Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Στο Δικαστήριο της ΕΕ η Πολωνία για το σχέδιο υλοτομίας του δάσους Μπιαλοβιέζα

 
 
Η Επιτροπή καλεί σε άμεση αναστολή της υλοτομίας στο δάσος Białowieża της ΠΟΛΩΝΙΑΣ
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Πολωνία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της υλοτομίας μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιείται στο δάσος Białowieża, το οποίο αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000.

Δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει το σχέδιο υλοτομίας, που περιλαμβάνει την αφαίρεση ακόμη και υπεραιωνόβιων δέντρων καθώς και εργασίες στους οικοτόπους οι οποίοι, σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης «Natura 2000», θα έπρεπε να είναι αυστηρά προστατευμένοι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί επίσης από το Δικαστήριο τη λήψη προσωρινών μέτρων τα οποία θα υποχρεώνουν την Πολωνία να αναστείλει άμεσα τις εργασίες.

Στις 25 Μαρτίου 2016 οι πολωνικές αρχές εξέδωσαν απόφαση η οποία προβλέπει τον τριπλασιασμό του λήμματος που θα υλοτομηθεί στη δασική επαρχία Białowieża, καθώς και την υλοτόμηση σε περιοχές οι οποίες έως τώρα εξαιρούνταν από οποιαδήποτε παρέμβαση. Η κυβέρνηση της Πολωνίας υποστηρίζει ότι το σχέδιο υλοτομίας είναι απαραίτητο για την προστασία του δάσους από τα σκαθάρια του φλοιού (φλοιοφάγα έντομα) και για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Αμφότεροι οι ισχυρισμοί της αμφισβητούνται έντονα από την επιστημονική και οικολογική κοινότητα.

Τα μέτρα αυτά —τα οποία περιλαμβάνουν την αφαίρεση αιωνόβιων δέντρων— απειλούν σοβαρά την ακεραιότητα αυτής της περιοχής Natura 2000, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΕ. Η ένταξη της τοποθεσίας στο δίκτυο Natura 2000 συνεπάγεται την προστασία των ειδών και των οικοτόπων που εξαρτώνται από τα παρθένα δάση και, μεταξύ άλλων, τη διαθεσιμότητα νεκρού ξύλου. Για ορισμένα από τα είδη αυτά το δάσος Białowieża αποτελεί τη σημαντικότερη τοποθεσία ή την τελευταία εναπομείνασα τοποθεσία στην Πολωνία. Τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι συμβατά με τους στόχους διατήρησης του τόπου και υπερβαίνουν τα αναγκαία για τη διασφάλιση της αειφόρου χρήσης των δασών.

Επιπλέον, της απόφασης προηγήθηκε εσφαλμένη εκτίμηση των επιπτώσεων των μέτρων για την περιοχή του δικτύου Natura 2000. Τον
Απρίλιο του 2017 η Επιτροπή εξέδωσε αιτιολογημένη γνώμη με την οποία ζήτησε από την Πολωνία να απέχει από υλοτομία μεγάλης κλίμακας και της χορήγησε προθεσμία ενός μηνός για να συμμορφωθεί. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, η Πολωνία άρχισε να υλοποιεί το πρόγραμμά της.

Πριν λίγες ημέρες, η UNESCO ζήτησε από την Πολωνία, σε ασυνήθιστα αυστηρό ύφος να σταματήσει το διαβόητο σχέδιο υλοτόμησης στο δάσος Μπιαλοβιέζα (Białowieża), τελευταίο κομμάτι του αρχέγονου δάσους που κάλυπτε κάποτε την Ανατολική Ευρώπη, αναγνωρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (δείτε
ΕΔΩ).


πηγή: https://dasarxeio.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου