Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Η υπερθέρμανση του πλανήτη “πρασινίζει” την Ανταρκτική!

 
 

Η υπερθέρμανση του πλανήτη κάνει και πάλι πράσινη την Ανταρκτική και είναι εκπληκτική. Μετά τις έρευνες και τις μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, δεν είναι τρελό να σκεφτόμαστε ότι η χερσόνησος της Ανταρκτικής θα μπορούσε να γίνει και πάλι δάσος. Όταν σκεφτόμαστε την Ανταρκτική, φανταζόμαστε ένα δροσερό, ανεμοδαρμένο, παγωμένο και αφιλόξενο τοπίο. Ο πιο λευκός, πιο άγονος καμβάς στη Γη. Έτσι ήταν η ήπειρος αυτή για τα τελευταία 3 εκατομμύρια χρόνια.
 
Ωστόσο, οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη αρχίζουν να αλλάζουν ριζικά το τοπίο της. Οι επιστήμονες λένε ότι είναι σαν να κοιτάζουμε πίσω στον χρόνο, σε μια εποχή που αυτό το λευκό έδαφος ήταν πραγματικά πράσινο. “Θα δούμε την Ανταρκτική στο μέλλον όπως ήταν στο παρελθόν: πράσινη και γεμάτη φυτά”, γράφει η Washington Post.
 
“Η Ανταρκτική κινείται προς τα πίσω σε γεωλογικούς καιρούς – που έχει νόημα, δεδομένου ότι τα επίπεδα του CO2 στην ατμόσφαιρα έχουν ήδη αυξηθεί, κάτι που δεν είχε συμβεί στον πλανήτη από το Πλειοκένιο, πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια”, δήλωσε ο Rob DeConto, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. “Εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να μην ελέγχονται, η Ανταρκτική θα γυρίσει ακόμα πιο πίσω γεωλογικά – ίσως η χερσόνησος να γίνει και πάλι δάσος κάποια μέρα, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια των κλιματικών θερμοκηπίων του Κρητιδικού και του Εοσένιου, όταν η ήπειρος δεν είχε πάγους”, συμπληρώνει.

Μέχρι στιγμής, το πράσινο της Ανταρκτικής περιορίζεται κατά κύριο λόγο στη χερσόνησο, όπου δύο διαφορετικά είδη βρύων έχουν αναπτυχθεί. Είναι ίσως, όμως, μόνο θέμα χρόνου πριν αυτά τα χόρτα και οι θάμνοι δώσουν τη θέση τους στα δέντρα. Παρόλο που μπορεί να ακούγεται ωραίο, να έχουμε μια πράσινη Ανταρκτική, αλλά οι έρημοι σε άλλες περιοχές του κόσμου αυξάνονται, τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται και ο καιρός γίνεται όλο και πιο έντονος.

“Αυτές οι αλλαγές, σε συνδυασμό με τις αυξημένες περιοχές χωρίς πάγο από την υποχώρηση των παγετώνων, θα οδηγήσουν σε μεγάλης κλίμακας μεταβολή της βιολογικής λειτουργίας για τον υπόλοιπο 21ο αιώνα και μετά”, γράφει ο Matthew Amesbury σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology. “Ακόμα και αυτά τα σχετικά απομακρυσμένα οικοσυστήματα, που οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι σχετικά ανέγγιχτα από τους ίδιους, παρουσιάζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο”, συμπληρώνεται.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου