Σάββατο 13 Μαΐου 2017

To θρίλερ του Ασπροπάρη ξεκίνησε

 
 
Αλέξανδρος Κανδαράκης
 
Έκανε ένα ταξίδι 4.000 χιλιάδων χιλιομέτρων, πετώντας πάνω από εμπόλεμες ζώνες. Πέρασε από μέρη όπου τον κυνηγούν για να πουλήσουν τα κόκαλά του για μαύρη μαγεία. Άντεξε απέναντι σε όλες αυτές τις απειλές και τώρα, μετά το εξαντλητικό ταξίδι, επιστρέφει να φτιάξει τις φωλιές του στην ελληνική ύπαιθρο, όπου παραμονεύει η πιο ύπουλη απειλή από όλες: τα δηλητηριασμένα δολώματα!
 
 
Η επιστροφή του σπάνιου γύπα
 
Το πιο απειλούμενο πουλί της Ελλάδας ξαναφάνηκε πριν λίγες μέρες στη Θράκη. Ο Ασπροπάρης, ο μοναδικός γύπας που μεταναστεύει, ολοκλήρωσε το ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων από την Αφρική για να αναζητήσει ξανά καταφύγιο στη Θράκη και στα Μετέωρα. Άλλοτε μετρούσε εκατοντάδες ζευγάρια στην Ελλάδα, όμως πλέον αυτά είναι τα μοναδικά σημεία της Ελλάδας όπου φτιάχνει τις φωλιές του.
 
Για την ομάδα του WWF της Δαδιάς που παρακολουθεί και προστατεύει τον σπάνιο γύπα, τώρα ξεκινά το θρίλερ της θερινής και πιο κρίσιμης περιόδου. Θα μπορέσει να ξεπεράσει τα φυσικά και ανθρώπινα εμπόδια, για να φτιάξει τις φωλιές του και να αναθρέψει τα μικρά του φέτος;

Μέσα από το τηλεσκόπιο, παρατηρούμε ένα ζευγάρι
Ασπροπάρηδων στο κέντρο της φωτογραφίας. Επιλέγουν να
φτιάξουν τη φωλιά τους σε απόκρημνα και προστατευμένα
μέρη. Εκεί, η πρόσβαση για κουνάβια και αλεπούδες που θέλουν
να φάνε τα αυγά ή τα μικρά τους είναι πιο δύσκολη

Στις αρχές Απριλίου ξεκινάμε την παρακολούθηση των νέων φωλιών. Κάθε χρόνο, ελπίζουμε ότι θα αντικρίσουμε πιο πολλά ζευγάρια και ότι εντοπίσουμε καινούριες φωλιές, όμως οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Φέτος, μετά από επίσκεψη σε όλα γνωστά για την πρόσφατη παρουσία του είδος στη Θράκη μέρη, φαίνεται ότι τουλάχιστον θα έχουμε τον ίδιο αριθμό ζευγαριών όπως και το 2016.
 
 
Φύση - ναρκοπέδιο
 
Η μεγαλύτερη όμως και πιο αφύσικη απειλή που συναντά ο Ασπροπάρης είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα στην ύπαιθρο, οι γνωστές φόλες, που πετιούνται από ασυνείδητους για να ξεφορτωθούν «ανεπιθύμητα» ζώα, όπως αλεπούδες ή λύκους. Το αποτέλεσμα είναι πάντα ένας φαύλος κύκλος θανάτου, που σκοτώνει ζώα αλόγιστα, καθώς πεθαίνουν όχι μόνο τα ζώα-στόχοι, αλλά και όποιο άλλο ζώο φάει είτε το δόλωμα είτε το δηλητηριασμένο ζώο. Οι σπάνιοι γύπες, ως καθαριστές της φύσης που τρώνε τα νεκρά ζώα, γίνονται συχνά θύματα των δηλητηριάσεων.
 
Η Έλα και ο Κίκο οργώνουν τη Θράκη για να εντοπίσουν
φόλες στην ύπαιθρο, πριν να είναι αργά για τον Ασπροπάρη
αλλά και πολλά ακόμα ζώα.
«Μαζί με τον σκύλο-ανιχνευτή Κίκο, αναζητάμε την πηγή των δηλητηριάσεων, προτού εξαπλωθεί το αποτέλεσμά τους. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τους Ασπροπάρηδες που μόλις έχουν επιστρέψει, γιατί πριν λίγες μέρες στην Κομοτηνή είχαμε ένα σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης.», λέει η Έλα Κρετ, περιβαλλοντολόγος του WWF στη Δαδιά.

Πέρυσι ήταν η πιο δύσκολη χρονιά για τον Ασπροπάρη στα χρονικά. Επέστρεψαν σε όλη την Ελλάδα μόλις 5 ζευγάρια, από τα οποία μόνο 2 κατάφεραν να μεγαλώσουν 3 μικρά. Η φετινή μάχη, καθοριστική για την επιβίωση του σπάνιου γύπα, έχει ήδη ξεκινήσει.



πηγή: http://www.wwf.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου