Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

34 χρόνια Γιορτή Κάστανου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας με την συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού

 
giorti kastanou
 
Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, συμμετείχε ενεργά για 7η συνεχή χρονιά στη Γιορτή Κάστανου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017. Για άλλη μια χρονιά ο παραδοσιακός οικισμός της Καστάνιτσας αποτέλεσε πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μια γιορτή που διοργανώνεται για 34η χρονιά από τον Μορφωτικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο των Απανταχού Καστανιτσιωτών και αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη εκδήλωση προβολής τοπικών προϊόντων και λαϊκής παράδοσης στον Πάρνωνα.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, 28 και 29 Οκτωβρίου, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης υποδέχτηκε και ξενάγησε εκατοντάδες επισκέπτες στους χώρους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕ) της Καστάνιτσας. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημαντική βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής, για τα ιστορικά και φυσικά μνημεία του Πάρνωνα, για τα μοναστήρια της περιοχής, για την αρχιτεκτονική του χωριού καθώς και για τη διατήρηση της τσακώνικης διαλέκτου, αλλά και να περιηγηθούν στην Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων του Κέντρου. Επίσης, οι επισκέπτες της γιορτής είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν μέσω παρουσιάσεων για τον παραδοσιακό οικισμό της Καστάνιτσας και για τις ευεργετικές ιδιότητες του καρπού του κάστανου.

Παράλληλα, στους χώρους του Κέντρου Ενημέρωσης προβάλλονταν οι ταινίες ντοκιμαντέρ του Φορέα Διαχείρισης με περιεχόμενο την οικολογική και ιστορική-πολιτιστική αξία της περιοχής. Στους επισκέπτες διανεμήθηκαν ενημερωτικά έντυπα που έχουν παραχθεί από τον Φορέα Διαχείρισης όπως, φυλλάδια, εγχειρίδια, χάρτες και οδηγοί της προστατευόμενης περιοχής, κ.α.

Στην πλατεία καταδρομέα Σωτηρίου Κουρούνη όπου πραγματοποιήθηκε η φετινή γιορτή, πέραν των παραπάνω δράσεων περιλάμβανε, παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής, μαγειρέματα τοπικών παραδοσιακών φαγητών με βασικό συστατικό το κάστανο κ.α. Επίσης, οι επισκέπτες της γιορτής είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν κάστανα και άλλα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα από παραγωγούς της περιοχής.

Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού ευχαριστεί για άλλη μια χρονιά τον Μορφωτικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο των Απανταχού Καστανιτσιωτών, τους κατοίκους της Καστάνιτσας και όλους τους εθελοντές της Γιορτής Κάστανου για την πολύ καλή συνεργασία.
 
Για να δείτε το βίντεο από την Γιορτή Κάστανου πατήστε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=r0fzR80qK6A&t=3s .
 
 
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Πληροφορίες: Αρβανίτης Διαμαντής
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021,
Fax: 27550 22806
Email:
press@fdparnonas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου