Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

"Όχι" στην ελεύθερη κατασκήνωση λένε οι ιδιοκτήτες camping στην Χαλκιδική- “Αυτά δεν γίνονται ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες”

 
Kavoyrotrypes 2.jpg
 
Την αντίθεση τους στη νομιμοποίηση του ελεύθερου κάμπινγκ, που ζήτησαν με ερώτησή τους στη Βουλή 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζουν ιδιοκτήτες οργανωμένων camping στη Χαλκιδική. Όπως αναφέρουν, η «αποποινικοποίση» της ελεύθερης κατασκήνωσης θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων τους, ενώ παράλληλα θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στο περιβάλλον, τον τουρισμό, αλλά και στον οικονομικό τομέα.

«Το αίτημα για το ελεύθερο camping δεν αφορά μόνο τα camping, αφορά όλους μας διότι ο τουρισμός είναι το στολίδι της Ελλάδος. Το σίγουρο είναι ότι η ελεύθερη κατασκήνωση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο περιβάλλον, ένα τεράστιο πρόβλημα στην παραβατικότητα, στο παρεμπόριο, στον κίνδυνο δημόσιας υγείας και φυσικά στις πυρκαγιές που έχουν προκληθεί αρκετές τα τελευταία χρόνια από ελεύθερους κατασκηνωτές. Το πρόβλημα θα είναι και οικονομικό, διότι έσοδα που έρχονται στις επιχειρήσεις και φορολογούνται, δεν θα έρχονται πλέον, άρα και το κράτος θα χάσει», ανέφερε στο thestival.gr o πρόεδρος της Ένωσης Camping Χαλκιδικής, Αντώνης Δεληδημητρίου.

Ο κ. Δεληδημητρίου σημείωσε ότι αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που γίνουν πράξη όσα προτείνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορεί να υπάρξει επαρκής έλεγχος από πλευράς της πολιτείας. «Αυτά δεν ανήκουν σε εμάς τους ευρωπαίους, υποτίθεται. Ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν γίνονται. Μιλάνε για ελεύθερο κάμπινγκ σε οργανωμένα camping από τους δήμους, σε συγκεκριμένους χώρους. Έχουμε ένα κράτος που δεν μπορεί να ελέγξει τα αυτονόητα, θα μπορεί να ελεγχθεί μία οργανωμένη κατασκήνωση που θα την κάνουν οι δήμοι, για να βάζουν κατασκηνωτές οι οποίοι είναι άποροι; Υπάρχουν και άλλες λύσεις που μπορούν να βρεθούν», ανέφερε.
 
 
«Σβήσαμε φωτιές με δικό μας πυροσβεστικό»

Ένα ακόμη ζήτημα που θέτουν οι εκπρόσωποι των οργανωμένων κάμπινγκ είναι ο φόβος πυρκαγιάς από απρόσεκτους κατασκηνωτές. Ο διευθυντής του camping «Αρμενιστής», Αντώνης Σταμπουλίδης τονίζει ότι υπήρξαν φορές που χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος όταν κατασκηνωτές έβαλαν φωτιά στις Καβουρότρυπες, στο δεύτερο πόδι Χαλκιδικής. «Έχουμε δικό μας πυροσβεστικό για να βγαίνουμε έξω από το camping και να σβήνουμε τις φωτιές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για τον κ. Σταμπουλίδη θα έπρεπε να υπήρχε εξ’ αρχής μία συζήτηση με την Ένωση Camping Χαλκιδικής προκειμένου να τεθούν όλα τα προβλήματα και να διευκρινιστούν σημεία. «Δεν μπορώ να καταλάβω πως το σκέφτηκαν οι συγκεκριμένοι βουλευτές. Εγώ θα ήθελα να υπήρχε μία συζήτηση με την Ένωση Camping Χαλκιδικής κατ’ αρχήν. Βλέπω τόσα κενά στο σκεπτικό τους τα οποία δεν τα έχουν σκεφτεί. Ο φορέας είναι αυτός που μπορεί να υποδείξει κάποιες ιδιαιτερότητες», συμπληρώνει.

Οι περιοχές που παρατηρείται ελεύθερο camping στην Χαλκιδική- Μειωμένοι έλεγχοι λόγω της έλλειψης προσωπικού

Στη Χαλκιδική λειτουργούν σήμερα 38 οργανωμένα camping, όμως την ίδια ώρα, σε πολλές περιοχές, κυρίως του δευτέρου ποδιού, εντοπίζονται εστίες ελεύθερης κατασκήνωσης.

Η Κομίτσα και ο Ξηροπόταμος είναι οι αγαπημένες περιοχές των κατασκηνωτών στο τρίτο πόδι, η Βουρβουρού, ο Διάπορος, το Λιβροχιό, οι Καβουρότρυπες, η ακτή Πορτοκάλι, το Κριαρίτσι, η Τριστινίκα και ο Άγιος Ιωάννης στο δεύτερο πόδι, ενώ στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, ελεύθερη κατασκήνωση κάνουν όσοι το επιθυμούν στη Νέα Φώκαια και στην Ποτίδαια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες camping οι έλεγχοι από την Τουριστική Αστυνομία είναι περιορισμένοι λόγω της έλλειψης προσωπικού, ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες είναι ελάχιστα.

«Έλεγχοι γίνονται αλλά δεν μπορούν να προλάβουν όλους διότι η αστυνομική δύναμη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στη Χαλκιδική είναι περιορισμένη. Με βάση τον πληθυσμό που έχουμε, δεν επαρκεί. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι όχι να επιτρέψουμε το ελεύθερο camping, αλλά να επανδρώσουν περισσότερο τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να μπει μία τάξη και να μην καταστραφεί η εικόνα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δεληδημητρίου.
 
 
«Μάστιγα για τη Χαλκιδική η ελεύθερη κατασκήνωση»

Αντίθετος με το ελεύθερο camping εμφανίζεται και ο δήμαρχος Σιθωνίας ο οποίος τονίζει ότι η ελεύθερη κατασκήνωση είναι μάστιγα για τη Χαλκιδική.

«Οι περιοχές που επιλέγονται για ελεύθερη κατασκήνωση είναι είτε δασικές εκτάσεις, είτε δημόσιες, είτε εντός του αιγιαλού. Το ελεύθερο κάμπινγκ υποβιβάζει το τουριστικό μας προϊόν και το φυσικό περιβάλλον. Το βιώνουμε κάθε καλοκαίρι στις ομορφότερες παραλίες μας με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση σκηνών και κάποιων τροχόσπιτων. Η ελεύθερη κατασκήνωση αποτελεί μάστιγα για τη Χαλκιδική και για το Δήμο Σιθωνίας», σημειώνει ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζίτζιο τα προβλήματα από την ελεύθερη κατασκήνωση εστιάζονται στην ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών αλλά και στη δημιουργία γκέτο από τους ελεύθερους κατασκηνωτές, οι οποίοι ορισμένες φορές στερούν το δικαίωμα της πρόσβασης και χρήσης των παραλιών στους υπόλοιπους πολίτες.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Σιθωνίας «κάθε καλοκαίρι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πυρκαγιές μέσα σε δασικές εκτάσεις που προήλθαν από την αμέλεια των ελεύθερων κατασκηνωτών. Φανταστείτε τι θα συμβεί, εάν νομιμοποιηθεί μια τέτοια κατάσταση... Δυσφημείται η περιοχή μας, δυσφημείται ο τουρισμός μας».

«H διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος δεν αποτελούν ισχυρά επιχειρήματα»

Υπενθυμίζεται ότι στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ''να καταργηθούν οι επίμαχες διατάξεις περί απαγόρευσης της ελεύθερης κατασκήνωσης και να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο οριοθέτησης της'' τονίζοντας παράλληλα την αυστηρότητα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Οι βουλευτές απευθύνονται στα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και του Τουρισμού.

Ακόμη, στο κείμενο της ερώτησης τους αναφέρεται πως ''η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, δεν αποτελούν ισχυρά επιχειρήματα που να οδηγούν στην απόλυτη απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης. Εξάλλου, σε κάθε λειτουργία και δραστηριότητα της κοινωνίας εμφανίζονται ασυνείδητες συμπεριφορές-από την οδήγηση του αυτοκινήτου, μέχρι την απόλαυση της μουσικής''.

Δείτε
ΕΔΩ αναλυτικά την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.


πηγή: http://www.thestival.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου