Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Η οδύσσεια ενός βατράχου να μεταναστεύσει και όσα κάνουν οι άνθρωποι γι’ αυτόν

 
Η οδύσσεια ενός βατράχου να μεταναστεύσει και όσα κάνουν οι άνθρωποι γι' αυτόν
 
Οι Καναδοί είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να βοηθήσουν
 
Στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, καμιά 80αριά χιλιόμετρα βόρεια του Βανκούβερ, υπάρχει μια μικρή λιμνούλα, Χαμένη Λίμνη τη λένε οι ντόπιοι, όπου δεκάδες χιλιάδες μικροσκοπικά βατραχάκια γεννιούνται κάθε χρόνο.

Γνωστοί ως «Δυτικοί Βάτραχοι», τα μικρά αμφίβια μεταναστεύουν από τη λίμνη στα γύρω δάση, διανύοντας τεράστιες για το μέγεθός τους αποστάσεις μέσα από κακοτράχαλα δρομάκια και επικίνδυνα περάσματα.

Τόσο επικίνδυνα που δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα φτάσουν στον προορισμό τους, σε τέτοια νούμερα τουλάχιστον που να διασφαλιστεί η επιβίωση του είδους.
 
vrtrrtki3
 
Κι έτσι οι Καναδοί είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να συνδράμουν το δύσκολο έργο τους, καθώς η ανθρώπινη δράση παρεμποδίζει κι αυτή όσο να πεις την ήδη μεγάλη οδύσσειά τους.

Φέτος, όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, οι καναδικές Αρχές έκλεισαν τα μονοπάτια των πεζοπόρων που ξεστρατίζουν από τα δάση όπου ζουν τα βατραχάκια, αλλά και δρόμους ολόκληρους για να προστατεύσουν τα μικρά αμφίβια.

Η μετανάστευσή τους είναι αργή και κοπιώδης, αρχίζοντας από τα τέλη Ιουλίου και διατρέχοντας όλο τον Αύγουστο ή ακόμα και τον Σεπτέμβριο, κάτι που σημαίνει πως παρά την καλή θέληση του ανθρώπου, οι προσπάθειές του δεν αρκούν πάντα.
 
vrtrrtki1
 
Και παρά τη δράση των εθελοντών, ο βάτραχος κινδυνεύει ιδιαιτέρως από τον άνθρωπο, αφού ακόμα και στο χέρι σου δεν μπορείς να τον κρατήσεις, μιας και το ευαίσθητο δέρμα του επηρεάζεται από το λάδι του χεριού μας.

Με την αμέριστη συμπαράσταση των Καναδών ωστόσο τα βατραχάκια επιβιώνουν και παρά το καθεστώς τους ως ζώα απειλούμενα με εξαφάνιση, φαίνεται πως θα τα καταφέρουν τελικά…
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου