Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Θεσσαλονίκη - Βερτίσκος. Ένας μικρός εγκαταλελειμμένος παράδεισος στo Δήμο Λαγκαδά

 
 
Το Σάββατο 9-9-17 κλιμάκιο του "ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ" αποτελούμενο από την κ. Μαρκέλλα Ταυρίδου, και τους κ.κ. Βίκτωρα Θεολόγου, Τρύφωνα Τσομπάνη και Ζαφείρη Φωτιάδη επισκέφτηκε το γραφικό Βερτίσκο, για μια γνωριμία με τα προβλήματα του χωριού. Το κλιμάκιο συνόδευσε και ξενάγησε στους χώρους της κατασκήνωσης και του χωριού ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Αστέριος Οξινάς και ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Αδάμ Δράγας.

Αναμφίβολα τα προβλήματα πολλά και η κρίση τα κάνει ακόμα μεγαλύτερα. Κάποια πράγματα όμως φανερώνουν την εγκατάλειψη και την έλλειψη οράματος και προγραμματισμού τόσο από πλευράς της πολιτείας, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Ο Βερτίσκος ήταν πάντα όχι ένα απλά γραφικό και όμορφο χωριό του ορεινού μας όγκου, αλλά και ένα από τα προοδευτικά χωριά, δεδομένου ότι η ενασχόλησή του με τον πολιτισμό και η αγάπη των κατοίκων να σώσουν ό,τι σώζεται από την ιστορία και την παράδοσή τους, τους έδωσε το προνόμιο να διακρίνονται σε πολλούς τομείς και να πρωτοστατούν. Η σωστή αξιοποίηση του παλιού σχολείου, η δημιουργία κατασκηνώσεων, η λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αλλά και ο Ξενώνας φιλοξενίας, δίνουν ένα προβάδισμα στο χωριό και πολλά εύσημα στους εργατικούς, δραστήριους και οραματιστές κατοίκους.

Μετά από μακροχρόνια ενεργό δράση όλων αυτών των εγκαταστάσεων, με κατασκηνώσεις, σεμινάρια κλασικής μουσικής, εκδηλώσεις πολιτισμού που θα ζήλευαν ακόμα και μεγάλες πόλεις, λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σήμερα η σιωπή και η εγκατάλειψη βασιλεύει στους χώρους της κατασκήνωσης και του χωριού. Σήμερα, που όλοι μιλούν για ξαναζωντάνεμα των χωριών μας, για αξιοποίηση πηγών παραγωγικών και πολιτιστικών, για στήριξη της επαρχίας και ενίσχυση των χωριών μας, αφήνεται ένα χωριό με τέτοιο κτηριακό θησαυρό να ρημάζει και να καταστρέφονται οι υποδομές που πληρώθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά και με εργασία και προσπάθειες των κατοίκων του. Η αδιαφορία μερικές φορές καταντάει εγκληματική.
 
 
Σήμερα ο Βερτίσκος διαθέτει πέρα από το φυσικό περιβάλλον του, πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες για όποιον θέλει να τον επισκεφθεί. Διαθέτει ένα λαογραφικό μουσείο, που στεγάζεται σε ανακαινισμένο διατηρητέο, έναν μεταβυζαντινό ναό, που στεγάζει τους θρησκευτικούς του θησαυρούς, ένα καταπληκτικό πετρόχτιστο σχολείο, που μπορεί χαρακτηριστεί ως μνημείο των νεωτέρων χρόνων, ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που θα μπορούσε να προσελκύσει μαθητικούς πληθυσμούς για ξεναγήσεις και μαθητεία, ένα κλειστό αμφιθέατρο-συνεδριακό κέντρο που παρόμοιο δεν έχουμε άλλο στην επαρχία μας, ανοιχτό θέατρο με κερκίδες για θερινές εκδηλώσεις, γήπεδο μπάσκετ και χώρους αθλοπαιδιών, εστιατόριο και πλήρως εξοπλισμένο μαγειρείο και ακόμα έναν καταπληκτικό, αλλά αχρησιμοποίητο ξενώνα 48 κλινών, που περιμένει έτοιμος και στρωμένος τους επισκέπτες του!!!
 
 
Αναρωτιόμαστε γιατί οι διοικήσεις των Δήμων των τελευταίων χρόνων δεν έκαναν κάτι για την αξιοποίηση όλων αυτών των υποδομών, που δημιουργήθηκαν με υπεράνθρωπες προσπάθειες της Κοινότητας και των κατοίκων της και άφησαν στη λήθη και το χωριό και τα όνειρα και τα οράματα των κατοίκων του; Με ποιά λογική ζητάμε επιστροφή του κόσμου στα χωριά μας όταν η αδιαφορία της εξουσίας ρημάζει ό,τι οι απλοί άνθρωποι έχτισαν με τον ιδρώτα τους;
 
 
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ;
 
1. Προτείνουμε να ξεκινήσει το ξαναζωντάνεμα του Βερτίσκου μέσα από τις ίδιες του τις υποδομές. Πίεση και παραστάσεις στο Υπουργείο Παιδείας και στους αρμόδιους φορείς για να επανέλθει η αυτόνομη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Βερτίσκο (σήμερα λειτουργεί σε συγχώνευση με το ΚΠΕ Κορδελιού) και να ενταχθεί σε σχολικά προγράμματα της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης για να ξεναγεί μαθητικούς πληθυσμούς στο δάσος, στην χλωρίδα και την πανίδα, στις καταπληκτικές νερομάνες, στις πανέμορφες διαδρομές στο δάσος, στη λαογραφία και τον θρησκευτικό τουρισμό, που μπορεί να διασυνδεθεί με την Όσσα και την παρακείμενη Χωρούδα.
2. Αξιοποίηση του παλιού σχολείου ως ξενώνα φιλοξενίας για μαθητικές κατασκηνώσεις και φιλοξενία σχολείων που θέλουν να εκδράμουν και να γνωρίσουν την Μακεδονία. Η ένταξη του σχολείου σε πρόγραμμα του Δήμου αποκατάστασης των σχολικών υποδομών θα βοηθούσε προς την κατάσταση αυτή.
3. Λειτουργία των υποδομών για συνεδριακό κέντρο αφού οι χώροι μπορούν να καλύψουν άνετα ένα συμπόσιο ή μια ημερίδα μέχρι και 150 ατόμων. Η διαφήμιση αυτής της δυνατότητας στον επιστημονικό και επιχειρηματικό κόσμο της Μακεδονίας.
4. Λειτουργία του νεόκτιστου ξενώνα φιλοξενίας, (δυναμικότητας 48 κλινών) και η διασύνδεσή του με τις επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης του Λαγκαδά ώστε να καλύπτει τις τουριστικές ανάγκες της περιοχής. Η διασύνδεση του ξενώνα με την επιχείρηση των Λουτρών και η εξυπηρέτηση των επισκεπτών με ένα μικρό λεωφορείο του Δήμου, θα έδινε ανάσα και στο χωριό αλλά και στα Λουτρά, που προς το παρόν διώχνουν πελάτες.
5. Η αισθητική αποκατάσταση των χώρων, με πρόσληψη ντόπιων συμβασιούχων υπαλλήλων για την εαρινή και θερινή περίοδο, ώστε να υπάρχει συνεχής φροντίδα και περιποίηση του τοπίου.

Όλα αυτά πρέπει να μπουν σε μια προτεραιότητα όπως σας τα παραθέτουμε και χρειάζεται αγώνας και δουλειά για να ζωντανέψει το όραμα.

Ο "ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ" θα προσπαθήσει όσο μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες της Τοπικής Κοινότητας και να παρέμβει σε φορείς και υπηρεσίες ώστε να ξαναβρεί ο Βερτίσκος την ζωντάνια και την αίγλη του.
 
Για τον Ενεργό Δημότη
Μαρκέλλα Ταυρίδου
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου