Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Στροφή στον εγχώριο σκληρό σίτο από τις αλευροβιομηχανίες, λόγω "capital controls"


Στροφή στον εγχώριο σκληρό σίτο από τις αλευροβιομηχανίες, λόγω capital controlsΗ επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών το δεύτερο εξάμηνο του 2015, απέτρεψε τις μαζικές εισαγωγές μαλακού σίτου και πολλές αλευροβιομηχανίες στράφηκαν στην εγχώρια αγορά, προμηθευόμενες σκληρό σίτο.
 
Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε σχετική με τον κλάδο μελέτη της της Infobank Hellastat ΑΕ (IBHS).
 
Κατά τα λοιπά, διαπιστώθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων το 2015 για τις περισσότερες επιχειρήσεις του εγχώριου κλάδου της αλευροβιομηχανίας, γεγονός που προήλθε από τον τομέα των προϊόντων για βιομηχανικούς και βιοτεχνικούς πελάτες, όπως διαπιστώνει ο Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης.
 
Παράλληλα επισημαίνει ότι στην κατηγορία των καταναλωτικών προϊόντων παρατηρήθηκε για ακόμα μια χρονιά υποχώρηση.
 
Οι οικονομικές συνθήκες το δεύτερο εξάμηνο επιδεινώθηκαν απότομα λόγω της επιβολής των capital controls. Έτσι, αρκετές εταιρείες αδυνατούσαν να προβούν σε μαζικές εισαγωγές μαλακού σίτου, παρά την προτεραιότητα που δόθηκε από τις αρχές για την έγκριση μεταφοράς κεφαλαίων κατά την εισαγωγή πρώτων υλών που προορίζονται για αγαθά πρώτης ανάγκης. Για το λόγο αυτό, πολλές αλευροβιομηχανίες στράφηκαν στην εγχώρια αγορά, προμηθευόμενες σκληρό σίτο, επωμιζόμενες όμως υψηλότερο κόστος παραγωγής.
 
Ωστόσο, οι βιομηχανίες του κλάδου έχουν φροντίσει να διακρατούν επαρκείς ποσότητες αποθεμάτων, καθώς αν και η κατάσταση φέτος έχει εξομαλυνθεί, ο κίνδυνος από τα capital controls παραμένει υπαρκτός.
 
Η παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου τα τελευταία τρία χρόνια εμφανίζει ελαφρώς ανοδική πορεία, τάση που τροφοδοτείται κυρίως από τον τομέα των βιομηχανικών προϊόντων. Αναλυτικά, το 2015 ο σχετικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκε περαιτέρω κατά 2,5%, καθώς οι εταιρείες προμηθεύτηκαν περισσότερες ποσότητες σίτου από την ελληνική αγορά.
 
Οι τιμές των σιτηρών κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ακολούθησαν ανοδική πορεία (στο σκληρό έφτασαν στα 25 λεπτά το κιλό). Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες τα τελευταία χρόνια είχαν αρνητική επίδραση στα περιθώρια κερδοφορίας, καθώς αρκετές εταιρείες δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν πλήρως τις μεταβολές αυτές στις τελικές τιμές. Αντιθέτως, φέτος παρατηρείται υποχώρηση των τιμών λόγω υπερπροσφοράς στο σκληρό σιτάρι.
 
Σύμφωνα με την κα Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Το 2016 οι εκπρόσωποι των εταιρειών αναμένουν υποχώρηση των πωλήσεων, γεγονός το οποίο θα προκληθεί από την μείωση των τιμών στα προϊόντα για τη βιομηχανία, αλλά και την κάμψη στις τιμές των σιτηρών».
 
Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 23 επιχειρήσεων. Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών το 2015 αυξήθηκε κατά 2,9%, σχηματιζόμενος στο ύψος των 357,77 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά Κέρδη Προ Τόκων Φόρων και Αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) υποχώρησαν περαιτέρω κατά 8,5%, στα 22,81 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα Κέρδη προ φόρων  (ΚΠΦ) μειώθηκαν κατά 18%, στα 5 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ βελτιώθηκε ελαφρώς στο 6,1%. Αντιθέτως, το περιθώριο ΚΠΦ υποχώρησε οριακά στο 1,2%. Η κεφαλαιακή μόχλευση διατηρήθηκε υψηλή, εμφανίζοντας μικρή βελτίωση σε 1,3 προς 1. Τα αποθέματα την τελευταία χρήση διακινήθηκαν πλήρως εντός διαστήματος 2,5 μηνών, ενώ οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν στους 5 μήνες.


πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου