Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Ν.Α. Αττική. Νεότερα από την υπόθεση του υγρότοπου των Λεγραινών

 
 
Ο παράκτιος υγρότοπος των Λεγραινών στη ΝΑ Αττική εκχερσώθηκε μερικώς τον Μάρτιο του 2016. Και όμως, οι καταγγελίες της κοινωνίας των πολιτών, και οι ενέργειες της διοίκησης, φαίνεται ότι μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, όπως φαίνεται από την πρόσφατη επιβολή διοικητικών κυρώσεων από την Περιφέρεια Αττικής.

Το ιστορικό εν συντομία: Τον Μάρτιο του 2016 συνεργείο πραγματοποίησε εκχερσώσεις και επιχωματώσεις σε έκταση 30 στρεμμάτων του υγροτόπου. Σημειώνεται ότι ο υγρότοπος των Λεγραινών περιλαμβάνεται στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) «Σούνιο-Νησίδα Πατρόκλου και Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη» του Δικτύου Natura 2000, ενώ είναι υγρότοπος Α’ προτεραιότητας σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, και επίσης αποτελεί και σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΣΠΠΕ).

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία προχώρησαν τις επόμενες μέρες σε κοινή καταγγελία, ενώ ακολούθησαν και άλλοι φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών. Αυτό τελικά οδήγησε σε ενέργειες της διοίκησης: Μετά από έγγραφο της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, το Δασαρχείο Λαυρίου και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποίησαν αυτοψίες το διάστημα Απριλίου-Μαΐου, διαπιστώνοντας παραβάσεις της νομοθεσίας. Τον Ιούνιο έγιναν προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών με φυτεύσεις κουκουναριάς και άλλων δέντρων ή θάμνων. Τέλος, πριν λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος τελικά επέβαλε διοικητική κύρωση (πρόστιμο) στον Δήμο Λαυρεωτικής για την αλλοίωση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
 
 
πηγή: http://eepf.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου