Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Η «Ελαία» μας τελείωσε…

 
 
Ένα από τα πρώτα νέα πράγματα που έφερε η δημοτική αρχή Παπαναστασίου, αναλαμβάνοντας τα ηνία του δήμου Αγρινίου τον Σεπτέμβριο του 2014, ήταν οι εκδηλώσεις με την επωνυμία «Ελαία». Οι εκδηλώσεις αυτές αφορούσαν την προβολή και προώθηση της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου. Διοργανώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, αρχικά σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, το 2015 σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς στη Κρήτη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Αγίου Νικολάου και πέρυσι σε συνεργασία με το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στο Αγρίνιο και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας. Φέτος όμως οι εκδηλώσεις αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν!

Επισήμως δεν υπάρχει κάποια αιτιολόγηση -και μικρή σημασία έχει άλλωστε- για την μη πραγματοποίηση της διοργάνωσης, η οποία τα προηγούμενα χρόνια έδειχνε πως θα μπορούσε με περισσότερη ακόμη επιμέλεια να γίνει θεσμός. Κάτι που θα ήταν απαραίτητο λόγω της τοπικής παραγωγής ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς, όχι μόνο την περιοχή του δήμου Αγρινίου, αλλά και ευρύτερα στην Αιτωλοακαρνανία. Ένας θεσμός που μάλιστα θα μπορούσε να αποτέλεσει -σε ένα μικρό έστω βαθμό- και «όχημα» για την διεκδίκηση των παραγωγών της περιοχής για ένταξη της Ελιάς Καλαµάτας στον Εθνικό Κατάλογο, κάτι που αν συμβεί θα πολλαπλασιάσει την αξία των προϊόντων τους και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
 
Εξάλλου σε αυτό το πνεύμα ήταν και τα λόγια του δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, όταν το 2014 εγκαινίαζε την πρώτη διοργάνωση της «Ελαία». «Η ελιά και το λάδι είναι ο «χρυσός της Μεσογείου» και οι εκθέτες δείχνουν ότι έχουμε εξαιρετικά προϊόντα. Στόχος της δημοτικής αρχής θα είναι να στηρίξει τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες του τόπου μας να τυποποιήσουν τα προϊόντα τους και να τα «βγάλουν προς τα έξω».
 
Μόνο με την εξωστρέφεια μπορούμε να στηρίξουμε τον παραγωγικό πλούτο του τόπου μας» έλεγε τότε ο Γ. Παπαναστασίου. Ωστόσο στη δημοτική αρχή Αγρινίου είναι εμφανές πια ότι δεν υπάρχει κανένα σοβαρό σχέδιο. Ίσως το μόνο σχέδιο είναι η αναβίωση των εκδηλώσεων που φέρουν τη σφραγίδα δημοτικών αρχών των προηγούμενων δεκαετιών. Ένα τέτοιο σχέδιο εξάλλου είδαμε να υλοποιείται το καλοκαίρι με την αναβίωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών».

Ένεκα όμως που ορισμένοι στη δημοτική αρχή έχουν απορίες σχετικά με τον Οργανισμό του δήμου Αγρινίου και τους «παρκαρισμένους» υπαλλήλους, η μη πραγματοποίηση των φετινών εκδηλώσεων «Ελαία» καθώς και η οικτρή παρουσία του δήμου Αγρινίου στις εκθέσεις σε Ναύπακτο και Μεσολόγγι, μας αναγκάζει να ρωτήσουμε συνολικά τη δημοτική αρχή και να μας απαντήσει ποιο ακριβώς είναι στην καθημερινότητα το αντικείμενο των υπάλληλων στη Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης. Η εν λόγω Διεύθυνση κατά συνήθη πρακτική του δημάρχου εποπτεύεται από δύο αντιδημάρχους, άλλος το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής και άλλος το Τμήμα Τουρισμού. Παρά τη στενή «εποπτεία» σε επίπεδο Τμήματος μάλιστα, τα αποτελέσματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα…
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου