Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Σαλαμίνα. Δενδροφύτευση στο Δημοτικό Στάδιο (Αίαντα)

 
 
Την Κυριακή 12 Μαρτίου Ο ΠΕΡΙΒΟΣ πραγματοποίησε την φετινή του δράση δενδροφύτευσης στο Δημοτικό στάδιο Σαλαμίνας (Αίαντα). Φυτεύτηκαν περισσότερα από 70 φυτά, των οποίων η επιλογή έγινε με τέτοιο κριτήριο ώστε να είναι ολιγαρκή, να εμφανίζουν αντοχή και να εντάσσονται αισθητικά στο χώρο τους. Φυσικά μιλάμε για μεσογειακά φυτά με άριστη προσαρμογή στις βιοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Τα χρήματα για την αγορά των φυτών εξοικονομήθηκαν από την ανακύκλωση χαρτιού (πρόγραμμα ‘’πάμε ανάποδα’’), συμβάλλοντας έτσι με πολλαπλό τρόπο στη βελτίωση του περιβάλλοντος μας.

Λιγότερα σκουπίδια, μικρότερη σπατάλη φυσικών πόρων και ενέργειας, περισσότερο πράσινο.

Παράλληλα με την παρέμβαση μας στο γήπεδο διατέθηκαν από τον Όμιλό μας και δέκα περίπου δέντρα και φυτά για το χώρο του Κέντρου Νεότητας καθώς και πέντε δέντρα για να φυτευτούν στην πλατεία Μπόσκου από το σύλλογο οδηγών ΤΑΧΙ.

Την ημέρα της φύτευσης το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η αποχή. Αν εξαιρέσουμε τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΑΚΟΙΠΟΠ (κ. Κουτσούκο και Δραγομάνοβιτς) τη θεραπευτική Κοινότητα ΝΟΣΤΟΣ, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους Σαλαμίνας και κάποια παιδιά μαζί με τους γονείς τους από το Ιδιωτικό Σχολείο ‘’Ηλιάδη’’ δεν συμμετείχε ΚΑΝΕΙΣ άλλος.

Είναι πραγματικά απογοητευτικό και λυπηρό το γεγονός.

Εμείς τελικά καταφέραμε και φυτέψαμε (έστω και με ελάχιστες δυνάμεις) και θα συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας, γιατί το μόνο μας κίνητρο είναι ένα καλύτερο περιβάλλον. Τόσο απλά!

Όμως αυτή η αποχή λέει πολλά. Αδιαφορία για ότι είναι έξω από την αυλή μας, απαξίωση, μαλθακότητα και εξυπηρέτηση μόνο κοντόφθαλμων συμφερόντων. Είναι απόλυτα αναμενόμενο λοιπόν μια κοινωνία με τέτοια στοιχεία να οδηγείται στην παρακμή και στην κρίση ( η οποία σαφώς και πρωτίστως είναι κρίση αξιών). Ξέρουμε ότι θα εισπράξουμε πάλι: «μπράβο», «καλά που είστε και εσείς», κλπ, κλπ…

Δεν θέλουμε τις επευφημίες, δε θέλουμε τα λόγια. Το έμπρακτο ενδιαφέρον θα θέλαμε.

Όχι για τον Όμιλο, το ενδιαφέρον το θέλαμε γι αυτό το κοινό μας σπίτι.
 
Επιλέξαμε έναν αθλητικό χώρο αυτή τη χρονιά, γιατί πιστεύουμε ότι ένας τέτοιος χώρος που συγκεντρώνει τη νεολαία του νησιού και προωθεί ανώτερες αξίες του ανθρώπου, πρέπει να εντάσσεται σε ένα περιβάλλον που να προκαλεί και να διεγείρει ανάλογα ψυχικά και πνευματικά ερεθίσματα. Ας αναλογιστούμε απλά σε τι περιβάλλοντα έθεταν οι πρόγονοί μας τους αντίστοιχους χώρους (Ολυμπία, Δελφοί κλπ). Τώρα αν ο νεοέλληνας της πλαστικής σακούλας δεν ενοχλείται από την εικόνα του χώρου αθλητισμού του μέσα σε σκουπιδότοπους και υποβάθμιση αυτό είναι σημείο των καιρών. Το παράπονό μας όμως είναι ακόμα μεγαλύτερο για όλους όσους περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους σε αυτόν τον χώρο (σωματεία, αθλητικοί σύλλογοι, παράγοντες κλπ, οι οποίοι πολύ απλά έλαμψαν δια της απουσίας τους).

Κρίμα. Πραγματικά κρίμα.

Υ.Γ Ελπίζουμε τα ποτίσματα που θα απαιτηθούν για τη φετινή περίοδο να υλοποιηθούν από τους υπεύθυνους του γηπέδου, όπως μας έχουν υποσχεθεί. Η υποδομή και το προσωπικό υπάρχει. Πιστεύουμε να μην έχουμε πρόβλημα. Το μόνο που θα μπορούσε να οδηγήσει λοιπόν σε απώλειες φυτών θα ήταν η προκλητική αδιαφορία. Το μέλλον θα δείξει.
 
Δείτε φωτογραφίες από τη δράση εδώ .
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου