Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Ένωση Αγροτών. Πλήγμα για την Ήπειρο η «φέτα» Καναδά!

 
feta new
 
Την πλήρη αντίθεσή του και την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά η οποία δίνει στον δεύτερο τη δυνατότητα α παράγει και να διαθέτει τυριά με την ονομασία «φέτα» ακόμη κι αν αυτά παράγονται από αγελαδινό γάλα.

Η απόφασή αυτή, όπως τονίζει η «Ένωση» σε επιστολή της προς όλους τους βουλευτές της Ηπείρου, τον Υπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, αναμένεται να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία (ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία) δεδομένου του ότι η φέτα αποτελεί ένα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό παραδοσιακό κτηνοτροφικό προϊόν και παράλληλα ένα ισχυρό brand name για την ελληνική κτηνοτροφία με μεγάλη αποδοχή στην παγκόσμια αγορά.

Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για την περιοχή μας, όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους είναι αναπτυγμένη η αιγοπροβατοτροφία, η οποία παράγει το πιο ποιοτικό γάλα από ολόκληρη την Ελλάδα λόγω της βιοποικιλότητας βοσκής χάριν του οποίου η φέτα έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, δεδομένου του ότι τα Συνεταιριστικά τυροκομεία της περιοχής ήταν τα πρώτα τα οποία έκαναν εξαγωγή φέτας.

Είναι δε αξιοσημείωτο για την αναγνώριση της φέτας ως Π.Ο.Π (προϊόν ονομασίας προέλευσης) δόθηκαν στο παρελθόν «μάχες» στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς προέβαλαν ισχυρές αντιδράσεις πολλά κράτη μέλη.

Δυστυχώς με την παραπάνω συμφωνία (CETA) την οποία ενέκριναν και Έλληνες Ευρωβουλευτές, διότι δεν εξαιρέθηκε αυτό το ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία ζήτημα όπως εξαιρέθηκαν και παράλληλα προστατεύτηκαν τα επώνυμα τυριά των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ένωση Αγροτών, ζητά από τους βουλευτές της Ηπείρου να πρωτοστατήσουν με την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να μην επικυρωθεί η συμφωνία όταν θα έρθει προς κύρωση στην Ελληνική βουλή.

«Σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για την εμπορική αξία, την ανταγωνιστικότητα και την εμπορική ταυτότητα του παγκοσμίως αναγνωρισμένου κτηνοτροφικού προϊόντος με μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική κτηνοτροφία η οποία δίνει σήμερα αγώνα επιβίωσης, αλλά παράλληλα θα δημιουργηθεί πρόβλημα και σε άλλα ελληνικά αγροτικά προϊόντα τα οποία φέρουν την ένδειξη Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε», επισημαίνεται στην επιστολή.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου