Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Τον Ιούνιο θα γυρίσουν πάλι οι μυλόπετρες


νερόμυλος σπήλι αναστήλωση άγιος βασίλειος ταταράκης
Αναστηλωμένος ο πρώτος νερόμυλος στο Σπήλι
Μετά από τριάντα χρόνια ακινησίας του νερόμυλου στο Σπήλι

Χρειάστηκε να περάσουν τριάντα ολόκληρα χρόνια από τότε που ο τελευταίος μυλωνάς Αντώνης Λουκάκης (δείτε εδώ) τράβηξε την πόρτα και έκλεισε τον νερόμυλο του Σπηλίου στη θέση «Γκαλόπαπας», στο κέντρο της κωμόπολης, και κοντά στα δέκα για να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναστήλωσης του. Τα χρόνια ήταν πολλά και το θέμα για καιρούς… πήγαινε κι ερχόταν! Μετά, λοιπόν, από τρεις δεκαετίες, η παραδοσιακή λειτουργία που άλεσε από την τουρκοκρατία αμέτρητα φορτία σταριού και έθρεψε γενιές και γενιές στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, επανεμφανίζεται τώρα για να δώσει μια άλλη… τροφή και να ζήσει τον ντόπιο πληθυσμό που άλλαξε ρότα και δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα…

Έτσι κι αλλιώς το Σπήλι πλέον, καθιερώθηκε ως προορισμός των ξένων επισκεπτών τους μήνες του καλοκαιριού και έπαψε όσοι έμειναν, να αναμένουν την επιβίωσή τους από τη γη και την κτηνοτροφία που… ορφάνεψαν και μένουν στην απαξίωση. Γι αυτό και οι νεότεροι πια στον οικισμό του νερού, του πράσινου και της δροσιάς αφιερώνουν το χρόνο τους, αφού και οι επισκέψεις πολλαπλασιάζονται ιλιγγιωδώς χρόνο με το χρόνο, στην απασχόλησή τους με επαγγέλματα που «τα ζει ο τουρισμός».
 
 
ΣΤΟΙΧΗΜΑ Ο ΙΟΥΝΙΟΣ
 
Από την 1η Ιουνίου, λοιπόν, η δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης έχουν βάλει στοίχημα «ο πρώτος μύλος να λειτουργήσει ξανά και σύντομα» και να υποδέχεται όλους όσους έχουν στα ενδιαφέροντά τους «να δουν από κοντά και να πληροφορηθούν» την λειτουργία μιας παραδοσιακής βιοτεχνίας εκατοντάδων χρόνων της Κρήτης που «η βιομηχανία της έβαλε την ταφόπλακα» και αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των Κρητικών. «Ναι μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε την κουλτούρα μιας εποχής που στιγμάτισε τις εποχές που χάνονται», δήλωσε ο κ. Ταταράκης. «Φυσικά», παρατηρεί με θλίψη, «σαρώνουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα τις αξίες μας και χάνονται στον χρόνο τα πολιτισμικά στοιχεία της κοινωνίας μας. Αλλά για την δημοτική Αρχή», προσθέτει, «είναι στοίχημα να διασώσουμε ότι πολύτιμο παραλάβαμε και αυθεντικό, όσο είναι δυνατό, για να πρέπει να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές…»

Ο «πρώτος μύλος», όπως είναι γνωστός στον ντόπιο πληθυσμό, ίσως να είναι και ο μοναδικός αλευρόμυλος στην Κρήτη που διασώθηκε πριν τον σωριάσει ο χρόνος, και θα μπει και πάλι σε λειτουργία, έστω και «για τουριστικούς λόγους» προσελκύοντας και νέους επισκέπτες ώστε «η κωμόπολη να ωφεληθεί οικονομικά και κοινωνικά επιπλέον». Η αναστήλωση του και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και μετά από χρόνια αναβολών και παράδοσης, οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν…
 
 
ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΙΑΤΣΑ
 
νερόμυλος σπήλι αναστήλωση άγιος βασίλειος ταταράκης
Ο απόγονος των μυλωνάδων του πρώτου
νερόμυλου Γιώργος Λουκάκης θα συνεχίσει
το έργο πατέρα και παππού
Σε αυτή τη φάση ο μύλος θα λειτουργεί δυο μέρες την εβδομάδα από τον Γιώργο Λουκάκη που αποτελεί μέλος της τρίτης γενιάς των μυλωνάδων του Σπηλίου. Την προσεχή Δευτέρα, εξάλλου, ο δήμος πρόκειται να αποστείλει ενημερωτικά σημειώματα-προσκλήσεις σε τουριστικά γραφεία σε όλη την Κρήτη, ζητώντας από τους ξεναγούς τους να περιλάβουν στις επισκέψεις των πελατών τους στα αξιοθέατα και τον νερόμυλο.

«Ήδη το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ταξιδιωτικά γραφεία για το νέο προορισμό», σημείωσε ο δήμαρχος, «είναι εξαιρετικό και ανέλπιστο και ορισμένα από αυτά το δέχτηκαν με ενθουσιασμό. Πιστεύουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα καθιερωθεί, και οι νερόμυλοι θα είναι μια δεύτερη πιάτσα, μετά την πλατεία της «Κεφαλοβρύσης» με τα νερά που κατακλύζεται τα καλοκαίρια…»



πηγή: http://www.madeincreta.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου