Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Τα τροχαία ατυχήματα των φασιανών στο Ηνωμένο Βασίλειο

 
 
Επιμέλεια κειμένου:
Γιώργος Κατσούλης*
 
Οι νεκροί φασιανοί στην άκρη του δρόμου είναι ένα συχνό θέαμα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας. Οι φασιανοί (Phasianus colchicus), εδώ και πολλά χρόνια, εμφανίζονται πολύ συχνά ως θύματα τροχαίων ατυχημάτων και παρουσιάζουν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας αυτών σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη της Βρετανικής υπαίθρου. Αυτός ήταν ο λόγος που ερευνητές των πανεπιστημίων του Έξετερ και του Κάρντιφ συνέλεξαν, εξέτασαν και σύγκριναν τα δεδομένα τροχαίων ατυχημάτων των δεκαετιών του 1960 και του 2010, έτσι ώστε να διαπιστώσουν τις αιτίες των υψηλών ποσοστών εμπλοκής τους σε τροχαία ατυχήματα, και να προτείνουν πιθανές λύσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κορύφωση της εμπλοκής των φασιανών σε τροχαία δυστυχήματα έχει μεταφερθεί από τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού, που παρουσιάζονταν τη δεκαετία του 1960, πλέον κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και στο τέλος του χειμώνα. Η πρώτη κορύφωση των τροχαίων δυστυχημάτων παρατηρείται τους μήνες Σεπτέμβριο – Νοέμβριο, καθώς οι φασιανοί απελευθερώνονται από τους κλωβούς απελευθέρωσης. Στη συνέχεια τα ποσοστά μειώνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά όταν η συμπληρωματική σίτιση σταματήσει τον Φεβρουάριο, δηλαδή μετά το τέλος της κυνηγητικής σεζόν, παρατηρείται μια δεύτερη αιχμή.
 
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι απελευθερώσεις πολυάριθμων φασιανών, μέσω των προγραμμάτων μαζική απελευθέρωσης τους με σκοπό το κυνήγι, δεν επηρέασαν σημαντικά τις πιθανότητες θνησιμότητας τους λόγω τροχαίων ατυχημάτων, αλλά επηρέασαν τις εποχές του έτους που εμπλέκονται σε αυτά.

Επίσης, βάσει των στοιχείων τα οποία έλαβαν από το πρόγραμμα καταγραφής των τροχαίων ατυχημάτων άγριας πανίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο (
Project Splatter), κατέληξαν στο ότι ένας από τους πολλούς λόγους των μεγάλων ποσοστών εμπλοκής και θανάτωσης των εκτρεφόμενων φασιανών σε τροχαία ατυχήματα είναι ότι οι φασιανοί διασχίζουν στους δρόμους πολύ συχνά για την εύρεση τροφής και κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.
 
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι από το 1999 έως το 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος καταγραφής τροχαίων ατυχημάτων άγριας πανίδας, σε 65 τροχαία ατυχήματα ανά έτος υπήρχε παρουσία φασιανών και το 6% αυτών οδήγησε σε σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και στο θάνατο ανθρώπων.

Σε σύγκριση με άλλα πτηνά, οι φασιανοί αδυνατούν να αποφύγουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα λόγω του ιδιαίτερου σωματότυπού τους. Κατά τον Δρ. Μέιντεν, του Πανεπιστημίου του Έξετερ, στους λόγους όπου οι φασιανοί δεν μπορούν να αποφύγουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα και πέφτουν πολύ συχνά θύματα της ασφάλτου, συμπεριλαμβάνονται στο ότι έχουν σχετικά μικρό εγκέφαλο και ότι η απόσταση πτήσης τους είναι μικρή.

Επιπροσθέτως, άλλος ένας λόγος της συχνής παρουσίας φασιανών σε τροχαία ατυχήματα είναι το ότι όντας πτηνά εκτροφής, δηλαδή η παρουσία γονέων είναι ανύπαρκτη, δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες «γνώσεις» για να αντεπεξέλθουν στους κινδύνους που ελλοχεύουν, κάνοντας έτσι την επιβίωση τους στη φύση αρκετά δύσκολη.

Ο Δρ. Μέιντεν, προτείνει ως πιθανά μέτρα για την επίτευξη μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων των φασιανών και κατ’ επέκταση την μείωση των ποσοστών θνησιμότητας τους, την εφαρμογή προγραμμάτων σίτισης και μετά το πέρας της κυνηγητικής σεζόν, δηλαδή από τους μήνες Φεβρουάριο μέχρι και Μάιο. Επίσης, η σίτισή των φασιανών πλέον να γίνετε μακριά από τους δρόμους, έτσι ώστε να σταματήσουν πλέον να πλησιάζουν και να περιπλανούνται σε αυτούς με κίνδυνο της ζωής τους, αλλά και των οδηγών και των επιβατών που κινούνται με τα αυτοκίνητα τους στο επαρχιακό οδικό δίκτυο..

Πληροφορίες:
 
– Madden JR, Perkins SE. 2017 Why did the pheasant cross the road? Long-term road mortality patterns in relation to management changes. R. Soc. open sci. 4: 170617 ( DOI: 10.1098/rsos.170617)
– Pheasant roadkill peaks in autumn and late winter.
www.exeter.ac.uk .
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου