Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Έπεσε ένας από τους πιο διάσημους γίγαντες στον κόσμο

 
pioneer_cabin_tree
 
Πρόκειται για μια γιγάντια σεκόγια στην Καλιφόρνια γνωστή ως «Pioneer Cabin Tree». Το δέντρο που είχε ηλικία πιθανώς μεγαλύτερη των 1000 ετών, έφτανε σε ύψος τα 46 μέτρα ενώ η διάμετρός του ξεπερνούσε τα 10 μέτρα.

Το χαρακτηριστικό του εκείνο που το έκανε ξεχωριστό ήταν ένα «τούνελ» που διέσχιζε την βάση του κορμού του. Περίπου στα 1880, πολύ πριν το Calaveras North Grove αγοραστεί από το Δημόσιο Πάρκο της Καλιφόρνια και μετονομαστεί σε Calaveras Big Tree State Park, οι ιδιοκτήτες της περιοχής επέκτειναν την τρύπα που υπήρχε στη βάση μιας από τις σεκόγιες που είχε προκληθεί από πυρκαγιά και πλέον μπορούσαν να περνούν από μέσα πεζοί αλλά και αυτοκίνητα.
 
 
Το δέντρο γρήγορα έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή του πάρκου. Από το 1880, οι επισκέπτες είχαν ενθαρρυνθεί να χαράζουν τα ονόματά τους στο δέντρο. Περίεργοι τουρίστες έφταναν από όλη τη χώρα για να χαράξουν τα ονόματά τους στο φλοιό του. Η πρακτική αυτή τέθηκε εκτός νόμου το 1930.
 
 
Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, η γιγαντιαία σεκόγια έπεσε στο έδαφος κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Ήταν η ισχυρότερη καταιγίδα που έπληξε την περιοχή την τελευταία δεκαετία. Οι πλημμύρες, σε συνδυασμό με το ρηχό ριζικό σύστημα που έχουν αυτά τα δέντρα, πιθανόν προκάλεσαν την πτώση της. Το δέντρο ήταν εξασθενημένο, είχε πάρει κλίση προς τη μία πλευρά για πολλά χρόνια και μόνο ένα κλαδί του παρέμενε ζωντανό. Είχε αποδυναμωθεί από τη σοβαρή ζημιά που προκλήθηκε από τη λαξευμένη σήραγγα μέσα στον κορμό του.
 
 
Η γιγάντια Σεκόγια είναι το μεγαλύτερο είδος δέντρου στον κόσμο. Φτάνει σε μέσο ύψος τα 50 με 85 μέτρα και μέση διάμετρο 6 έως 8 μέτρα. Η μεγαλύτερη Σεκόγια που έχει καταγραφεί έφτανε τα 94,8 μέτρα με διάμετρο 17 μέτρα, ενώ ενδεικτικό της ανθεκτικότητας τους, είναι το γεγονός ότι η αρχαιότερη Σεκόγια που έχει καταγραφεί εκτιμάται ότι έχει ηλικία 3.500 ετών.
 
 
Οι σεκόγιες καταλαμβάνουν μια στενή λωρίδα γης περίπου 750 χιλιόμετρα μακριά και 8 έως 75 χιλιόμετρα πλατιά κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού της Βόρειας Αμερικής, από το νοτιότερο άλσος στην κομητεία Μοντερέι, Καλιφόρνια μέχρι το νοτιοανατολικό άκρο του Όρεγκον.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου