Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Αλεξανδρούπολη. 1oς Ποδηλατικός Γύρος "Γη των Θρακών" Brevet 200 χλμ

 
Αλεξανδρούπολη: 1oς Ποδηλατικός Γύρος "Γη των Θρακών" Brevet 200 χλμ
 
H "Alexandroupolis Bike Team" σε συνεργασία με την Λέσχη Ποδηλατικού Τουρισμού Ελλάδος διοργανώνει το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου τον 1o Ποδηλατικό Γύρο "Γη των Θρακών" Brevet απόστασης 200 χλμ.

Ο αγώνας ανήκει στο καλεντάρι της Λέσχης Ποδηλατικού Τουρισμού (Audax Randoneuers Greece).

Είναι μη ανταγωνιστικός αγώνας αντοχής χωρίς κατάταξη χρόνων στον τερματισμό, αλλά με χρονικά περιθώρια μεταξύ των περασμάτων από τα κοντρόλ. Επιτυχής τερματισμός θεωρείται αυτός που ο ποδηλάτης έχει περάσει εντός χρονικών ορίων από τα σημεία ελέγχου.

Η διαδρομή είναι τουριστική και περιηγητική με τον χαρακτήρα της δοκιμασίας και αντοχής των μπρεβέ (brevet).
 
 
Διαβάστε παρακάτω λεπτομέρειες για τη διαδρομή:

Το Brevet μας ξεκινάει το πρωί του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου στις 8:00 π.μ., από τον Φάρο της Αλεξανδρούπολης σήμα κατατεθέν της πόλης, με λειτουργία από την 1/8/1880 και κινείται δυτικά προς την Μάκρη, συνεχώς παραθαλάσσια επιτρέποντάς μας να βλέπουμε τις υπέροχες παραλίες του θρακικού Πελάγους και την Σαμοθράκη στο βάθος.

Λίγο μετά την Μάκρη και περνώντας από την περιοχή Δικέλλων - Μεσημβρίας ξεκινάει το πρώτο ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής και ενώ ανεβαίνουμε στο βάθος θα βλέπουμε την περιοχή της αρχαίας Ζώνης - Μεσημβρίας και τον αρχαιολογικό της χώρο. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο ο επισκέπτης μπορεί να δει τα ερείπια από:

Το οχυρωματικό τείχος.
Το περιτειχισμένο οικισμό ελληνιστικών χρόνων.
Το Ναό του Απόλλωνα.
Τις Κατοικίες.
Το Ιερό της Δήμητρας.
 
Η ανάβαση συνεχίζεται στην περιοχή Μέστης - Αύρας όπου θα δούμε ένα διασωζόμενο τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού ενώ δεξιά μας κινείται ο υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος της νέας Εγνατίας Οδού. Μετά την ανηφόρα έρχεται η κατηφόρα που οδηγεί στο χωριό Μέστη με τον πολύ όμορφο παλιό σταθμό του ΟΣΕ και πλέον κινούμαστε νότια για να συναντήσουμε τις παραλίες της Ροδόπης, αφού πρώτα κάνουμε μια μικρή στάση στην όμορφη και γεμάτη δέντρα πλατεία της Μαρώνειας που είναι και το πρώτο κοντρόλ.

Από τα Ομηρικά χρόνια μέχρι σήμερα η Μαρώνεια είναι διάσημη για τις αμπελοκαλλιέργειες και τους αμπελώνες στου πρόποδες του Ίσμαρου με θέα το Θρακικό πέλαγος. Ο Οδυσσέας μέθυσε τον Κύκλωπα Πολύφημο με Μαρώνειο οίνο. Η Μαρώνεια την εποχή του Ομήρου ήταν η πατρίδα του Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα. Υπήρξε η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη απ' όλες τις αρχαίες ελληνικές αποικίες των παραλίων της Δυτικής Θράκης, με συνεχή ακμή σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας.
 
Αφήνουμε το χωρίο Μαρώνεια και μια έντονα κατηφορική διαδρομή θα μας οδηγήσει στις παραλίες της Ροδόπης τις οποίες θα απολαύσουμε για μερικά χιλιόμετρα πριν ξεκινήσουμε την επιστροφή μας βορειοανατολικά προς τον νομό Έβρου, μέσα από πεδιάδες και μικρά χωριά όπου αρμονικά χρόνια τώρα συναντούνται πολιτισμικά και θρησκευτικά ο χριστιανισμός και η μουσουλμανική θρησκεία.

Ίμερος, Ξυλαγανή, Αετόλοφος, Αετοκορφή, Βέλκιο και Χαμηλό θα μας οδηγήσουν στο όμορφο χωριό της Συκορράχης που είναι και το δεύτερο κοντρόλ της ημέρας.

Αμέσως μετά ξεκινάει η ανάβαση στο μοναδικό δάσος της Κίρκης. Κίρκη για την οποία έχει πει ο ποιητής:

“Αιώνες τώρα ζεις σ’ ένα ξέφωτο
όπως η ομώνυμη Νύμφη
και μαγεύεις τους περαστικούς
την ώρα που προβάλλεις
στο τέλος του φιδωτού δρόμου.”

Παρακάμπτουμε την πορεία προς το χωριό της Κίρκης και προτιμούμε την ανάβαση στο υψηλότερο σημείο της περιοχής, την κορυφή Ρετζάκι από το νέο δρόμο που κατασκευάστηκε πριν ένα χρόνο με εξαιρετικό οδόστρωμα μέσα στο πυκνόφυτο δάσος.

Η γρήγορη κατάβαση από την Κίρκη θα μας οδηγήσει βόρεια της Αλεξανδρούπολης και κατευθείαν βορειοανατολικά θα κινηθούμε προς το χωριό Άβαντας όπου θα συναντήσουμε λίγο πριν το χωριό και το υστεροβυζαντινό κάστρο του Άβαντα.

Ελαφρά κατάβαση θα μας περάσει μέσα από το Δωρικό και στην συνέχεια μέσω Άνθειας θα συναντήσουμε το χωριό Λουτρός στο σημείο της αρχαίας Τραϊανούπολης, φημισμένη για τα ιαματικά νερά της.

Συνεχίζουμε για Πυλαία όπου και το τελευταίο κοντρόλ της ημέρας και λίγο μετά φτάνουμε στις Φέρες, Βήρα κατά τους βυζαντινούς χρόνους, μικρή κωμόπολη του Έβρου που κοσμείται από την εκκλησία της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας, αρχικά μοναστήρι που κτίστηκε από τον Ισαάκιο Κομνηνό περίπου στο 1152.

Έχουμε μπει πλέον στην τελικά ευθεία για τον Τερματισμό και κατηφορίζουμε προς Αλεξανδρούπολη αγναντεύοντας αριστερά μας το Δέλτα του ποταμού Έβρου. Στη διαδρομή θα συναντήσουμε λίγο μετά τις Φέρες διασωζόμενο τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού στο χωριό Δορίσκος, χωριό το οποίο υπάρχει από την αρχαιότητα στην περιοχή.

Πλέον κινούμαστε όλο ευθεία και φτάνουμε στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και συναντούμε ξανά τον Φάρο που είναι και το σημείο τερματισμού.

Καλή διαδρομή και καλή Επιτυχία!



πηγή: http://www.alexpolisonline.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου