Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Σκύλοι ειδοποίησης για τον διαβήτη

 
 
του Αντώνη Σκορδίλη

Ψηλά ο πήχης. Διεθνώς. Στην πράξη: Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου (Αμερική, Καναδάς, Γερμανία) έχει αναγνωριστεί η σημασία της συνοδείας εκπαιδευμένων σκύλων, ώστε να αναγνωρίζουν τις καταστάσεις υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας των διαβητικών φίλων τους.

Ψηλά ο πήχης. Και στην Ελλάδα. Στη θεωρία (ακόμα): Με αφορμή το γεγονός ότι μέλος του έχει ήδη για λόγους αναγνώρισης υπογλυκαιμιών εκπαιδεύσει σκύλο ράτσας Λαμπραντόρ, ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών ανοίγει το θέμα της θεσμικής αναγνώρισης της παρουσίας του Σκύλου ειδοποίησης Διαβήτη, ζητώντας με σχετική επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την συμπλήρωση της σχετικής νομοθεσίας που ισχύει για τους σκύλους οδηγούς τυφλών και τις λοιπές αναπηρίες.
 
Στην επιστολή αναφέρεται ότι “οι σκύλοι ειδοποίησης για τον διαβήτη είναι μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης τους κοινωνικοποιημένοι, φιλικοί και προβλέψιμοι σε μαζικούς χώρους ενώ παράλληλα αναγνωρίζουν έγκαιρα τις υπογλυκαιμικές κρίσεις απαλλάσσοντας από το άγχος τους διαβητικούς φίλους τους”. Καταληκτικά, τονίζεται η σημασία να αναδειχθεί και στην Ελληνική κοινωνία, επιτέλους, η διάσταση της αναγκαιότητάς τους για την ποιότητα ζωής των διαβητικών, ώστε να μην αργήσει η μέρα που θα μπορούν και στην Ελλάδα “να συνοδεύουν σε όλους τους χώρους μαζικής προσέλευσης (χώρους εστίασης διασκέδασης) τους διαβητικούς φίλους τους”.

Ανάμεσα σε θεωρία και πράξη μεσολαβεί η κοινωνική αναγνώριση της σημασίας, ή αλλιώς η σοβαρή κοινωνική ενημέρωση. Χρέος και χαρά μας μεγάλη συνάμα να συμβάλλουμε.



πηγή: http://www.presspublica.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου