Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Η κρητική ματζουράνα με το πολύ ιδιαίτερο και έντονο άρωμα

 
 
Το είδος Origanum microphyllum είναι ένας πολυετής αρωματικός θάμνος, ενδημικό της Κρήτης, γνωστό στους ντόπιους με τα κοινά ονόματα «ματζουράνα» και «αντωναίδα» (στην Ανατολική Κρήτη). Εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή των ορεινών όγκων των Λευκών Ορέων και της Δίκτης, σε μεγάλο υψομετρικό εύρος, από σχεδόν το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και τα 1800 m.

Ο συνήθης βιότοπός της είναι ανοιχτές πετρώδεις και βραχώδεις θέσεις, αλλά και φρύγανα και ανοίγματα δασών. Τα φυτά της ματζουράνας βρίσκονται σε άνθηση από Ιούνιο έως Αύγουστο, περίοδος κατά την οποία γίνεται και η συλλογή της, καθώς χρησιμοποιείται στην παρασκευή θεραπευτικών αφεψημάτων, πολύ συχνά μαζί με το κρητικό τσάι του βουνού (μαλοτήρα, Sideritis syriaca subsp. syriaca). Το πολύ ιδιαίτερο και έντονο άρωμά της, αρκετά διαφορετικό από αυτό των άλλων ειδών Origanum στην Κρήτη, οφείλεται στην επικράτηση των μονοτερπενοειδών (έναντι των φαινολικών ενώσεων) στη σύσταση του αιθέριου ελαίου.

Σε σημεία που η κρητική ματζουράνα συνυπάρχει με την κοινή ρίγανη (Origanum vulgarum subsp. hirtum), συχνά εμφανίζεται το υβρίδιο Origanum x minoanum.
 
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες για την ελληνική χλωρίδα επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας http://hbs.gr .


πηγή: https://dasarxeio.com/ .

* Κείμενο και φωτογραφία: Α. Καλτσής – www.hbs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου