Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Καμπανάκι για τη διαχείριση του νερού στη Θάσο ενόψει καλοκαιρινής περιόδου

 
 
Η Ανοιχτή Επιτροπή ΘΑΣΟΣ ΝΕΡΟ SOS, με ανοιχτή επιστολή της< καταγγέλλει την απουσία ορθολογικής και επιστημονικής διαχείρισης του νερού στο νησί και ζητά από τη Δημοτική Αρχή, τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Θάσου και κάθε αρμόδιο φορέα να λάβει μέτρα ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου.
 
 
Με την επιστολή της, η Επιτροπή καταγγέλλει:

- την απουσία ορθολογικής και επιστημονικής διαχείρισης του νερού στη Θάσο, που οδηγεί στο παράδοξο φαινόμενο το ευνοημένο από πλευράς βροχοπτώσεων νησί μας να πάσχει από λειψυδρία.
- την ανεξήγητη και παράνομη άρνηση της ΔΕΥΑΘ να εγκαταστήσει μετρητές εισροής και εκροής στο σύστημα ύδρευσης, που οδηγεί στην αδιαφανή, σπάταλη και οικονομικά ανεξέλεγκτη χρήση του πιο πολύτιμου πόρου της Θάσου. Ποιός έχει συμφέρον να μένει άγνωστο πόσο νερό μπαίνει στο σύστημα ύδρευσης και πόσο βγαίνει, αλλά και ποιοί το παίρνουν;
- τις διακοπές υδροδότησης, οι οποίες παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες μας ταλαιπωρούν το νησί μας για δεύτερη συνεχή χρονιά.
- τις ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις που καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ξεραίνουν τους ελαιώνες και τα χωράφια μας, και αφήνουν τη Θάσο ανυπεράσπιστη στις πυρκαγιές.
- τα αδέσποτα λάστιχα που διατρέχουν απ’ άκρη σ’ άκρη το νησί με την ανοχή αν οχι την ενθάρρυνση της διοίκησης της ΔΕΥΑΘ, παρ’ όλες τις συστάσεις που της έχουν απευθύνει επί σειρά ετών αρμόδιοι κρατικοί φορείς. Όλοι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις δικαιούνται νερό, και η ΔΕΥΑΘ μπορεί και έχει υποχρέωση να το παρέχει σύμφωνα με το νόμο και όχι σαν ρουσφέτι. Τα λάστιχα αυτά διευκόλυναν την εξάπλωση των περισυνών πυρκαγιών, και τώρα παράνομα ξαναμπαίνουν. Ποιόν ωφελεί η διαιώνιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης;
 
 
Ζητά επίσης:

- να λάβουν έγκαιρα ο δήμος και η διοίκηση της ΔΕΥΑΘ όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη λείψει το νερό φέτος, και ιδίως το καλοκαίρι, από κανένα σπίτι και καμιά επιχείρηση του νησιού.
- να λάβουν έγκαιρα ο δήμος και η διοίκηση της ΔΕΥΑΘ όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπάρξει επαρκής πυροπροστασία και να μην επαναληφθεί η περισυνή τραγωδία
- να λάβουν έγκαιρα ο δήμος και η διοίκηση της ΔΕΥΑΘ όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η νόμιμα προβλεπόμενη ροη νερού από τις πηγές στο φυσικό περιβάλλον, και να μην ξεραθεί το νησί μας.
- να αποκατασταθεί άμεσα το μπαζωμένο φράγμα των Μαριών, ώστε να συμβάλει στην άρδευση της περιοχής και στην αντιπυρική προστασία.
- να εφαρμόσει άμεσα η ΔΕΥΑΘ κοινωνικό τιμολόγιο στο νερό, όπως έχουν κάνει εδώ και χρόνια πολλές άλλες ΔΕΥΑ, ώστε να ελαφρυνθούν τα βάρη των ασθενέστερων δημοτών με δίκαιη επιβάρυνση των μεγάλων και εύπορων καταναλωτών (λατομεία και πεντάστερα ξενοδοχεία).
- να λάβουν έγκαιρα ο δήμος και η διοίκηση της ΔΕΥΑΘ όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσουν οι παράνομες υδροληψίες που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΘ και προετοιμάζουν την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση της.
- να δεσμευτούν ο δήμος και η διοίκηση της ΔΕΥΑΘ ότι θα λάβουν κάθε δυνατό μέτρο για να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της και να εμποδιστεί η ιδιωτικοποίησή της.
 
Η Ανοιχτή Επιτροπή ΘΑΣΟΣ ΝΕΡΟ SOS υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΥΑΘ και τη σωστή της λειτουργία. Ακριβώς για αυτόν το λόγο αξιώνουμε να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας για αξιόπιστη και σταθερή παροχή καθαρού πόσιμου νερού, αλλά και προστασία του περιβάλλοντος του νησιού μας.
 
 
Η επιστολή της ΘΑΣΟΣ ΝΕΡΟ SOS, καταλήγει:

"Θέλουμε μια υγιή δημοτική επιχείρηση στο πλευρό όλων, και όχι μηχανισμό πολιτικών συμφερόντων που χωρίζει τους δημότες σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Είναι ανάγκη επιβίωσης όλων μας να γίνει άμεσα ορθολογικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, που θα διασφαλίζει την αειφορεία του νησιού. Μονον αν η διαχείριση του νερού γίνεται με υπευθυνότητα και δικαιοσύνη θα ζήσει το νησί και θα σωθούν οι περιουσίες μας.

Το νερό είναι η ζωή του νησιού μας".



πηγή: http://www.thestival.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου