Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Θεσμοθέτηση περιβαλλοντικής προστασίας των «Natura» περιοχών

 
amvrakikos
 
Την άμεση θεσμοθέτηση προγράμματος για την συνολική περιβαλλοντική προστασία των περιοχών «Natura» τόσο αυτών που περιλαμβάνονται στο νόμο του 2011, όσο και άλλων 27 περιοχών, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Απαντώντας, σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Βαγιωνάκη, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε, ότι ο τρόπος αντιμετώπισης και προστασίας των «Natura» περιοχών θα πρέπει να είναι ενιαίος και καθολικός και πρόσθεσε ότι μόλις γίνει επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών σχεδίων θα προχωρήσει και η άμεση θεσμοθέτησή τους.

Από την πλευρά της, η κ. Βαγιωνάκη ζήτησε από τον κ. Σταθάκη να εξετάσει την περιοχή της Ελαφονήσου, στα Χανιά, ως εξαιρετική περίπτωση, ώστε, όπως είπε, να υπάρξει άμεση υπογραφή της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης που έχει γίνει και να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε να ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες. Επειδή τα πράγματα γίνονται ανεξέλεγκτα λόγω της τουριστικής πίεσης το καλοκαίρι και της υπερβόσκησης το χειμώνα, είναι ανάγκη άμεσης υπογραφής της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης. Οι κάτοικοι της Ελαφονήσου έχουν δικαίωμα να καθορίσουν το πώς θα πορευτούν αναπτυξιακά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η πολιτεία δεν προχωρά σε μια λύση για τα Χανιά, όπου το 45% της περιοχής είναι Natura» υποστήριξε η κ. Βαγιωνάκη.

«Υπάρχουν ήδη και θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής και ισχυρές προστατευτικές διατάξεις για το περιβάλλον. Δεν είμαστε στο απόλυτο κενό. Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας θα προκηρύξουμε το έργο εκπόνησης ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και σχεδίων διαχείρισης για το σύνολο των δικτύων των Natura περιοχών. Θα προκηρύξουμε τις 419 περιοχές, οι οποίες περιέχονται στο νόμο του 2011, συν άλλες 27 περιοχές και θα εκδοθούν τα ειδικά προεδρικά διατάγματα. Έχουμε κατοχυρώσει λοιπόν τον τρόπο αντιμετώπισης των Natura περιοχών, που θα είναι ενιαίος και καθολικός και με την επικαιροποίηση της μελέτης ελπίζουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα» ανταπάντησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου