Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Δραπέτες των κλουβιών, ζωγράφοι των ουρανών!

 
 
της Νατάσας Καραθάνου

Πολύχρωμοι μικροσκοπικοί δραπέτες έχουν κατακλύσει τους ουρανούς των πόλεων και πυρπολούν με τα εξωτικά τους χρώματα το γκρίζο. Πράσινα παπαγαλάκια που απέδρασαν από τα κλουβιά τους, βρήκαν τις τελευταίες δεκαετίες φιλόξενο καταφύγιο στα πάρκα της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και αναπαράγονται με γοργούς ρυθμούς.
 
Ο νέος «ένοικος» των αστικών πάρκων είναι ο Δαχτυλιδολαίμης Ψιττακίσκος (Psittacula krameri). Πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας ΄80.

«Είχαμε μείνει με το στόμα ανοικτό όταν είδαμε για πρώτη φορά τα παπαγαλάκια» λέει στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ» ο υπεύθυνος του Γραφείου Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Τσουγκράκης. Όπως εξηγεί, τα παπαγαλάκια εμφανίζονται πλέον σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, προκαλώντας μάλιστα, κάποιες φορές, ζημιές στις καλλιέργειες.

Όπως καταγράφεται σε μελέτη διασποράς του είδους στην Ελλάδα που εκπόνησε ο Παναγιώτης Λατσούδης από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, «επειδή δεν είναι τυπικά μεταναστευτικό πουλί, θεωρείται αδύνατη η έλευσή του από τις τροπικές περιοχές μέσω μεταναστευτικών κινήσεων».

«Εντούτοις», τονίζεται σχετικά, «επειδή είναι γνωστό ως «ζώο συντροφιάς» μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι ελεύθεροι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί του προήλθαν από τυχαίες ή και εσκεμμένες απελευθερώσεις αιχμαλωτισμένων πουλιών».

Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης, το είδος φαίνεται ότι, προς το παρόν, περιορίζεται σε αστικές και περιαστικές περιοχές με μεγάλους κήπους και πάρκα και τρέφεται με διάφορους καρπούς των πάρκων και κήπων.

«Είναι ανθεκτικό είδος που βρίσκει εύκολα τροφή, δεν έχει εχθρούς και φωλιάζει σε τρύπες των δέντρων που συνήθως δημιουργούν οι δρυοκολάπτες» εξηγεί ο κ.Τσουγκράκης.

Στο πανεπιστημιακό campus (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο), έχει θεαθεί κυρίως στην Πλατεία Χημείου όπου υπάρχουν μεγάλα και γέρικα δέντρα με κουφάλες όπου μπορούν και φωλιάζουν αλλά και στο Πάρκο του Μετεωροσκοπείου.

«Παράλληλα, έχουν παρατηρηθεί στην Τριανδρία αλλά και στο πάρκο «Ξαρχάκου» όπως και σε άλλα πάρκα της Θεσσαλονίκης», προσθέτει.

Τα παπαγαλάκια άλλωστε φαίνεται ότι προτιμούν τις πόλεις αφού παραμένουν σ΄ αυτές μετά την… απόδραση καθώς η θερμοκρασία, ιδιαίτερα τον χειμώνα, είναι αυξημένη σε σχέση με την ύπαιθρο.

«Ειδικά πάντως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου τα βλέπουμε συχνά, η παρουσία τους γίνεται αισθητή με τις…. φωνές τους, κάνοντας πολλούς να στρέφουν παραξενεμένοι το κεφάλι προς τα πάνω. Και βλέπουν εντυπωσιασμένοι, σμήνη πράσινων εξωτικών πουλιών, με μεγάλη ουρά να τιτιβίζουν με φασαρία μέσα στα δέντρα»!…



πηγή: https://dasarxeio.com/ .

* Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ
[τεύχος 74, 14 Σεπτεμβρίου 2017] – Εβδομαδιαία έκδοση του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου