Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

"Αρχιπέλαγος". Μία νέα ερευνητική συνεργασία με το πανεπιστήμιο West of England

 
 
Μία νέα ερευνητική συνεργασία ξεκίνησε ανάμεσα στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος και το "University of the West of England" με αντικείμενο την έρευνα και τη διαχείριση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας – τα οποία θεωρούνται ως τα δάση των θαλασσών μας.

Η έρευνα η οποία θα γίνει με τη χρήση καινοτόμων πρακτικών και μεθόδων, θα διεξαχθεί στην περιοχή της βορείου Δωδεκανήσου, με επίκεντρο το νησί των Λειψών. Παράλληλα θα αποτελέσει και αντικείμενο διδακτορικής διατριβής καθώς και μεταπτυχιακών ερευνών (MSc και ΜRes).

Τα προστατευόμενα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, συναντώνται μόνο στη Μεσόγειο από τα ρηχά νερά έως και βάθη 50 μέτρων. Έχουν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας και παραγωγικότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Περισσότερα από 300 είδη φυκών και πάνω από 1000 είδη θαλάσσιων ζώων ζουν στα λιβάδια Ποσειδωνίας, συμπεριλαμβανομένου και ενός μεγάλου αριθμού ψαριών εμπορικής σημασίας. Δυστυχώς, στις μέρες μας, τα λιβάδια Ποσειδωνίας μειώνονται σε ανησυχητικούς ρυθμούς και σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούνται σε ερημοποίηση, ιδίως στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο. Οι θάλασσες της βορείου Δωδεκανήσου, στηρίζουν έως σήμερα ορισμένες από τις σημαντικότερες εκτάσεις λιβαδιών Ποσειδωνίας που έχουν εναπομείνει παγκοσμίως και εύκολα μπορεί να τα διακρίνει κανείς στα παράκτια νερά της ευρύτερης περιοχής.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου