Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Καρδίτσα. Συνάντηση για την ενεργειακή αξιοποίηση της δασικής βιομάζας


ankaΤην Τετάρτη 08/03/2017 διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝΚΑ) συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του έργου "INTENSSS-PA", με αντικείμενο την ενεργειακή αξιοποίηση της δασικής βιομάζας. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι δασικών συνεταιρισμών της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Καρδίτσας, στελέχη της Διεύθυνσης Δασών ΠΕ Καρδίτσας, στελέχη της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου Καρδίτσας και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κος. Τίκας, εκπρόσωποι του Συλλόγου Δασολόγων Ν. Καρδίτσας, μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού των Σχολών Δασοπονίας και Ξύλου & Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας και εκπρόσωποι της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρείας Καρδίτσας (ΕΣΕΚ).

Η συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση του έργου INTENSSS-PA, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός Στρατηγικού Βιώσιμου Ενεργειακού Σχεδίου για την ΠΕ Καρδίτσας, με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων. Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την εφικτότητα και τις προϋποθέσεις συλλογής της δασικής βιομάζας από τους δασικούς συνεταιρισμούς, προς ενεργειακή αξιοποίησή της. Από τη συζήτηση προέκυψε η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής για τη διαμόρφωση κοινών απόψεων και θέσεων. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΚ διατύπωσαν την άποψη ότι στα ορεινά του νομού υπάρχει σημαντική ποσότητα αναξιοποίητης δασικής βιομάζας και εξέφρασαν την ανάγκη συνεργασίας με τους δασικούς συνεταιρισμούς, για την αξιοποίηση του πόρου αυτού μέσω αμοιβαία επωφελών λύσεων. Οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών έθεσαν εαυτόν στη διάθεση των δασικών συνεταιρισμών προς παροχή τεχνογνωσίας και υποστήριξης, συγκλίνοντας στην άποψη ότι η συνεργασία μεταξύ των συνεταιρισμών θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση των ορεινών όγκων της περιοχής. Οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ακολουθήσει μία σειρά συναντήσεων γύρω από το ζήτημα, ώστε να εξειδικευθούν οι θέσεις των συνεταιρισμών και να διερευνηθούν περαιτέρω οι προϋποθέσεις ενεργειακής αξιοποίησης της δασικής βιομάζας της περιοχής.

Το έργο INTENSSS-PA, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 (HORIZON2020). Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και έχει διάρκεια 30 μήνες. Στόχος του έργου είναι να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια διαδικασία μεταφοράς τεχνογνωσίας προς τους Φορείς αυτοδιοίκησης, κεντρικής διοίκησης αλλά και τους Φορείς των τοπικών κοινωνιών σε θέματα ολοκληρωμένου ενεργειακού και χωροταξικού σχεδιασμού με γνώμονα την οικονομική και ενεργειακή ανάπτυξη στα πλαίσια που υπαγορεύουν οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί περιορισμοί και ανάγκες. Στο έργο συμμετέχουν επτά (7) Ευρωπαϊκές Χώρες και συνολικά δεκαεπτά (17) φορείς.
 
Ενημερωτικό υλικό και πληροφορίες για το έργο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα http://www.intenssspa.eu/Greek/ .


πηγή: http://www.karditsanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου