραση.

Μαγεύεσαι κι απολαμβάνεις αμέτρητα όμορφα μέρη, καλά κρυμμένες γωνιές, ατέλειωτες βόλτες. Γίνεσαι ένα με τους γρήγορους ρυθμούς, σε σημείο που πια δεν μπορείς να ζήσεις στη νωθρότητα που κάποτε απολάμβανες, αγαπάς αυτήν την ένταση της πόλης τη μέρα και λατρεύεις τα φώτα και την ησυχία της τη νύχτα. Τη νύχτα της Αθήνας που δε μοιάζει με καμία άλλη νύχτα σε καμία άλλη πόλη.

Εμείς που αγαπάμε την Αθήνα και τη διαλέγουμε με μάτια κλειστά και καρδιά σαν ανοιγμένο αερόστατο, στην ερώτηση «ποια ώρα είναι η καλύτερη για βόλτα στην Αθήνα;» απαντάμε, χωρίς δεύτερη σκέψη, «το βράδυ». Και για να σε πάω κι ένα βήμα παραπέρα, το ξημέρωμα.

Αυτή η πόλη έχει, μεταξύ άλλων, το μαγικό χάρισμα να μεταμορφώνεται απ’ ώρα σε ώρα. Κινείται και τρέχει όλη μέρα, ανάβει το βράδυ, χορεύει ρυθμικά αγκαλιά με φώτα και φωτάκια κι ησυχάζει το ξημέρωμα, όταν τα φώτα αρχίζουν να σβήνουν κι ο ουρανός βάφεται με τα χρώματα της αυγής.

Μια βόλτα τα ξημερώματα στην Αθήνα σε γαληνεύει, ρουφάει όλη την ένταση που σου διαβίβασε την ημέρα η πόλη και σ’ αφήνει ν’ απολαύσεις την ησυχία και την ηρεμία που υπάρχει παντού, όταν για λίγες μόνο ώρες η Αθήνα κοιμάται.

Οι δρόμοι είναι άδειοι, η φασαρία της μέρας μοιάζει με κάτι πολύ μακρινό, ο αέρας της νύχτας που φεύγει μυρίζει όμορφα κι είναι τόσο αναζωογονητικός που εύχεσαι να μην ξημερώσει εντελώς ποτέ.

Η πόλη αυτήν την ώρα είναι πιο γλυκιά και πιο οικεία από κάθε άλλη στιγμή μες στη νύχτα και τη μέρα και σε γεμίζει όμορφες σκέψεις, ενώ κατά τρόπο επίσης μαγικό, σαν κάποιος να κουνάει το μαγικό του ραβδί, το μυαλό σου αδειάζει, καθαρίζει και κάθε αρνητικό συναίσθημα σβήνεται, έστω και για λίγο.

Οι γωνιές και τα μέρη που αγαπάς στην Αθήνα την ημέρα, το ξημέρωμα είναι δυο φορές πιο γοητευτικά και πιο δικά σου. Βλέπεις πράγματα που το τρέξιμο κι η φασαρία των υπολοίπων ωρών δε σ’ έχουν αφήσει να προσέξεις.

Ο χρόνος κυλάει απολαυστικά αργά και νιώθεις πως κάθε στιγμή είναι η στιγμή σου. Ο ρομαντισμός κι η γλυκύτητα που αποπνέει αυτή η πόλη, απ’ την ώρα που τα φώτα της σβήνουν και μέχρι ν’ ανατείλει ο ήλιος, είναι ασύγκριτα και μοναδικά.

Είτε είσαι μόνος, είτε απολαμβάνεις τη βόλτα σου με κάποιον που αγαπάς, το ξημέρωμα στην Αθήνα είναι από ‘κείνα που διώχνουν κάθε ματαιότητα και κάθε ασχήμια, βάζοντάς σε σ’ ένα παραμύθι, όχι τόσο λυρικό που να σου υπενθυμίζει πως είναι απλώς παραμύθι, αλλά τόσο αληθινό και γοητευτικό που τίποτα δε στερείται η πραγματικότητά σου απ’ αυτό.
 
Οι βόλτες στην Αθήνα τα ξημερώματα είναι σαν παραμύθι. Είναι η ανταμοιβή που απλόχερα σου παρέχει η πόλη για όσα αρνητικά θεωρείς πως έχει, είναι αυτό το καθημερινό δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και τελευταίο και πιο βασικό είναι το ερωτικό κόλπο με τ’ οποίο η Αθήνα κρατάει τα παιδιά της αιώνια under her spell. Το ξημέρωμα στην Αθήνα αγαπά τους ερωτευμένους και κάνει τους μόνους να ερωτευτούν.
 
 
 

Κέρκυρα. Συνεχίζεται η συλλογή καπακιών από την "Κερκυραίων Πρωτοβουλία"

 
Συνεχίζεται η συλλογή καπακιών από την "Κερκυραίων Πρωτοβουλία"
 
Συνεχίζεται τελικά η συλλογή καπακιών από την "Κερκυραίων Πρωτοβουλία" όπως ανακοίνωσε η ίδια η κίνηση πολιτών
 
 
Συγκεκριμένα, δημοσιοποίησε την ακόλουθη ανακοίνωση:
 
Πριν μία εβδομάδα, οι εθελοντές της Κερκυραίων Πρωτοβουλία ανακοίνωσαν ότι σταματάει η συλλογή πλαστικών καπακιών που είχε ξεκινήσει από το 2012, επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης.

Με μεγάλη μας χαρά σήμερα ανακοινώνουμε ότι βρέθηκε χώρος αποθήκευσης και η τόσο σημαντική δράση συλλογής πλαστικών καπακιών θα συνεχιστεί.

Οι εθελοντές της Κερκυραίων Πρωτοβουλία, θέλουν να εκφράσουν από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ στην επιχείρηση Κάβα Διαπόν για την παραχώρηση χώρου, προκειμένου να αποθηκεύονται μέχρι να μαζευτεί η ποσότητα που απαιτείται.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα Ράνια Διαβάτη, την κα Αθανασία Πανάρετου και τον κ. Πηλό Γεώργιο για τις σημαντικότατες προσπάθειες που έκαναν για να βρεθεί χώρος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες:

στην κα Μερόπη Υδραίου από το συνδυασμό Κερκυραίων Δήμος, που ήρθε σε επαφή μαζί μας και ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την εξεύρεση χώρου και το έθεσε μάλιστα και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας.
στον κ. Χρήστο Άνθη, διευθυντή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Κέρκυρας και αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, ο οποίος μας συγκίνησε με το ενδιαφέρον του και μας βρήκε αμέσως λύσεις για το πρόβλημα αποθήκευσης.
το Δ.Σ και τους εργαζομένους του Συνεταιρισμού Ηλεκτρολόγων Κέρκυρας για τις προσπάθειες τους να βρεθεί χώρος για να μην σταματήσει η συλλογή καπακιών.
Τους εκατοντάδες συμπολίτες μας από Κέρκυρα και από Αθήνα για τα μηνύματα συμπαράστασης.

Όλοι ενδιαφέρθηκαν να μην σταματήσει αυτή η δράση που έχει δώσει μέχρι τώρα εντελώς δωρεάν 16 αναπηρικά αμαξίδια, εκτός φυσικά του Δήμου Κέρκυρας! Του Δήμου, που όταν τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την κα Υδραίου, έδωσε την απάντηση ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος ούτε για την Κερκυραίων Πρωτοβουλία ούτε για τον Ερυθρό Σταυρό. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο, αφού πολιτικά δεν είχε κάποιο όφελος από εμάς. Δεν σκέφτονται όμως οι του Δήμου μας, ότι από τη συλλογή πλαστικών καπακιών έχει όφελος η Κέρκυρα συνολικά για τους εξής λόγους:

Βοηθούνται κυρίως οι δημότες του νησιού που έχουν κινητικά προβλήματα και δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν αναπηρικό αμαξίδιο.
Βοηθούνται Κέντρα Υγείας στην Κέρκυρα και στους Παξούς και κλάδοι του Νοσοκομείου Κέρκυρας (Τμήμα Τεχνικού Νεφρού, Ψυχιατρικό Τμήμα) που έχουν έλλειψη αμαξιδίων και δεν τους βοηθάει ούτε ο Δήμος ούτε το κράτος να αποκτήσουν λόγω κρίσης.
Βοηθάμε το περιβάλλον της Κέρκυρας, γιατί ένα μεγάλο μέρος των καπακιών αν δεν συλλεγόταν από εμάς, θα κατέληγε να θάβεται στο Τεμπλόνι με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες.
Τέλος, η δράση αυτή βοηθάει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και στην καλλιέργεια της κουλτούρας των κατοίκων και κυρίως των νέων παιδιών του νησιού. Τους μαθαίνει να βοηθάνε τον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη χωρίς αντάλλαγμα, να σέβονται το περιβάλλον και και να προσπαθούν πάντα για το καλύτερο!

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, τα blogs, τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, τον κόσμο του Fb για όλες τις κοινοποιήσεις.

Ολοκληρώνοντας, να ενημερώσουμε τον κόσμο που μαζεύει πλαστικά καπάκια ότι οι εθελοντές που ασχολούνται με τη συλλογή, διαλογή και αποθήκευση καπακιών, είναι λίγοι και ζητάμε την βοήθεια σας για να διευκολύνουμε αυτό που κάνουν στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχουν. Τονίζουμε λοιπόν ότι:

Μαζεύουμε ΜΟΝΟ ΠΛΑΣΤΙΚΑ καπάκια και σας παρακαλούμε να μην βάζετε μέσα άλλα αντικείμενα όπως: μεταλλικά καπάκια ή μεταλλικά αντικείμενα, μπαταρίες, παλιά κινητά ή φορτιστές, μπουκάλια, σκουπίδια και ρούχα. Τα καπάκια να είναι σε σακούλες καθαρές και πολύ καλά κλεισμένες.
Τα σημεία που μπορείτε να τα δίνεται είναι απέναντι από παλαιό νοσοκομείο Κέρκυρας, στο καφέ - πρατήριο άρτου Love Eat και στο Eco Print και μόνο εκεί. Όσοι αφήνατε στο κτίριο της παλαιάς νομαρχίας, παρακαλείσθε να μην τα αφήνετε πλέον εκεί.
Όποιος έχει αμφιβολίες για την δράση αυτή, μπορεί να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες για να δει από κοντά την πραγματικότητα.
Τέλος να τονίσουμε ότι κάναμε προσπάθειες να βρεθεί χώρος αποθήκευσης και παραλαβής καπακιών στην πόλη της Κέρκυρας, ώστε να βολεύει όλο τον κόσμο που μαζεύει, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ο χώρος που έχει βρεθεί είναι αποκλειστικά αποθήκευσης και βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Κέρκυρας".πηγή: http://www.kerkyrasimera.gr/

H ιστορία του χαρταετού


H ιστορία του χαρταετούΗ ιστορία του χαρταετού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι η αίσθηση της ελευθερίας, της χαράς και της δύναμης. Είναι το πιο αγαπημένο παιχνίδι για την Καθαρή Δευτέρα. Είναι ένας τρόπος που θέλει όλη την οικογένεια να συμμετέχει σ αυτήν την πρωτόγνωρη χαρά και ο καθένας να έχει το μέρτικό του στο πέταγμα…Ας δούμε την ιστορία του όπως την περιγράφει δημοσίευμα στο cretalive.gr .
H πιο « παλιά» πληροφορία που υπάρχει για την ύπαρξη του χαρταετού είναι αυτή του 4ου αιώνα π.Χ., όταν ο μαθηματικός και αρχιμηχανικός Αρχύτας (440-360 π.Χ.), από τον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, καλός φίλος του Πλάτωνα και οπαδός του Πυθαγόρα, χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον χαρταετό και λέγεται ότι ήταν ο εφευρέτης του. Ο Αρχύτας θεωρείται ο τελευταίος αλλά και ο σημαντικότερος των Πυθαγορείων. Κείμενα του Αρχύτα λένε ότι μελέτησε και ο Γαλιλαίος. Υπάρχει και ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής με παράσταση κόρης, η οποία κρατά στα χέρια της μια μικρή λευκή σαΐτα δεμένη με νήμα, έτοιμη να την πετάξει.

Πιθανότατα βέβαια, τα πειράματα ή τα παιχνίδια των Αρχαίων Ελλήνων με τους "αετούς" θα πρέπει να γίνονταν με πανί τουλάχιστον ως το Μεσαίωνα, καθώς η χώρα μας δεν διέθετε σε αφθονία το χαρτί.

Όλα ξεκίνησαν το 1000 π.Χ. στην Κίνα. Ο πρώτος χαρταετός με μορφή δράκου εφόσον είναι και το ιερό σύμβολο της Κίνας, ήταν φτιαγμένος από μετάξι και μπαμπού, από τους φιλόσοφους Mozi και Luban. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν, ένας στρατηγός χρησιμοποίησε έναν χαρταετό μ’ έναν ιδιαίτερα έξυπνο και ενδιαφέροντα τρόπο. Προκειμένου να καταλάβει με τον στρατό του ένα παλάτι, έπρεπε να σκάψει ένα υπόγειο τούνελ. Μη γνωρίζοντας, όμως, το μήκος που θα έπρεπε να έχει το τούνελ, πέταξε τον χαρταετό έως πάνω από το παλάτι, κρατώντας την άκρη του νήματος στο σημείο απ όπου θα ξεκινούσε το τούνελ, και έτσι έκανε τους απαραίτητους σχετικούς υπολογισμούς.

Παλαιότερα, στην Κίνα, στην Κορέα και στην Ιαπωνία, πίστευαν ότι οι χαρταετοί είχαν τη δυνατότητα να διώχνουν τα κακά πνεύματα, γι’ αυτό και το πέταγμά τους, ακόμη και σήμερα, προϋποθέτει ολόκληρη τελετουργία. Σύμφωνα με κάποια παράδοση μάλιστα, μια νύχτα ένας Ιάπωνας στρατηγός πέταξε πάνω από το στρατόπεδο των εχθρών του έναν χαρταετό γεμάτο κουδούνια, με αποτέλεσμα οι εχθροί να νομίσουν ότι τους επιτέθηκαν τα κακά πνεύματα και να το βάλουν στα πόδια.

- Ο αυτοκράτορας της Κίνας Γουέν Χσουν έκανε πειράματα πτήσεων με αετούς φτιαγμένους από μπαμπού, χρησιμοποιώντας για επιβάτες τους κρατούμενούς του. Οι τυχεροί που επιζούσαν κέρδιζαν την ελευθερία τους

Μετά ταξίδεψε, στην Κορέα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, στην Ιαπωνία και τα τέλη του 13ου αιώνα από τον Μάρκο Πόλο στη μεσαιωνική Ευρώπη!

Η ιστορία του χαρταετού έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Κίνα ξεπερνώντας τα 2.400 χρόνια ζωής. Αρχικά, βέβαια, υλικό κατασκευής των χαρταετών δεν υπήρξε το χαρτί, αλλά το ξύλο. Οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους χαρταετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και σε τελετουργίες για τον εξορκισμό του κακού. Πίστευαν ότι όσο ψηλότερα ανεβεί ο αετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι.

Τα νεότερα χρόνια, πολλές λεπτομέρειες για την παρουσία του χαρταετού στη Γηραιά Ήπειρο έχουμε το 1450 στη Γερμανία και το 1606 στην Ισπανία. Στη δεύτερη περίπτωση, ένας κληρικός αναφέρει στο ημερολόγιό του ότι χρησιμοποιούσαν τον χαρταετό σαν παιχνίδι χαράς την ημέρα του Πάσχα.

Το 1749 ο Σκωτσέζος μετεωρολόγος Alexander χρησιμοποίησε χαρταετούς με θερμόμετρα, προκειμένου να καταγράψει και να μελετήσει τις θερμοκρασιακές μεταβολές σε μεγάλο υψόμετρο.

Το 1752 στην Αμερική ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εκτέλεσε το διάσημο πείραμά του, διαπιστώνοντας με τεχνητό αετό τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού, οπότε και κατασκεύασε το αλεξικέραυνο.

Τα χρόνια 1799-1809, ο σερ George Cayley άρχισε να πειραματίζεται με τους χαρταετούς, προκειμένου να κατασκευάσει μια μηχανή που να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ανθρώπους στον αέρα. Και τα κατάφερε. Το 1853 πέτυχε να πετάξει το πρώτο ανεμοπλάνο, που μπόρεσε να σηκώσει το βάρος ενός ατόμου για σαράντα ολόκληρα δευτερόλεπτα.

Το 1833 ένας Βρετανός, αυτή τη φορά, μετεωρολόγος, χρησιμοποίησε τους χαρταετούς για να ανυψώνει ανεμόμετρα, ώστε να καταγράφει και να μελετά τις ταχύτητες των ανέμων στα διάφορα υψόμετρα

Το 1880 ο Αυστραλός Hargrave σχεδίασε έναν τεράστιο αετό για μετεωρολογικές παρατηρήσεις.

Υπάρχει προφορική παράδοση που αγγίζει τα όρια του μύθου, ότι τη μεγάλη γέφυρα του Νιαγάρα την άρχισαν, ρίχνοντας απέναντι με χαρταετό το πρώτο σχοινί.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές γιορτές με χαρταετούς που ''χορεύουν'' στους αιθέρες πραγματοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Βόρεια Ινδία, για την υποδοχή της άνοιξης, με εντυπωσιακές τελετές που έχουν τις ρίζες τους στην ινδουιστική μυθολογία. Για τον ίδιο λόγο, στη Λαχώρη του Πακιστάν κάθε Φεβρουάριο γίνονται πανηγυρικές εκδηλώσεις, που επαναφέρουν στη μνήμη παγανιστικές συνήθειες του παρελθόντος.

Ο Χαρταετός έφθασε στην Ελλάδα πρώτα από τα λιμάνια Ανατολής (Σμύρνη-Χίο-Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρας, των Πατρών και ακολούθησαν τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει σπάγκο και χρωματιστό χαρτί. Η κατασκευή ενός χαρταετού σήμερα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση καθώς υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα. Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της, τα λεγόμενα κούλουμα. Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται είτε από ελαφρύ ξύλο είτε από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί. Σημαντικά σημεία του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα είναι: τα ζύγια της καλούμπας, τα ζύγια της ουράς, το μέγεθος της ουράς.πηγή: http://www.alli-apopsi.gr/

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Βόλος. Ο Χαλβάς Τσούγκου συνεχίζει να κρατά τα μυστικά του...


Η πρώτη βιομηχανία του Βόλου η χαλβαδοποιία "Τσούγκου" και το πρώτο ηλεκτροκίνητο αρτοποιείο του Βόλου του Αθανασίου Χαρμάνη
 
Ο Δημήτριος Τσούγκος ίδρυσε το 1841 το πρώτο ιπποκίνητο χαλβαδοποιείο στο Βόλο, έξω από την πύλη του κάστρου στη σημερινή οδό Παπακυριαζή. Το 1900 τα δυο του παιδιά ιδρύουν το πρώτο σ' ολόκληρη τη Θεσσαλία εργοστάσιο χαλβαδοποιϊας και ζαχαρωδών προϊόντων και το 1910 κτίζουν νέο εργοστάσιο στις οδούς Βασάνη και 2ας Νοεμβρίου και παρασκευάζουν εκεί το χαλβά ΤΣΟΥΓΚΟΥ, που ήταν περιζήτητος.

Το 1933 με την επωνυμία «Δ. και Π. Τσούγκος Ο.Ε» και αργότερα «ΤΣΟΥΓΚΟΣ ΕΠΕ» το εργοστάσιο συνεχίζει την ανοδική του πορεία μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, που μετά τη συνταξιοδότηση των μετόχων έκλεισε.

Τότε, όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός της «ΤΣΟΥΓΚΟΣ ΕΠΕ» αγοράστηκε από την «Ελευθ. Ιωαν. Χαρμάνης και Σια Ο.Ε» κι εγκαταστάθηκε στο σύγχρονο βιομηχανικό κτίριο της στην Α ΒΙ.ΠΕ Βόλου, αλλά και η τεχνογνωσία και τα «μυστικά» μεταφέρονται σ' αυτήν (εταιρεία Χαρμάνη) μέσω των εξειδικευμένων τεχνιτών παραγωγής, που προσλαμβάνονται εκεί για την παραγωγή όλων των προϊόντων χαλβαδοποιϊας.

Η οικογένεια Χαρμάνη, που έτσι κι αλλιώς βρισκόταν στο χώρο των προϊόντων αρτοποιϊας και σουσαμιού από το 1901 συνεχίζει, παραδίδοντας σιγά – σιγά τη σκυτάλη στην τέταρτη ήδη γενιά, να διαθέτει τα προϊόντα της στην παγκόσμια αγορά από τις υπερσύγχρονες σημερινές εγκαταστάσεις της στην Α ΒΙ.ΠΕ Βόλου…πηγή: http://www.halvasousamivolou.gr/

Απλές συμβουλές στους καταναλωτές για Καλή Σαρακοστή

 
 
Απλές συμβουλές διατροφής για την περίοδο της Σαρακοστής

Η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «αποτοξινωθούμε» από την κατανάλωση κρέατος.

Γι' αυτό γεμίζουμε τα γεύματά μας με φρούτα και λαχανικά. Πέντε χρώματα φρούτων και λαχανικών μπορούν να γεμίσουν το σαρακοστιανό μας τραπέζι, όπως...
 
Πράσινο: Μπρόκολο, πράσινο λάχανο, μαρούλι, αγγούρι, πράσινες πιπεριές, σπανάκι, χόρτα, αρακάς.
 
Κόκκινο: Ντομάτες και προϊόντα ντομάτας, παντζάρια, κόκκινα μήλα, κόκκινες πιπεριές.
 
Κίτρινο/Πορτοκαλί: Πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, αχλάδια, μάνγκο, γλυκοπατάτες, καρότα, κολοκύθια.
 
Λευκό: Μανιτάρια, κρεμμύδια, σκόρδο, κρεμμυδάκια, κουνουπίδι, αντίδια, σέλινο, πράσα.
 
Μπλε/μοβ: Σκούρες σταφίδες, μοβ λάχανο, αποξηραμένα δαμάσκηνα.

Επιλέγουμε στα γεύματά μας προϊόντα από την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και τέλος, υπάρχουν πολλές νηστίσιμες παραδοσιακές συνταγές βασισμένες στα προϊόντα της μεσογειακής κουζίνας.
 
 
Ακολουθήστε σωστούς χειρισμούς:

- Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο με τρόφιμα γιατί η κυκλοφορία του αέρα δεν γίνεται σωστά με αποτέλεσμα να μην δουλεύει στις σωστές θερμοκρασίες.
- Στο ψυγείο αποθηκεύεστε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα πάνω από τα ωμά.
- Μην τοποθετείτε τα ζεστά τρόφιμα κατευθείαν εντός του ψυγείου εκτός εάν τα αποθηκεύσετε σε ρηχούς περιέκτες.
- Μην επαναθερμένετε μαγειρεμένα τρόφιμα περισσότερες από μία φορές.
- Μην αφήνετε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος περισσότερες από δύο ώρες.
- Για να επιτύχετε γρηγορότερη ψύξη των τροφίμων χρησιμοποιείστε ρηχούς και κατά το δυνατό μικρούς περιέκτες.πηγή: http://www.alexpolisonline.com/

Ο γαλλικός αμπελώνας μειώθηκε κατά 11.800 εκτάρια

 
 
Το FranceAgriMer θα διαθέσει 7.939 εκτάρια νέων φυτεύσεων το 2017, έναντι 8.057 εκταρίων πέρυσι. Αυτό αποδεικνύει ότι τα αμπέλια μειώνονται παρά την αύξηση που επιτρέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Κατά την παρουσίασή του σχετικά με τα αποτελέσματα των γαλλικών εξαγωγών κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών, στις 9 Φεβρουαρίου, ο FEVS εξέπληξε τους πάντες. Η ομοσπονδία των εξαγωγέων ανακοίνωσε ότι τα γαλλικά αμπέλια μειώθηκαν κατά 5.000 εκτάρια πέρυσι. Αν δούμε τα τελευταία στοιχεία του FranceAgriMer, η αλήθεια δεν είναι μακριά.
 
 
"Ο γαλλικός αμπελώνας έπεσε κάτω από 800.000 εκτάρια"

Στις 16 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε ότι οι νέες φυτεύσεις αμπέλων φέτος έχουν οριστεί σε 7.939 εκτάρια κάτω από τα 8.057 εκτάρια σε σχέση με τα αιτήματα που υποβλήθηκαν το 2016. Υπενθυμίζεται ότι το όριο αύξησης αντιστοιχεί στο 1% του εθνικού γαλλικού αμπελώνα, ο οποίος ανέρχεται σε 793.900 ha φέτος έναντι 805.700 το προηγούμενο έτος.

Η διαφορά αποδεικνύει ότι η Γαλλία έχει χάσει 11 800 εκτάρια σε ένα χρόνο, ή 1,5% της επιφάνειάς του. Η μείωση είναι πιο μεγάλη από το ποσοστό αύξησης που επιτρέπεται από τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, για τις νέες φυτεύσεις.

Δεδομένης αυτής της συλλογιστικής, το FranceAgriMer προβαίνει σε έκκληση για προσοχή. "Αυτό δεν σημαίνει ότι η εν λόγω επιφάνεια έχει χαθεί. Μπορούμε κάλλιστα να φαντασθούμε ότι οι αμπελουργοί έχουν καθυστερήσει τα σχέδια φύτευσης για δικούς τους λόγους. "Σε αυτή την περίπτωση, η έκταση του αμπελώνα θα πρέπει και πάλι να αυξηθεί όταν οι αμπελουργοί θα προβούν στις φυτεύσεις για τις οποίες έχουν πάρει άδεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.πηγή: http://www.keosoe.gr/

Ρέθυμνο - Άγιο Πνεύμα Σπηλίου. Προορισμός για ορειβάτες και φυσιολάτρες


Το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος όπου κάθε
χρόνο στην εορτή του, στήνονται πολύωρα πανηγύρια
 Αξιοποιείται προς όφελος των κατοίκων η περιοχή του Αγίου Πνεύματος στο Σπήλι
 
Αναβαθμίζεται σημαντικά μια μοναδική περιοχή στα ορεινά του Σπηλίου του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και από καθαρά γεωργοκτηνοτροφική, σύντομα θα καθιερωθεί ως ένας επισκέψιμος χώρος για τους πολλούς, ιδιαίτερα για τους περιπατητές λάτρεις της φύσης, εκείνους που συνδυάζουν τις διακοπές τους τα καλοκαίρια με αποδράσεις και παραμονή στις φυσικές ομορφιές του τόπου…
 
Την αξιοποίηση ενός τέτοιου πλούτου… συνέλαβε πρώτος ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης στην επιδίωξή του να δώσει και μια άλλη κατεύθυνση στον τουρισμό, αφού ήδη έχει καθιερωθεί ως τουριστικός προορισμός, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και του έμψυχου δυναμικού της περιοχής που δραστηριοποιείται στα επαγγέλματα που επιβιώνουν από τις τουριστικές απασχολήσεις.
 
Εικόνα της περιοχής του Αγίου Πνεύματος στο
Σπήλι, τοπίο υψηλού φυσικού κάλλους
ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Ήδη το πρώτο βήμα έγινε από την δημοτική Αρχή πέρυσι, που διαμορφώθηκε σε ένα σημαντικό τμήμα του με τη συμβολή του ντόπιου πληθυσμού το ορειβατικό μονοπάτι από το βουνό «Βορίζης» του Σπηλίου και με αφετηρία την κωμόπολη οδηγεί στην τοποθεσία του Αγίου Πνεύματος. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί και να είναι προσβάσιμο από τους ντόπιους και ξένους ορειβάτες…
 
Με κρατική χρηματοδότηση που εξασφάλισε ήδη ο δήμαρχος, όπως έγινε γνωστό, προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στην περιοχή έργα υποδομών και διαμορφώσεις των απαιτούμενων χώρων ώστε να είναι επισκέψιμη και όπως δήλωσε ο κ. Ταταράκης «όταν εκμεταλλευτούμε τα όσα μας έδωσε η φύση μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και χωρίς υπέρογκες δαπάνες». Ενώ για την αξιοποίηση «του Αγίου Πνεύματος μας δίδεται η δυνατότητα», πρόσθεσε, «να στραφούμε και σε ένα άλλο τομέα που όλα τα χρόνια τον είχαμε στα… πόδια μας ανεκμετάλλευτο και δεν μπορούσαμε να δούμε τις προοπτικές του…».


πηγή: http://www.madeincreta.gr/