Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Το θαύμα της φύσης κι ο θαυμαστός κόσμος της μέλισσας…

 
amelises1
 
Τα μικρά θαύματα της φύσης ή ο θαυμαστός κόσμος της μέλισσας.. Ειδικά όταν ο κόσμος αυτός διατηρείται ανέγγιχτος, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου ή της επιστήμης...

Η άνοιξη αποτελεί την εποχή της μέλισσας και σε αρκετές περιοχές της Ηπείρου, συναντώνται περιπτώσεις όπου ακολουθείται ο φυσικός πολλαπλασιασμός του μελισσιού. Η σμηνουργία!
 
amelises3
 
Κατά τη σμηνουργία το μελίσσι χωρίζεται, ένα μέρος των εργατριών μαζί με τη βασίλισσα φεύγουν από την κυψέλη, προς αναζήτηση νέας, ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν στην παλιά με ένα αριθμό βασιλικών κελιών έτοιμων να δώσουν καινούργιες βασίλισσες. Η προετοιμασία της σμηνουργίας αρχίζει νωρίς την άνοιξη, με την εκτροφή κηφήνων και την αύξηση της ακολουθίας που περιστοιχίζει την βασίλισσα, η οποία μπορεί να ξεπεράσει τις 22 εργάτριες.

Οι εργάτριες αυτές ταΐζουν πιεστικά τη βασίλισσα με βασιλικό πολτό και την εξαναγκάζουν να επιταχύνει το ρυθμό της ωοτοκίας της, που φτάνει στο μέγιστο της, γύρω στα 1500 με 2000 αυγά το εικοσιτετράωρο, το βάρος των οποίων είναι μεγαλύτερο του βάρους της.

Παράλληλα, άλλες εργάτριες ετοιμάζουν πολυάριθμες βάσεις βασιλικών κελιών. Πιεζόμενη η βασίλισσα ψάχνει διαρκώς για άδεια κελιά, για να εναποθέσει τα αβγά της. Τελικά ωοτοκεί και στις βάσεις των βασιλικών κελιών. Τότε οι εργάτριες σπεύδουν να επιμηκύνουν τα τοιχώματά τους και να εφοδιάσουν τις προνύμφες που θα εκκολαφθούν, με μεγάλες ποσότητες βασιλικού πολτού.
 
amelises2
 
Στη συνέχεια ο ρυθμός της ζωής του μελισσιού αλλάζει. Οι εργάτριες αλλάζουν συμπεριφορά, οι συνοδοί της βασίλισσας μειώνονται και πολλές φορές αρνούνται να την ταΐσουν. Ο ρυθμός της ωοτοκίας επιβραδύνεται πολύ και η κοιλιά της βασίλισσας μικραίνει. Μια εβδομάδα περίπου πριν από την αναχώρηση, οι εργάτριες κακομεταχειρίζονται τη βασίλισσα και την αναγκάζουν να κινείται διαρκώς. Τη γυμνάζουν για να μπορεί να πετάξει. Η ωοτοκία διακόπτεται, ο ρυθμός εργασίας μειώνεται και το μελίσσι παρουσιάζει εικόνα απραξίας.

Στο μεταξύ ένας αριθμός από συλλέκτριες μεταβάλλεται σε ανιχνεύτριες, οι οποίες ψάχνουν να βρουν κατάλληλο χώρο για την εγκατάσταση της νέας κατοικίας. Όταν επιστρέφουν στην κυψέλη, χορεύουν το χορό της παλλόμενης κοιλιάς, για να δείξουν την κατεύθυνση και την απόσταση του καταφυγίου που ανακάλυψαν. Όταν σφραγιστούν τα πρώτα βασιλικά κελιά, το μελίσσι είναι έτοιμο να πολλαπλασιαστεί. Οι εργάτριες γεμίζουν τον πρόλοβο τους με μέλι, για να έχουν προμήθειες λίγων ημερών στη νέα θέση που θα εγκατασταθούν, και περιμένουν το σύνθημα της αναχώρησης. Το σύνθημα δίνεται από τις ανιχνεύτριες, οι οποίες με τους συριστικούς χορούς τους αναστατώνουν το μελίσσι.

Τελικά το τμήμα του μελισσιού που θα αποτελέσει τον αφεσμό, ξεχύνεται σαν ποτάμι στη σανίδα πτήσης, παρασύροντας προς τα έξω και τη βασίλισσα. Οι μέλισσες πετούν ζωηρά γύρω από την κυψέλη τους, με ένα χαρακτηριστικό βουητό, μέχρι να βγουν και οι τελευταίες που θα ακολουθήσουν το σμήνος.

Και τότε ο καλός μελισσοκόμος πρέπει να είναι έτοιμος ώστε το σμήνος να καταλήξει σε μια καινούρια κυψέλη, ανακόπτοντας τον δρόμο προς το σημείο που έχουν εντοπίσει οι ανιχνεύτριες και συνήθως είναι κάποιο δέντρο..
 
amelises4
 
Ο θαυμαστός κόσμος της μέλισσας λοιπόν...
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου