Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Η ξηρασία έκαψε τα σιτηρά στη Χαλκιδική

 
 
Εκτεταμένες ζημιές στις σιτοκαλλιέργειες έχει προκαλέσει η πολύμηνη ανομβρία σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών, σε Βάβδο, Σήμαντρα, Άγιο Παντελεήμονα, Νέα Τρίγλια, Νέα Τένεδο, Κρήνη και Νέα Σύλλατα, Νέα Καλλικράτεια, η απώλεια στην παραγωγή αγγίζει το 100%. «Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και ανεπανόρθωτη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν θα γίνει θεριζοαλωνισμός» ανέφερε στο halkidikifocus.gr ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλκιδικής «Ένωση» (πρώην Ε.Α.Σ.Χ.) Γιάννης Σαχίνης.

«Αυτό που συνέβη φέτος είναι πρωτοφανές στον κάμπο της Χαλκιδικής. Οι ζημιές από την ξηρασία είναι τόσο μεγάλες που δεν αξίζει τον κόπο να θεριστούν τα χωράφια» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Βαγγέλης Μισαηλίδης.
 
 
Και ψυχανθή
 
Η καταστροφή δεν περιορίζεται μόνο στα σιτηρά αλλά επεκτείνεται και σε καλλιέργειες ψυχανθών, όπως βίκο, φακές και άλλα είδη οσπρίων. «Στη Νέα Τρίγλια έχει να βρέξει από τον Ιανουάριο» δήλωσε στο halkidikfocus.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής Δημήτρης Δελημανώλης.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς οι ζημιές εξαιτίας της ξηρασίας δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, παρά μόνο από τα ΠΣΕΑ, ωστόσο πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία. «Η πληρωμή των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ γίνεται σε βάθος πενταετίας και δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στο κόστος παραγωγής. Τα έξοδα για την καλλιέργεια είναι πολλά, όπως προμήθεια σπόρου, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, χρήματα που ποτέ δεν θα πάρουμε», υποστήριξε ο κ. Δελημανώλης.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα ανέρχεται στα 60 ευρώ.

Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει συνάντηση που θα διεξαχθεί σήμερα στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο.



πηγή: http://www.thestival.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου