Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Κτηνωδία στην Ολυμπία - Γέμισε φόλες το λίκνο του Πολιτισμού

 
AgoraOlympias.jpg
 
του Γιάννη Σπυρούνη

Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα αρχαία, τα αγάλματα, οι αξίες και τα ιδανικά που ιστορικά πρεσβεύει ένας τόπος. Είναι και η συμπεριφορά των πολιτών του, ιδιαίτερα σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας. Στην Αρχαία Ολυμπία δυστυχώς υπάρχουν και εκείνοι που με τη συμπεριφορά τους καταφέρνουν να αμαυρώσουν ένα τόπο. Ακόμα και αν νομίζουν πως με τις πράξεις τους θα καλύψουν τα κενά που μπορεί να έχει η διοίκηση της δημοτικής αρχής. Από την περασμένη Παρασκευή οι κάτοικοι της Ολυμπίας και ιδίως οι φιλόζωοι μαζεύουν νεκρά σκυλιά και γάτες. Αιτία, οι φόλες που κάποιοι ασυνείδητοι έριξαν ή σύμφωνα με κάποιους εκ των κατοίκων, εκείνοι που έδρασαν βάσει οργανωμένου σχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Παρασκευή βρέθηκαν τουλάχιστον τέσσερα σκυλιά θανατωμένα από φόλες, ενώ άλλα τρία γλίτωσαν χάρη στην παρέμβαση των πολιτών και εμπόρων της αγοράς. Μεταξύ αυτών και ο Κανέλλος που αποτελεί το πιο δημοφιλές από τα αδέσποτα, τη μασκότ της αγοράς της Ολυμπίας, ο οποίος έπεσε ξανά θύμα φόλας. Όμως χειρότερη τύχη είχαν οι γάτες στην Ολυμπία που έφαγαν τα δηλητηριασμένα δολώματα τα οποία είχαν σκορπιστεί παντού στην πόλη. Στην πλατεία της εκκλησίας, στο παλιό δημαρχείο, στο δρόμο του σιδηροδρομικού σταθμού, είναι μόνο μερικά από τα σημεία που βρέθηκαν νεκρά σκυλιά και γάτες.

Τα σκυλιά που γλίτωσαν από τις φόλες τα πήραν όπως – όπως κάτοικοι στα σπίτια τους για να τα γλιτώσουν από το βέβαιο θάνατο. Έτσι χθες δεν υπήρχε κανένα αδέσποτο στους δρόμους της πόλης.

Επαγγελματίας της πόλης ο Δημήτρης Βεντούρας, μας μίλησε για την τραγική αυτή κατάσταση. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτό το γεγονός της θανάτωσης των σκύλων, έγραψε μια ανοιχτή επιστολή που αναρτήθηκε σε διάφορα δημόσια σημεία της πόλης αλλά διανεμήθηκε και σε πολίτες και επαγγελματίες. Επιστολή που απευθύνεται προς τους δράστες αυτής της πράξης. Ο ίδιος πλέον με την έκταση που πήρε το φαινόμενο της θανάτωσης των αδέσποτων, μιλά για οργανωμένο σχέδιο. «Δυστυχώς ενώ υπάρχει σχετικό πρόγραμμα για την προστασία των αδέσποτων ο δήμος δεν ενδιαφέρθηκε να το προωθήσει σωστά. Επαγγελματίες της πόλης, φρόντιζαν τα αδέσποτα που βρίσκονταν στην αγορά της Ολυμπίας. Δεν είχαν τη δυνατότητα να τα πάρουν σπίτι τους, όμως και τα τάιζαν, και τα καθάριζαν, τα είχαν εμβολιάσει και τα είχαν τσιπάρει…» μας είπε μεταξύ άλλων. Οι επαγγελματίες που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, ενημέρωσαν την Αστυνομία και την Κτηνίατρο της Ολυμπίας για να λάβουν μέτρα από την πλευρά τους.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ολυμπίας Νίκος Ζαρόκωστας τόνισε πως «η Ολυμπία αδικείται γιατί είναι κακοδιοικημένη. Δεν της αξίζει να διασύρεται με αυτό τον τρόπο και να βγαίνει προς τα έξω πως οι πολίτες της δεν είναι φιλόζωοι. Έπρεπε να είχε μεριμνήσει ο δήμος για τα αδέσποτα για την προστασία τους. Θλίβομαι πραγματικά για αυτά που συμβαίνουν. Κάποιοι πολίτες με αυτές τις ενέργειες την προσβάλουν» σχολίασε για το θέμα και επισήμανε πως δύο φορές στο παρελθόν ο Εμπορικός Σύλλογος με έξοδά του ανέλαβε για την αποπαρασίτωση των αδέσποτων, που ο κόσμος στην αγορά φρόντιζε, με τα εμβόλιά τους, ακόμα και με τοποθέτηση μικροτσίπ.

Δεν ξέρουμε αν πέτυχαν το στόχο τους οι δράστες της αποτρόπαιης αυτής πράξης, σίγουρα όμως, κατάφεραν να δυσφημίσουν την πόλη με τέτοιο τρόπο που δεν της αξίζει… δεν της πρέπει…
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου