Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Πιερία. Δακτυλιώσεις πουλιών στη Νέα Αγαθούπολη: τρεις μέρες με τα πουλιά

 
 
Η μέρα για τους δακτυλιωτές πουλιών στο Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης ξεκινά πολύ πρωί, μισή με μία ώρα πριν τα χαράματα. Πρώτη τους δουλειά, να ανοίξουν τα δίχτυα που έχουν τοποθετηθεί στον υγρότοπο, με σκοπό να πιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα πουλιά για δακτυλίωση. Τις πολύ πρωινές εκείνες ώρες είναι που τα πουλιά είναι πιο δραστήρια.

Τα δίχτυα είναι τοποθετημένα σε τρία διαφορετικά σημεία, ανάμεσα σε βλάστηση, ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ορατά. Έως και το μεσημέρι, που τα πουλιά ησυχάζουν, οι δακτυλιωτές επιθεωρούν τα δίχτυα ανά μία ώρα και μαζεύουν όσα πιάνονται για τη δακτυλίωση. Το μεσημέρι τα δίχτυα κλείνουν.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και το απόγευμα, από τις πέντε και μετά που τα πουλιά γίνονται ξανά δραστήρια, έως και λίγο μετά τη δύση του ήλιου. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται με συνέπεια, προκειμένου τα πουλιά να μείνουν όσο το δυνατόν για λιγότερη ώρα παγιδευμένα, και να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία τους.
 
Στη συνέχεια, φέρνουν τα πουλιά στο παρατηρητήριο, όπου έχει στηθεί ένα «συνεργείο» δακτυλιώσεων με όλα τα απαραίτητα εργαλεία: μεταλλικά δαχτυλίδια, πένσες αλλά και όργανα μέτρησης όπως ηλεκτρονική ζυγαριά, παχύμετρο και υποδεκάμετρο για τις μετρήσεις.

Η δακτυλίωση ανήκει στις μεθόδους έρευνας των πουλιών και συμβάλει ώστε να γίνουν κατανοητές οι συνήθειές τους, οι μετακινήσεις τους, οι αναπαραγωγικές τους συνήθειες, η διάρκεια της ζωής τους ή τα κύρια αίτια θνησιμότητάς τους. Η δακτυλίωση αποτελεί επίσης σημαντικό εργαλείο για τη μελέτη των αποδημητικών συνηθειών των πουλιών, καθώς αποκαλύπτει χρήσιμα στοιχεία για τις διαδρομές που ακολουθούν τα διάφορα είδη των αποδημητικών πουλιών, τις στάσεις που πραγματοποιούν και την ταχύτητα με την οποία πετούν.

Η δακτυλίωση συνίσταται στην τοποθέτηση ειδικών δαχτυλιδιών στο πόδι του πουλιού. Τα δαχτυλίδια αυτά φέρουν έναν μοναδικό αριθμό-«ταυτότητα» με έξι ή επτά ψηφία και γράμματα, βάσει του οποίου κάθε δακτυλιωμένο πουλί αναγνωρίζεται ατομικά. Το δαχτυλίδι είναι συνήθως μεταλλικό ή πλαστικό, και αναγράφει έναν μοναδικό αριθμό, στοιχεία επικοινωνίας και άλλες πληροφορίες. Τα δαχτυλίδια, ανεξαρτήτως υλικού κατασκευής, είναι πολύ ελαφριά. Γενικά, ο σχεδιασμός τους είναι τέτοιος που να επιτρέπει στα δακτυλιωμένα πουλιά να συμπεριφέρονται όπως και τα μη δακτυλιωμένα.

Για την συνέχεια του άρθρου δείτε στον σύνδεσμο: http://axiosdelta.gr/2017/10/31/%ce%b4%ce%b1%ce%ba%cf%84%cf%85%ce%bb%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b9%cf%8e%ce%bd-2017/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου