Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Ανάσα μιας εβδομάδας για τα πουλιά

 
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία χαιρετίζει την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Σ. Φάμελλου να απαγορεύσει το κυνήγι σε όλη την επικράτεια για μία εβδομάδα, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2017, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Το Υπουργείο, έστω και με καθυστέρηση, αναγνώρισε την ανάγκη να μην απαγορευτεί το κυνήγι μόνο στις χιονόπληκτες περιοχές αλλά και εκεί όπου δεν υπάρχει χιόνι, διότι εκεί έχουν καταφύγει τα πουλιά αναζητώντας τροφή και καταφύγιο.

Η Ορνιθολογική θεωρεί αυτή την απαγόρευση ζήτημα στοιχειώδους λογικής, επιστημονικής δεοντολογίας και πολιτισμού. Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε την ευθύνη που έχουμε για τα πουλιά που έχουν καταφύγει στις ελεύθερες από χιόνι και πάγο περιοχές και να μην τα ενοχλούμε. Τα πουλιά χρειάζονται ηρεμία για να τραφούν, αφού έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια τη στιγμή που οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκούν, καθώς πουλιά από όλη την Ελλάδα «συνωστίζονται» σε λίγες περιοχές.
Οι αυξημένοι αριθμοί και ποικιλία πουλιών που περιφέρονται δεν είναι ευκαιρία για αποδοτικό κυνήγι αλλά ευθύνη για να τα προστατέψουμε αυτές τις ημέρες που έχουν ανάγκη.

Μέσα από το δίκτυο εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, η Ορνιθολογική παρακολουθεί την κατάσταση και αναμένει τις κατάλληλες ενέργειες αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες την ερχόμενη εβδομάδα.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου