Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Σαν να γνωρίζονταν εδώ και καιρό

 
 
Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς το ότι ήρθαν φρέσκα ψάρια στο σπίτι μας από ανθρώπους που πραγματικά ξέρουν να ψαρεύουν σωστά, τη σωστή εποχή και το σωστό ψάρι. Στην Αθήνα είχαμε την εντύπωση ότι μπορούμε να τρώμε τα ψάρια όποια εποχή θέλουμε, έτσι έχουμε συνηθίσει. Μας δώσατε την ευκαιρία να δούμε ότι δεν ψαρεύονται όλα τα ψάρια όλες τις εποχές. Θέλουμε να σας βοηθήσουμε όσο μπορούμε.”, Ιωάννα - υποστηρίκτρια
 
Μέσα από το πρόγραμμα “Ένα κουτί θάλασσα”, οι ψαράδες και οι υποστηρικτές που συμμετείχαν ξεκίνησαν να δημιουργούν μία αγορά με πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν για πρώτη φορά από κοντά, σε μία γιορτή στο κέντρο της Αθήνας για το κλείσιμο της πρώτης φάσης του προγράμματος. Οι ψαράδες έφεραν φρέσκο ψάρι για να φτιάξουμε νόστιμη ψαρόσουπα και οι καταναλωτές όλον τον ενθουσιασμό τους που θα γνώριζαν επιτέλους τον ψαρά τους.
 
“Όταν φάγαμε τα ψάρια στο τραπέζι, μιλήσαμε για τον ψαρά μας, για όσα ξέραμε για αυτόν: ποιος είναι, που μένει, πώς ψαρεύει. Λέγαμε, Όταν πάμε στη Λέρο, θα πάμε να τον βρούμε!”, μας είπε μια υποστηρίκτρια.
 
Ήταν σαν να γνωρίζονταν εδώ και καιρό. Μόλις αναγνώριζαν τον ψαρά τους, αμέσως ξεκινούσαν συζητήσεις για τις εντυπώσεις και των δύο πλευρών από την όλη προσπάθεια, για τα προβλήματα της θάλασσας, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες και, βέβαια, για τα ψάρια.
 
 
Στέλλα: “Το πολύ θετικό σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι ότι γνωρίζουμε προσωπικά τον ψαρά μας. Φτιάχνουμε ένα κανάλι επικοινωνίας μαζί του, που είναι κάτι πολύ σπάνιο στην εποχή μας.”
 
Μανώλης: “Δεν παίρνετε ψάρια από έναν ψαρά απλά, υποστηρίζετε έναν παράκτιο ψαρά. Στον κλάδο της αλιείας, εμάς μας έχουν περιορίσει. Είναι πολλά τα συρόμενα εργαλεία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα γρι-γρι. Αυτό το πρόγραμμα είναι καλή υποστήριξη για εμάς, αλλά μόνο αν υπάρχετε κι εσείς. Χωρίς εσάς, τους υποστηρικτές, δεν υπάρχουν κουτιά.”
Μαρία: “Αισθάνομαι ότι θέλω να έρθω να επισκεφτώ το νησί σας, να έρθω να σας βρω από κοντά και να κάθομαι εκεί να περιμένω πότε θα γυρίσετε με τη βάρκα σας! Εμείς θα είμαστε εδώ να σας υποστηρίξουμε με μεγάλη μας χαρά και στη συνέχεια της προσπάθειας αυτής.”
 
Αντώνης: “Μεγάλη μας ευχαρίστηση. Μας βοηθάει πολύ η προσπάθεια και σίγουρα θα βγει κάτι καλό. Προσπαθούμε να χτίσουμε μία σχέση μεταξύ μας, να επικοινωνούμε, και πιστεύω ότι αυτό θα λειτουργήσει. Το πρώτο πείραμα ήταν πετυχημένο.”
Η πρώτη, πιλοτική φάση του προγράμματός μας “Ένα κουτί θάλασσα” ολοκληρώθηκε. Τους έξι μήνες που είχε διάρκεια, 197 υποστηρικτές πήραν στην πόρτα τους ψάρια αλιευμένα με βιώσιμο τρόπο απευθείας από αυτούς που πραγματικά νοιάζονται για τη θάλασσα. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το χτίσιμο μιας πιο δίκαιης αγοράς ψαριών, όπου ο κόσμος θα είναι συμμέτοχος από το πρώτο βήμα. Τώρα δουλεύουμε για να αρχίσει ξανά το πρόγραμμα σύντομα, να γίνει ακόμα καλύτερο και να φτάσει ακόμα πιο μακριά. Ανυπομονούμε όλοι για τη συνέχεια, αφού όπως είπε ο υπεύθυνος εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον, Άλκης Καφετζής, “κλείνει ένας μικρός κύκλος αλλά ταυτόχρονα ανοίγει ένας πολύ μεγάλος.”
 
Το “Ένα κουτί θάλασσα” δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα. Είμαστε μέρος ενός οράματος να βελτιώσουμε πολλά πράγματα μαζί: τη ζωή των ψαράδων, τη ζωή των καταναλωτών και τη ζωή στη θάλασσα. Όλοι μαζί θα το πραγματοποιήσουμε!


πηγή: http://www.greenpeace.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου