Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Πρωτιά της Ελλάδας στη χρήση πλαστικού

 
greenpeace rainbow warrior πλαστικό καφετζής
 
- Στο Ηράκλειο το Rainbow Warrior
- Άλκης Καφετζής: Ο κόσμος βλέπει τη ρύπανση από τα πλαστικά αλλά ... δεν αλλάζει τις συνήθειές του
 
Ένα ψηφιδωτό βασισμένο στη μινωική τοιχογραφία με τα δελφίνια θα βρίσκεται σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, δίπλα από το Άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη. Το ψηφιδωτό αυτό δημιουργήθηκε από 10.000 πλαστικά ποτήρια, όγκο πλαστικού που στην Ελλάδα καταναλώνεται σε μόλις 15 λεπτά!

"Πρόκειται για τεράστια σπατάλη φυσικών και ανθρώπινων πόρων" - είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1, ο υπεύθυνος της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Άλκης Καφετζής που βρίσκεται στο Ηράκλειο με το ιστορικό πλοίο Rainbow Warrior. Ο κ. Καφετζής διαπιστώνει ότι "έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε, καθώς η κουλτούρα χρήσης του πλαστικού είναι πολύ ισχυρή στην Ελλάδα".

"Ο κόσμος αντιλαμβάνεται τη ρύπανση, στους δρόμους, στη γειτονιά του, στη θάλασσα, αλλά ... δεν κάνει την κίνηση να αλλάξει μια συνήθειά του" - λέει ο κ. Καφετζής. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες είναι πρώτοι στη χρήση πλαστικού στην Ευρώπη, με το μέσο όρο χρήσης πλαστικής σακούλας στη χώρα μας να φθάνει τις 360 κατ'άτομο, ετησίως. “Το Rainbow Warrior έγινε σημείο επαφής με χιλιάδες οικογένειες, επιχειρηματίες και τοπικούς φορείς που είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν μία από τις μεγαλύτερες μορφές σπατάλης της σύγχρονης εποχής. Θα δουλέψουμε μαζί τους μέχρι η κουλτούρα της μίας χρήσης να γίνει παρελθόν” συμπλήρωσε ο Άλκης Καφετζής.

Την Κυριακή, το πλοίο θα βρίσκεται στη Σύρο, ενώ προηγουμένως θα διαπλεύσει τις Κυκλάδες, όπου μαζί με το ΕΛΚΕΘΕ θα διεξάγει επιστημονικές μελέτες για την έκταση του προβλήματος της ρύπανσης από πλαστικά στο Αιγαίο. Τα πλαστικά αντικείμενα καταλήγουν σε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες στις θάλασσές μας, διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια, γνωστά ως μικροπλαστικά, και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα. Η Κρήτη δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού - σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. - έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικές ποσότητες πλαστικών στο βυθό περιοχών κοντά στο Ηράκλειο.



πηγή: http://www.madeincreta.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου