Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Αγρίνιο. Τεράστια η ευθύνη για το Πάρκο μέχρι το Μάρτιο του 2018

 
 
Το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την διαδικασία ανάθεσης της μελέτης του Πάρκου και η άγνοια των περισσοτέρων για το τι σημαίνει ο νομικός όρος «συγγνωστή πλάνη», αποτέλεσαν για άλλη μια φορά την ευκαιρία να γίνει στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου μία συζήτηση που απέχει πολύ από το ζητούμενο. Και το ζητούμενο και για το πάρκο και την κοινωνία του Αγρινίου είναι ένα: να αναπλαστεί το πάρκο και να ξαναγίνει επισκέψιμο και ελκυστικό με τρόπο που να μην αλλοιώνει το ιστορικό για τα δεδομένα της πόλης χαρακτήρα του.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Ανώτατο Δικαστήριο επέλεξε να καταστήσει νόμιμη τη διαδικασία ανάθεσης της μελέτης. Το Ελεγκτικό Συνέδριο στο σκεπτικό του έκρινε από τη μια ότι στην περίπτωση του Πάρκου του Αγρινίου δεν συνέτρεχαν οι απρόβλεπτες περιστάσεις που απαιτεί η διάταξη για διαδικασία ανάθεσης που ακολουθήθηκε, από την άλλη όμως αναγνώρισε ότι τα σοβαρά προβλήματα χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης και γι΄αυτό αναγνώρισε (συγγνωστή πλάνη) πως ο δήμος Αγρινίου δεν είχε πρόθεση καταστρατήγησης του νόμου, πιστεύοντας ότι ενεργούσε νόμιμα και με γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων και την εξάλλειψη των κινδύνων που δημιούργησε η κατάσταση του πάρκου για τους πολίτες. Αυτό αναφέρεται επι λέξει στη σελίδα 20 της απόφασης που δημοσιεύει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr (παρατίθεται στη συνέχεια). Σημειωτέον πως ο δήμος Αγρινίου από την άνοιξη του 2016 που έγινε η οριστική παραλαβή του πάρκου από την προηγούμενη εργολαβία που διαλύθηκε, είχε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο να προετοιμαστεί για τη νέα ανάπλαση και το περιθώριο αυτό υπάρχει στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που «τρέχει» η πρόσκλησή του από τον περασμένο Ιούνιο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018.

Σύμφωνα με το δικαιϊκό σύστημα της χώρας μετά από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανεξαρτήτως των επιμέρους λεπτομερειών του σκεπτικού της, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάθεση της μελέτης του πάρκου είναι νόμιμη! Και κανείς δεν μπορεί να τη χαρακτηρίσει παράνομη, πόσο μάλλον ο πρώην δήμαρχος Π. Μοσχολιός (το έκανε στην πρόσφατη συνεδρίαση) που βαρύνεται πολιτικά με την ζημία που προξένησε στο πάρκο η ανάπλαση που επιχειρηθήκε επί θητείας του, τα συμπεράσματα του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιων Έργων για την υπόθεση αυτή, αλλά και τη οικονομική ζημία που υπέστη ο δήμος από εκείνη την ανάπλαση (σ.σ. μετά την απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ, στο δήμο Αγρινίου καταλογίστηκαν να επιστρέψει 190.000 ευρώ, τα χρήματα δηλαδή που εκταμιεύτηκαν για τις πρώτες εργασίες που έγιναν στο Πάρκο και με τις απαιτήσεις σε αποζημίωση του εργολάβου ο «λογαριασμός» της ανάπλασης Μοσχολιού έφτασε στις 300.000 ευρώ περίπου).

Σε κάθε περίπτωση η αναγκαιότητα που προκύπτει μετά και από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι το έργο της ανάπλασης να ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης μέχρι τον Μάρτιο του 2018 που είναι η καταληκτική προθεσμία υποβολής προτάσεων. Και εδώ ακριβώς είναι πλέον που κρίνεται τεράστια η ευθύνη που έχει να διαχειριστεί το προσεχές διάστημα η δημοτική αρχή Αγρινίου, γιατί έως τώρα η ουσία της μελέτης -εκτός από την περιορισμένη διαβούλευση που έγινε την περασμένη άνοιξη- καθώς και η νομιμότητα της ουσίας της μέλετης (εξάλλου υπάρχει από το 2015 νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες διαχείρισης πάρκων) δεν έχει ακόμη συζητηθεί και ήδη στην αντιπολίτευση του δήμου υπάρχουν φωνές που θέτουν ερωτήματα και προβληματισμούς…

Δ.Π
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου