Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Αστικό περιβάλλον. Η ομάδα Prosvasis πάει Καρδίτσα και Τρίκαλα

 
PROSVASI-1
 
Στο πλαίσιο της συλλογής προσβάσιμων σημείων για ΑμεΑ αλλά και εμποδιζόμενα άτομα στην Ελλάδα, η ομάδα Prosvasis και η Intermedi@kt συνεχίζουν τη χαρτογράφηση στις πόλεις της Καρδίτσας και Τρικάλων.

Μέσω του έργου «Προσβάσιμοι δρόμοι –Άνθρωποι με αναπηρία ορατοί στην κοινωνία», η συλλογή βάσης προσβάσιμων σημείων, θα συνεχιστεί σε 4 ακόμα πόλεις της Ελλάδας, με σκοπό να εμπλουτιστεί και να ανανεωθεί η διαδικτυακή πλατφόρμα www.prosvasis.co, αλλά και να δημιουργηθούν προσβάσιμοι προορισμοί με χρήση διαδικτυακών χαρτών.
 
Όλοι μαζί, μπορούμε να καταγράψουμε τα καθημερινά σημεία που βλέπουμε ότι είναι προσβάσιμα με στόχο να βγάλουμε από τα σπίτια τους τα άτομα με αναπηρία.

Τα σημεία θα προβάλλονται στο εργαλείο
www.prosvasis.co που αποτελεί μια online διαδικτυακή πλατφόρμα για ΑμεΑ που με τη βοήθεια διαδικτυακών χαρτών συλλέγει και προβάλλει τα σημεία πρόσβασης και προσπαθεί να δημιουργήσει προσβάσιμους προορισμούς.
 
 
Πιο συγκεκριμένα καταγράφονται:

1. Εστιατόρια/καφέ, προσβάσιμα
2. Ξενοδοχεία με δωμάτια ΑμεΑ
3. Χώροι πολιτισμού προσβάσιμοι (Μουσεία)
4. Θέσεις παρκαρίσματος για αυτοκίνητα ΑμεΑ
5. Χώροι «περιπάτου» για ΑμεΑ (πεζόδρομοι)
6. Χώροι κινηματογράφων/θεάτρων
7. Σημεία πρόσβασης σε θάλασσες μέσω του συστήματος SEATRAC
8. Σχολεία με προσβασιμότητα για παιδιά με κινητική αναπηρία
9. Ειδικά σχολεία
 
Σας καλούμε όλους να προτείνετε σημεία, να διαδώσετε την κίνηση, να τοποθετήσετε και μόνοι σας σημεία στην πλατφόρμα και να ενημερωθείτε για το έργο της Prosvasis. Επιθυμούμε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να μπουν στη διαδικασία να δουν αλλιώς τους χώρους γύρω τους κάτω από την εικόνα ενός ατόμου που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα ανάμεσά μας. Στόχος είναι η παρακίνηση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

«Όσο περισσότεροι άνθρωποι μοιράζονται τις γνώσεις τους με τους άλλους, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που επωφελούνται».

Η ομάδα του έργου θα είναι διαθέσιμη για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει στην προσπάθεια μη διστάσετε να επικοινωνήσετε και με email ή τηλεφωνικά. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες:
Prosvasis.co |
info@prosvasis.co | +30 6979 023 515
Official Website
http://www.prosvasis.co/


πηγή: http://www.karditsanews.gr/
 

Κεφαλονιά. Επεκτείνεται ο... μικρός γαλαξίας στα Ραζάτα!

 
Επεκτείνεται ο... μικρός γαλαξίας στα Ραζάτα!
 
Επιμέλεια: Γιώργος Χαλαβαζής

Ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου, συνεχίζει να επεκτείνει αυτό το πολύ διαφωτιστικό και μαθησιακό του project του που απευθύνεται σε μαθητές σχολείων, αλλά και σε όσους, μκρούς και μεγάλους, ενδιαφέρονται να μάθουν σημαντικές πληροφορίες για τον γαλαξία μας!

Το Ηλιακό Ρολόι είναι ένα όργανο μέτρησης χρόνου, ενώ το όλο δημιούργημα απαντάει στα ερωτήματα πάνω στην γεωγραφία, την αστρονομία και την γεωλογία.
 
Άλλωστε, όλες οι κατασκευές από μόνες τους είναι πηγές γνώσης και ο χώρος είναι επισκέψιμος, χωρίς ο επισκέπτης να χρειάζεται να πληρώσει κάποιο αντίτιμο.
 
 
Το οριζόντιο Ηλιακό ρολόι, αποτελείται από μια μαρμάρινη ημικυκλική πλάκα, διαμέτρου 1,5 μ. και ακτίνας 0,75 μ., η οποία είναι τοποθετημένη σε οριζόντιο επίπεδο. Ακόμη αποτελείται από μια μεταλλική ανοδείξωτη ράβδο (γνώμονα) μήκους 0,45 μ., η οποία είναι τοποθετημένη σταθερά στο κέντρο της διαμέτρου της μαρμάρινης πλάκας.

Ο γνώμονας σχηματίζει γωνία τριάντα οχτώ μοιρών και δώδεκα πρώτων λεπτών της μοίρας (38ο.12΄) με το οριζόντιο επίπεδο και έχει κατεύθυνση προς το Βορρά.

Το διάγραμμα ωρών χαράχτηκε πάνω στη μαρμάρινη πλάκα με τη βοήθεια ενός μαθηματικού τύπου, ο οποίος έχει σαν παράμετρο το ημίτονο του γεωγραφικού πλάτους του τόπου (38ο.12΄) όπου βρίσκεται το ρολόι. Οι αριθμοί των ωρών είναι σκαλισμένοι κυκλικά στην άκρη της επιφάνειας της πλάκας.

Οι γραμμές της 6ης π.μ. και της 6ης μ.μ. ώρας ταυτίζονται με τη διάμετρο της πλάκας, έχοντας η πρώτη κατεύθυνση προς τη Δύση και η δεύτερη κατεύθυνση προς την Ανατολή. Στο κέντρο της διαμέτρου είναι χαραγμένη κάθετα η γραμμή της 12ης ώρας και έχει κατεύθυνση προς το Βορρά. Οι γωνίες των ωρών μεγαλώνουν όσο απομακρύνονται από τη γραμμή της 12ης ώρας όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Πώς υπολογίζουμε την ώρα σε ένα Ηλιακό Ρολόι

Για να βρούμε την ώρα ζώνης κάνουμε τις παρακάτω διορθώσεις:
 
1.- Προσθέτουμε μια ώρα (+ 1 ώρα), αν ισχύει η θερινή ώρα. Η θερινή ώρα εφαρμόζεται από το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου έως το τελευταίο Σάββατο του Οκτωβρίου. 
 
 
2.- Η τροχιά της Γης που πραγματοποιείται με κλίση εικοσιτριών μοιρών (23ο) γύρω από τον Ήλιο δεν είναι απόλυτα κυκλική αλλά ελλειπτική. Έτσι η απόσταση της Γης από τον Ήλιο μεταβάλλεται συνεχώς με συνέπεια να μεταβάλλεται συνεχώς και η ταχύτητα της Γης. Γι' αυτό επιβάλλονται διορθώσεις (εξίσωση χρόνου) εξαρτώμενες από την ημερομηνία και εκτεινόμενες σ' ένα χρονικό διάστημα εύρους 30 λεπτών.
 
 
3.- Όταν ο Ήλιος βρίσκεται στο ανώτερο σημείο της φαινόμενης τροχιάς του (Ηλιακό μεσημέρι), η σκιά του γνώμονα δείχνει 12. Όμως ο Ήλιος δεν μεσουρανεί την ίδια χρονική στιγμή παντού, γι' αυτό η ώρα που δείχνει το Ηλιακό ρολόι (τοπική ώρα) διαφέρει από τόπο σε τόπο και χρησιμοποιούμε για πρακτικούς λόγους την ώρα ζώνης. Έτσι προκύπτει διόρθωση 24 λεπτών η οποία έχει υπολογιστεί για το γεωγραφικό πλάτος των Ραζάτων και την ώρα ζώνης της Ελλάδος.

Αξίζει πραγματικά να βρεθείτε στα Ραζάτα και να δείτε απο κοντά αυτό το πολύ ιδιαίτερο project... Σίγουρα θα φύγετε εντυσιασμένοι και με περισσότερες γνώσεις!
 
 
 
 
 

Τα αιολικά πάρκα και η διατήρηση των γυπών

 
(Φωτό: http://dadia-np.gr)
 
Tις επιπτώσεις της άναρχης και εντατικής ανάπτυξης των αιολικών πάρκων σε ένα κινδυνεύων είδος γύπα εξαιτίας της θνησιμότητας λόγω πρόσκρουσης με τους περιστρεφόμενους δρομείς των ανεμογεννητριών αναδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Conservation.

Οι ερευνητές έχουν εκτιμήσει ετήσια θνησιμότητα λόγω πρόσκρουσης που κυμαίνεται από το 5-11% του πληθυσμού του Μαυρόγυπα (Aegypius monachus) στα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Η θνησιμότητα αυτή είναι πιθανό να μειώσει τον μοναδικό Βαλκανικό πληθυσμό του Μαυρόγυπα, που διαβιεί στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και αποτελεί τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό του είδους στην Νοτιανατολικη Ευρώπη.

Βρέθηκε ότι, τα περισσότερα εν λειτουργία αιολικά πάρκα έχουν χωροθετηθεί στις περιοχές (βασικές περιοχές) που είναι εξαιρετικής σημασίας για την διατήρηση του είδους. Η θνησιμότητα λόγω πρόσκρουσης εντοπίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στις παραπάνω αναφερθέντες περιοχές (βασικές περιοχές) καθιστώντας τα σχέδια για εγκατάσταση επιπλέον αιολικών πάρκων σε αυτές εξαιρετικά προβληματικά για την επιβίωση των γυπών.

 
Στα πλαίσια της εργασίας παράχθηκε ένας χάρτης ευαισθησίας για το Μαυρόγυπα, που ιεραρχεί περιοχές ανάλογα με την σημαντικότητά τους για την διατήρηση του είδους και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας χωρικά ξεκάθαρης επίλυσης της αντιπαλότητας μεταξύ των υποδομών δέσμευσης της αιολικής ενέργειας και της διατήρησης των γυπών.
 
 
 

Μαγνησία. Ταξίδι στο «μπαλκόνι του Πηλίου»

 
 
Η Μακρινίτσα είναι μια σταθερή αξία στους τουριστικούς προορισμούς
 
Το πιθανότερο είναι να έχετε ακούσει κάποιον που να έχει επισκεφθεί έστω μια φορά τη Μακρινίτσα Πηλίου και να είναι γοητευμένος από την ομορφιά. Το ταξίδι σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, μόνο με πανέμορφες εικόνες μπορεί να σας αφήσει.

Χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, βόρεια του Βόλου, περίπου 17 χιλιόμετρα μακριά, είναι ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όχι άδικα. Η θέα προς το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, η πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και τα παραδοσιακά της χρώματα, είναι αυτά που κάνουν τη Μακρινίτσα να μένει ανεξίτηλη στο μυαλό του επισκέπτη. Πέτρινες στέγες και πλούσια ζωγραφική και ξυλογλυπτική διακόσμηση στον πάνω όροφο των κτιρίων είναι αυτό που χαρακτηρίζει τα σπίτια.

Η απόλαυση της μοναδικής θέας και η βόλτα στα καλντερίμια αυτού του γραφικού χωριού του Πηλίου θα σας χαλαρώσει και θα σας προσφέρει ένα διάλειμμα από την έντονη καθημερινότητα, ενώ θα νομίζετε ότι κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο. Σε αυτό βοηθούν βέβαια και τα αρχοντικά του 18ου και 19ουαιώνα του χωριού με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Χαρακτηριστικό αρχοντικό της Μακρινίτσας είναι το αρχοντικό Τοπάλη που χτίστηκε το 1844 και στεγάζει σήμερα το λαογραφικό μουσείο. Κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια της κεντρικής πλατείας θα απολαύσετε τον καφέ σας και θα νομίζετε πως είστε στον παράδεισο. Περπατώντας στα καλντερίμια θα κάνετε οπωσδήποτε μια στάση σε μια από τις κρήνες που αναβλύζουν παγωμένο νερό.

Αν αγαπάτε την πεζοπορία, η Μακρινίτσα είναι επίσης ένας ιδανικός προορισμός για εσάς, καθώς στην περιοχή υπάρχει ένα ευρύ δίκτυο με μονοπάτια, ώστε να διαλέξετε το δικό σας που θα σας οδηγήσει σε ένα διαφορετικό φυσικό παράδεισο.

Στη Μακρινίτσα θα βρείτε δεκάδες παραδοσιακά καταλύματα, με φιλόξενους κατοίκους που θα σας μυήσουν στον παραδοσιακό τρόπο ζωής για τις μέρες που θα βρεθείτε εκεί. Στις ταβέρνες θα απολαύσετε τοπικούς μεζέδες και καλό κρασί ή τσίπουρο. Εξάλλου ως κλασικός τουριστικός προορισμός, η Μακρινίτσα διαθέτει όλα εκείνα που θα χρειαστεί ένας επισκέπτης για να χαλαρώσει και να απολαύσει το ταξίδι του.

Αποτελεί μάλιστα έναν ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου αρκεί εσείς να διαλέξετε αν θέλετε να απολαύσετε περισσότερο την ανοιξιάτικη, καλοκαιρινή, φθινοπωρινή ή χειμωνιάτικη φύση. Το «μπαλκόνι του Πηλίου» είναι εκεί για να σας υποδεχτεί και να σας κάνει να περάσετε μοναδικές και αξέχαστες στιγμές.
 
makrins01

makrins03
 
makrins04
 
makrins05

makrins06
 
 
 

Νέος κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης

 
Νέος κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης
 
Ξεκινά ο νέος κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανάγκης διαφύλαξης του φυσικού μας πλούτου, την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, μέσα από δράσεις που συνδυάζουν την συμμετοχή και την ψυχαγωγία, με την πληροφορία και την εκπαίδευση.

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια και τα παιδιά μαθαίνουν πως μέσα από το πείραμα αποκτάμε τη γνώση για τα φυσικά φαινόμενα.

Για τις σχολικές μονάδες που επιθυμούν να περιηγηθούν στους χώρους του μουσείου και να παρακολουθήσουν κάποια από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, μπορούν να επικοινωνούν με την γραμματεία του μουσείου στο τηλέφωνο 2551080204 (Δευτέρα έως Σάββατο, 08:30 π.μ. - 14:00 μ.μ.) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση mfialexpolis@gmail.com .
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα  προγράμματα μπορείτε να συνεχίσετε στο σύνδεσμο: http://www.alexpolisonline.com/2016/02/blog-post_433.html  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εντονότερα μέτρα για την προστασία της φύσης


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εντονότερα μέτρα για την προστασία της φύσηςΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να εντείνει την προστασία των αυτοχθόνων ειδών και οικοτόπων, θεσπίζοντας κατάλληλο επίπεδο προστασίας των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί από το δίκτυο Natura 2000.

Σύμφωνα με την οδηγία για τους οικοτόπους (
οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου), τα κράτη μέλη είχαν στη διάθεσή τους έξι έτη προκειμένου να ορίσουν προστατευόμενες περιοχές στο πλαίσιο της εθνικής τους νομοθεσίας [μετατρέποντάς τες, τεχνικά, από «τόπους κοινοτικής σημασίας» (ΤΚΣ) σε «ειδικές ζώνες διατήρησης» (ΕΖΔ)], και να εγκρίνουν τα απαιτούμενα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης των οικοτόπων και των ειδών που ζουν σε αυτούς.
 
Μετά τη λήξη της εν λόγω εξαετούς προθεσμίας, η Ελλάδα έχει ορίσει επίσημα όλους τους ΤΚΣ της ως ΕΖΔ, αλλά δεν έχει καθορίσει τις απαιτούμενες προτεραιότητες ούτε έχει θεσπίσει τα αναγκαία μέτρα διατήρησης για τους τόπους αυτούς.
 
Η σημαντική αυτή απόκλιση όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις βασικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την οδηγία για τους οικοτόπους δεν επιτρέπει την ορθή προστασία και διαχείριση των τόπων και συνιστά μείζονα απειλή για την εύρυθμη λειτουργία και τη συνοχή του δικτύου Natura 2000 στο σύνολό του.
 
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη, με την οποία δίνει στην Ελλάδα διορία δύο μηνών για να απαντήσει. Αν η Ελλάδα δεν λάβει μέτρα εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.


πηγή: http://www.paseges.gr/

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ο άγνωστος ποταμός Καλαμάς

 
 
Ο Θύαμις, γνωστότερος ως ποταμός Καλαμάς, πηγάζει από την λεκάνη του Παρακάλαμου Ιωαννίνων στην οποία δέχεται και τα νερά του ποταμού Γόρμου. Παραπόταμοί του είναι ο Σμόλιτσας, η Τύρια, ο Ζαλογγίτικος, ο Κουσοβίτικος και ο Καλπακιώτικος. Ορμητικός στην αρχή, ήρεμος πριν βγει στη θάλασσα κατευθύνεται νότια-νοτιοδυτικά και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, 2 χιλιόμετρα νότια της Σαγιάδας. Οι νοτιοανατολικές προεκτάσεις του όρους Τσαμαντά, οι βορειοδυτικές απολήξεις των βουνών της Παραμυθιάς και του Σουλίου καθώς και τα όρη των Φιλιατών ορθώνουν ένα ορεινό μέτωπο, παράλληλο με τις ακτές της Θεσπρωτίας. Το μέτωπο αυτό διακόπτεται από το φαράγγι του Καλαμά, επιτρέποντας έτσι στα νερά του να βρουν διέξοδο στη θάλασσα.
 
Από τις πηγές ως τις εκβολές τα νερά του έδιναν και δίνουν ζωή σε πόλεις και χωριά δίπλα στο πέρασμά του. Η συστάδα των πέτρινων σπιτιών στο Εκκλησοχώρι, που διατηρούν αυθεντικά στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Το παλιό Μάζι, που μετονομάστηκε σε Πολύδωρο, διατηρεί ελάχιστα σημάδια από το παρελθόν. Από εδώ και πέρα, μπαίνουμε σε μια περιοχή που παλαιότερα ονομαζόταν Παρασούλι (Μάζι, Ραδοβίζι, Γρανίτσα, Ζάλογκο, Βερενίκη, Δοβλά), ανήκε στη σουλιώτικη κοινοπολιτεία, οι κάτοικοί του έλαβαν μέρος σε όλους τους αγώνες κατά των Τούρκων. Στη φαρδιά λαγκαδιά που ανοίγεται μπροστά, τρέχει ο παραπόταμος του Καλαμά, Μπάνιας, και απέναντί μας διακρίνονται το Ζάλογκο και ψηλά τα όρη Παραμυθιάς, αχνά φαίνεται ένα τείχος από το κάστρο της Βερενίκης. Μετά το Ραδοβίζι, ο δρόμος οδηγεί στο ονομαστό μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου (Διχουνίου), το οποίο είχε ως ορμητήριο ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος ή Σκυλόσοφος. Μετά το Διχούνι, συναντούμε το χωριό Βερενίκη, περνώντας τον Μπάνια, ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό φαράγγι που ονομάζεται Ραδιό και προχωρούμε προς Δοβλά. Στο χωριό των περίπου 30 κτηνοτρόφων ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, που ανακαινίζεται με το πέτρινο διώροφο καμπαναριό. Αφιερωμένη στον Αγ. Ιωάννη είναι και η εκκλησία του χωριού Φτέρη. Τα δύο επόμενα χωριά είναι το Άνω και Κάτω Ζάλογκο. Στην περιοχή αυτή που το ντούσκο (βελανιδιά) κάνει δυναμική εμφάνιση μπορείς να θαυμάσεις την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το ονομαστό πέτρινο, τοξωτό Ζαλογκογέφυρο στο ποτάμι. Στο τουριστικό πέρασμα της Βροσίνας, μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει από κοντά τον Καλαμά και τα βαθύσκιοτα πλατάνια του. Ο Καλαμάς μοιάζει να συμπαρασύρει μαζί του έναν επιβλητικό καταπράσινο όγκο που δεν αρκείται στην κοιλάδα του ποταμού, αλλά σκαρφαλώνει και στα γύρω υψώματα. Κινούμενοι στο Νομό Θεσπρωτίας συναντούμε την Κεραμίτσα με τις δύο πλατείες του μεγάλου χωριού και στη συνέχεια το Κοκκινολιθάρι. Εκεί το μάτι του επισκέπτη θα σταθεί στον βράχο που εξέχει, με το εκκλησάκι του Αγίου Μηνά να σκαρφαλώνει πάνω στην κορυφή. Μοιάζει σαν κάποιο μοναστήρι της περιοχής των Μετεώρων. Το Ασπροκκλήσι και η Σαγιάδα είναι ήσυχα, πλούσια, αγροτικά χωριά και το λιμάνι της Σαγιάδας μοιάζει με τεράστια λιμνοθάλασσα. Η περιοχή των Στενών Καλαμά έχει σημαντικά υπολείμματα βυζαντινής κληρονομιάς. Αξίζει να επισκεφτείτε τους καλοδιατηρημένους κατάγραφους ναούς (των Ταξιαρχών και της Κοίμησης της Θεοτόκου) στις Πέντε Εκκλησιές, θέση αρχαίου κάστρου και της υστεροβυζαντινής-μεταβυζαντινής Οσδίνας, το λαογραφικό μουσείο Πολυδρόσου, το κάστρο Ραβενής – υστεροκλασικός και ελληνιστικός οικισμός στη μεθόριο Θεσπρωτίας – Μολοσσίας και τα απομεινάρια της βυζαντινής γέφυρας Μπολιάνα στην έξοδο του φαραγγιού του Καλαμά.

Στους βυζαντινούς χρόνους ο Καλαμάς συνέχιζε να συγκεντρώνει τις ανθρώπινες οικιστικές δραστηριότητες (Σαγιάδα, Ηγουμενίτσα, Οσδίνα, Βροσίνα, Βελτσίστα, Οπάγια κ.λ.π.) ενώ σπουδαία μοναστήρια εμφανίστικαν δίπλα στις όχθες του (μονές Ραγίου, Γηρομερίου, Οσδίνας, Μίχλας, Πατέρων, Σωσίνου, Βελλάς κ.λ.π.)
Ένα μεγάλο δίκτυο δρόμων και μονοπατιών έκανε αναγκαία την ύπαρξη πολλών διαβάσεων σ’ όλο το μήκος του ποταμού.
Στη Ρωμαϊκή εποχή από την περιοχή των εκβολών περνούσε ο μεγάλος δρόμος που ένωνε την Απολλωνία με τη Νικόπολη και υποθέτουμε την ύπαρξη μεγάλης γέφυρας δίπλα στη Μαστιλίτσα.
Από τότε το μεγάλο μήκος, αλλά κυρίως το βάθος του ποταμού έκανε απαγορευτική τη γεφύρωσή του στο νότιο τμήμα. Το μεγαλύτερο γεφύρι βρίσκεται σήμερα (γκρεμισμένο) στην περιοχή Νεράιδας (Μενίνας) του νομού Θεσπρωτίας και έφερε τέσσερα τουλάχιστον τόξα.

Στην έξοδο του φαραγγιού κάτω από την Οσδίνα (περιοχή Μπολιάνας) βρίσκονται οι βάσεις του μεγαλύτερου ζευκτού γεφυριού του Καλαμά (με πέτρινες κολώνες και ξύλινο οδόστρωμα). Αντίστοιχο γεφύρι – σε μικρότερο μέγεθος – υπάρχει στη Λαγγάβιτσα δίπλα στη μονή της Αγίας Μαρίνας.

Τα υπόλοιπα γεφύρια του Καλαμά, πολλά από τα οποία σώζονται ως σήμερα σε καλή κατάσταση είναι τα τοξοτά. Γκρεμισμένα μονότοξα και πολύτοξα γεφύρια, ίχνη πόλεων και ακροπόλεων μαρτυρούν ένα σφιχτό οικιστικό πλέγμα δίπλα στο ποτάμι, μέσα στους αιώνες, Γιτάνη, Φανωτή, Ράι, Οσδίνα.

Το ποτάμι ήταν πλωτό τουλάχιστον μέχρι την αρχαία Γιτάνη που βρίσκεται κοντά στο Ράγιο στο σημείο που δέχεται τα νερά του Καλπακιώτικου.

Στους μέσους χρόνους, το αρχαίο όνομα είχε ξεχαστεί και τη θέση του πήρε ο Καλαμάς, από τα καλάμια που φύτρωναν στις βαλτώδεις εκβολές του.

Στο Δέλτα του ποταμού, ανάμεσα από Σαγιάδα, Ράγιο και Ηγουμενίτσα απλώνεται εύφορη γη σχηματισμένη από αιώνων προσχώσεις. Η περιοχή των εκβολών κατά την αρχαιότητα ήταν ένας τεράστιος βαλτότοπος που κάλυπτε όλη την περιοχή από την Ηγουμενίτσα έως την Σαγιάδα. Ο Καλαμάς πρέπει να είχε 4 βασικές κοίτες. Εκεί έβοσκαν αναρίθμητα γουρούνια και άγρια άλογα. Τη δεκαετία του ‘60 γίνονται εκτεταμένα αποστραγγιστικά έργα και αλλαγή της κοίτης του Καλαμά βορειότερα για να πάψουν οι συχνές πλημμύρες. Η περιοχή έπαψε να βαλτώνει και το μεγάλο φράγμα του ποταμού κοντά στη Γιτάνη αρδεύει από την δεκαετία του ‘60, 25.000 στρέμματα, μεταβάλλοντας τον άλλοτε φτωχό και ξερικό κάμπο σε παράδεισο καλλιεργειών κυρίως εσπεριδοειδή, τριφύλλι και καλαμπόκι.

Οι κοίτες του ποταμού είναι γεμάτες πλατάνια που παραχωρούν τη θέση τους στα αρμυρίκια, στις δενδρώδεις γαλατσίδες και στα αγριοκάλαμα.

Στο φαράγγι του Καλαμά απαντώνται πολλά είδη της πανίδας του ποταμού. Ψάρια, όπως η πέστροφα, το οξύρυγχο, το τυλινάρι, η ντάσκα, το στροσίδι, καραβίδες, πουλιά, όπως το όρνιο, ο ασπροπάρης, ο χρυσαετός, το κιρκινέζι, και ζώα, όπως το κουνάβι, η χελώνα, ο λύκος, η αλεπού, ο ασβός, η νυφίτσα, ο σκίουρος, το αγριογούρουνο, ο λαγός και άλλα. Στο Δέλτα του Καλαμά, η ύπαρξη των βιοτόπων υποστηρίζουν την επιβίωση χιλιάδων πουλιών. Έχουν καταγραφεί 170 είδη και περισσότερα από το 1/3 προστατεύονται με βάση την Κοινοτική Νομοθεσία. Η εξαιρετικά σπάνια λεπτομύτα, ο σφηκιάρης, ο πετρίτης, ο φιδαετός, ο στικταετός, ο χρυσαετός, ο σπιζαετός, ο βασιλαετός, ο κραυγαετός, το όρνιο είναι μερικά από τα είδη που συναντιούνται εκεί.

Το τοπίο του Καλαμά αποτυπώνει παλιά και νέα προβλήματα που δημιούργησε στους κατοίκους που τον αγκάλιαζαν, όπως πλημμύρες με καταστροφικές συνέπειες αλλά και προσφορά ζωής και έμπνευσης.

Σήμερα ο Καλαμάς, δίνει ζωή σε μια μεγάλη έκταση, αρδεύοντας πόλεις και χωριά, ποτίζοντας καλλιέργειες δημιουργώντας βιότοπους-πολύτιμα καταφύγια για τα άγρια ζώα και τα φυτά.

Ακόμη και με τις παρούσες εισροές στον ποταμό (γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα, ημιαστικά λύματα, απορρίψεις κ.α.), ο Καλαμάς διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την ανανεωτική του ικανότητα αποφεύγοντας την παρουσία ευτροφικών συνθηκών στο μεγαλύτερο τμήμα του. Σε μη ευνοϊκές όμως υδρολογικές συνθήκες (χαμηλή ταχύτητα ροής, υψηλές θερμοκρασίες) οι τάσεις ευτροφισμού εντείνονται δημιουργώντας ποιοτική υποβάθμιση και ελάττωση της αισθητικής αξίας του οικοσυστήματος.



πηγή: http://www.artinews.gr/

Εκατόν σαράντα τέσσερα είδη πουλιών έχουν καταγραφεί μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης

 
 
Εκατόν σαράντα τέσσερα είδη πουλιών έχουν καταγραφεί τα τελευταία είκοσι χρόνια μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποδίδεται στη γειτνίαση της πόλης με τις εκβολές των ποταμών της περιοχής στον Θερμαϊκό Κόλπο αλλά και με το δάσος του Σέιχ Σου, περιοχές που συγκεντρώνουν πολλά και διαφορετικά είδη πανίδας.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, βιολόγος, Δημήτρης Μπούσμπουρας, με αφορμή την πραγματοποίηση εκδήλωσης το απόγευμα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με διοργανωτές την πρωτοβουλία νέων για το Δήμο Θεσσαλονίκης "Μένουμε Θεσσαλονίκη".

"Ο αριθμός είναι μεγάλος λόγω των υδρόβιων πουλιών που τα παρατηρούμε μπροστά στη θάλασσα και των δασικών πουλιών από το Σέιχ Σου και τον Χορτιάτη. Τα περισσότερα από τα είδη αυτά δεν αναπαράγονται εδώ αλλά κατεβαίνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα το χειμώνα στην πόλη" λέει ο κ. Μπούσμπουρας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στους κορμοράνους και τους πελεκάνους που κινούνται στο θαλάσσιο περιβάλλον, το βραχοκιρκίνεζο, τις γερακίνες και τους φιδαετούς που "κατεβαίνουν" από το Σέιχ Σου, τους μπούφους και τις κουκουβάγιες που μπορεί να δει κανείς στα κάστρα της Θεσσαλονίκης αλλά και τους μεγαλόσωμους πράσινους παπαγάλους που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την πόλη. Ειδικά για την περίπτωση των παπαγάλων τονίζει ότι πρόκειται για ασιατικό είδος που ξέφυγε από κάποιο κλουβί και αναπαράγεται πλέον στη φύση καθώς το κλίμα είναι παρόμοιο με το κλίμα των περιοχών από τις οποίες προέρχεται ενώ το είδος φωλιάζει σε τρύπες δέντρων που φύονται σε μεσογειακά κλίματα.

Στο ερώτημα κατά πόσο η παρουσία των πολυάριθμων αυτών ειδών πουλιών είναι δείκτης μιας καλής περιβαλλοντικής κατάστασης απαντά: "η κατάσταση δεν είναι πολύ καλή στη Θεσσαλονίκη γιατί έχουμε λίγο πράσινο. Εκείνο όμως που σώζει κάπως την κατάσταση είναι ακριβώς αυτή η παρουσία των υγροτόπων και της θάλασσας αλλά και το περιαστικό δάσος της πόλης". Ο βιολόγος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας εκτιμά ως πολύ θετική την πρωτοβουλία της Εταιρείας για την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών στην πανεπιστημιούπολη καθώς όπως λέει ήδη τα πουλιά κατέλαβαν τις περισσότερες από αυτές και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να διατηρηθούν και να πολλαπλασιαστούν οι εστίες πρασίνου στο αστικό περιβάλλον για να συνδέσουν καλύτερα το Σέιχ Σου, τα ρέματα που έχουν απομείνει, τα όποια πάρκα υπάρχουν και το παραθαλάσσιο μέτωπο της πόλης.

Σε αυτό το μήκος κύματος η Αρχιτέκτονας Τοπίου και Γεωπόνος ΕΔΙΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ελένη Αθανασιάδου, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ διατυπώνει προτάσεις για την ένταξη φυσικών στοιχείων στο αστικό τοπίο, όπως τα δίκτυα πρασίνου, η αξιοποίηση των ακάλυπτων χώρων, η δημιουργία παιδότοπων με περισσότερη φύτευση, οι κάθετοι κήποι, τα φυτεμένα δώματα αλλά και οι συμμετοχικοί κήποι γειτονιάς που εντάσσουν το κοινό στη διαχείρισή τους. Ως παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία αναφέρει το CentralPark στη Νέα Υόρκη, τα πάρκα που δημιουργήθηκαν στη Γαλλία τη δεκαετία του 1970, τη διαμόρφωση αστικών υπαίθριων χώρων στη Βαρκελώνη λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 και τονίζει ότι κοινή συνιστώσα όλων αυτών των περιπτώσεων είναι ότι οι χώροι αποτελούν από μόνοι τους δείκτη ποιότητας ζωής σε μια πόλη, θύλακες υπαίθρου και πρασίνου αλλά και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, η κ. Αθανασιάδου χαρακτηρίζει τη διαμόρφωση της παραλίας ως εξαιρετικό παράδειγμα που ανήκει στην παραπάνω κατηγορία. "Ο μεγαλύτερος δείκτης επιτυχίας ενός αστικού υπαίθριου χώρου είναι η επισκεψιμότητα και η νέα παραλία μιλά από μόνη της όσον αφορά αυτό το κομμάτι. Είναι ένας μεγάλος ενιαίος υπαίθριος αστικός χώρος στην υπηρεσία του δημότη με επισκέπτες και από άλλες πόλεις και από το εξωτερικό" σημειώνει.
 
 
 

Ηλεία. Επίσκεψη στον υγροβιότοπο Κοτυχίου

 
kotyxi_andravida
 
Από τους μαθητές της β’ τάξης του Λυκείου Ανδραβίδας

Εκπαιδευτική επίσκεψη στον υγροβιότοπου του Κοτυχίου, πραγματοποίησαν οι μαθητές της β’ τάξης του Λυκείου Ανδραβίδας, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή του σχολείου κ. Αρ. Ραμαντά.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους αλίευσης και να ενημερωθούν για της δραστηριότητες της επιχείρησης από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Αντώνη Μονόλιθα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Διονύσιο Μάλλιαρη, τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Λεχαινών Γ. Γαλάτη και τον αντιδήμαρχο Ανδραβίδας Κυλλήνης Ανδρέας Μίγκο.

Στους μαθητές, επισημάνθηκαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο υγροβιότοπος με το θέμα της λουρονησίδας και άλλα ζητήματα όπως η χάραξη του αιγιαλού και θέματα αξιοποίησης της εταιρείας.

Η εκπαιδευτική δράση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο φορέα διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς όπου ενημερώθηκαν και ξεναγήθηκαν στο δάσος της Στροφυλιάς.



πηγή: http://www.ilialive.gr/

Φλώρινα. Συναντήσεις για δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων


Σας ενημερώνουμε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος με υπηρεσιακούς παράγοντες της Π.Ε. Φλώρινας και συνεργάτες θα επισκεφτούν Τοπικές Κοινότητες της Π.Ε. Φλώρινας προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ομάδων παραγωγών στον τομέα της κτηνοτροφίας (αγελαδοτροφία-αιγοπροβατοτροφία).

Σκοπός των συναντήσεων είναι η ίδρυση επιδοτούμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (κτηνοτροφικά πάρκα), που θα δώσουν την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον τομέα της κτηνοτροφίας.
 
 
Το πρόγραμμα των επισκέψεων έχει ως εξής:
 
Τρίτη 01 Μαρτίου - Ώρα 20:00
Μελίτη - Κέντρο Νεότητας
 
Τετάρτη 02 Μαρτίου - Ώρα 20:00
Αμμοχώρι - Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
 
Θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις για τις οποίες θα ενημερωθείτε προσεχώς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας
Στέφανος Μπίρος
 
 
 

Όσο μακρύτερα πετάνε τα μεταναστευτικά πουλιά, τόσο εξυπνότερα είναι

 
Όσο μακρύτερα πετάνε τα μεταναστευτικά πουλιά, τόσο εξυπνότερα είναι
 
Η απόσταση σχετίζεται με τον αριθμό των εγκεφαλικών νευρώνων
 
Όσο πιο μακριά πετάνε τα μεταναστευτικά πουλιά τόσο πιο έξυπνα είναι καθώς ο εγκέφαλός τους γεννά περισσότερα νέα κύτταρα (νευρώνες), σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Αυστρία και το Ισραήλ, με επικεφαλής τον δρα Ούρι Ρολ έστησαν καρτέρι στην κοιλάδα του Ιορδάνη στο Ισραήλ και έπιασαν στα δίχτυα τους διάφορα περαστικά μεταναστευτικά πουλιά, που ήταν καθ' οδόν για την Αφρική. Υπολόγισαν την απόσταση που είχε διανύσει κάθε πουλί έως τη στιγμή που πιάστηκε και μετά μελετήθηκε ο εγκέφαλός τους. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η απόσταση του μεταναστευτικού ταξιδιού σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των εγκεφαλικών νευρώνων. Όσο πιο μακρυά ταξιδεύει ένα πουλί, τόσο μεγαλύτερη ικανότητα προσανατολισμού πρέπει να έχει και αυτό αντανακλάται στον εγκέφαλό του.



πηγή: http://www.newsbeast.gr/

Ίχνη καρκινογόνου εντοπίστηκαν σε 14 διάσημες μπύρες

 
2016-02-26_130817-620x330
 
Ίχνη από φυτοφάρμακο που πιστεύεται πως είναι καρκινογόνο εντοπίστηκαν σε 14 διαφορετικές μπύρες.Όπως αποκαλύπτει έρευνα του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου του Μονάχου σε 14 διάσημες φίρμες βρέθηκε μικρή ποσότητα της ουσίας Glyphosat, ενός ζιζανιοκτόνου που θεωρείται καρκινογόνο από τον ΠΟΥ.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του Glyphosat, 29,75 μικρογραμμάρια, εντοπίστηκε σε ένα λίτρο Hasseröder, ενώ ένα λίτρο της βαυαρικής Augustiner περιέχει 0.46 μικρογραμμάρια.

Η διάσημη Beck’s Pils εντοπίστηκε να περιέχει 5 μικρογραμμάρια Glyphosat ανά λίτρο, ενώ η Paulaner Weissbier και η Erdinger Weissbier περιείχαν 0.66 και 2.92 μικρογραμμάρια του ζιζανιοκτόνου, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Spiegel, το ανώτατο επιτρεπτό όριο του Glyphosat στο νερό είναι 0.1 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Ωστόσο η γερμανική Ένωση Ζυθοποιίας αμφισβητεί τη μελέτη, σημειώνοντας πως το εν λόγω ζιζανιοκτόνο χρησιμοποιείται ευρέως στη γεωργία οπότε λογικό είναι «να εντοπίζεται σχεδόν παντού».

Σύμφωνα με την Ένωση τα ποσοστά Glyphosate στις μπύρες δεν εγκυμονούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς «ένας ενήλικας πρέπει να πίνει 1.000 λίτρα μπύρας την ημέρα για να υποστεί κάποια βλάβη στην υγεία του».



πηγή: http://olympia.gr/

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Θεσσαλονίκη. Από το Φουρφουρά στο Σχολειό της Φύσης

 
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ, 7-9μμ.
Στον 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ


Ομιλία – παρουσίαση του Άγγελου Πατσιά, πρώην διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Φουρφουρά, σχετικά με τις παιδαγωγικές καινοτομίες που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-2015 στο Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά Κρήτης και τις προσωπικές του εμπειρίες.

Μικρή αναφορά στην προσέγγιση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που χρησιμοποιήθηκε στο σχολείο του Φουρφουρά θα γίνει από το Γιώργο Μπλιώνη, Δρ. Βιολογίας/Οικολογίας.

Την εκδήλωση και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει ο Καθηγητής του Τμ. Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, Αλέκος Γεωργόπουλος.
 
 

Προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων

 
λάδι εα π φμ  (2)
 
Η αρμόδια Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιοποίησε πρόσκληση για τα προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων του Κανονισμού (ΕΚ) 1144/2014
 
Η ΕΕ συγχρηματοδοτεί προγράμματα διαρκείας έως τριών ετών με σκοπό την προώθηση ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στις αγορές της ΕΕ και τρίτων χωρών. Περίπου 111 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2016 για το σκοπό αυτό, με την προοπτική το ποσό να αυξηθεί στα 200 εκατομμύρια € έως το 2019.
 
Η συμμετοχή της ΕΕ στις επιλέξιμες δαπάνες είναι 70-80% και για την περίπτωση χωρών που λαμβάνουν χρηματοδοτική συνδρομή σύμφωνα με τα άρθρα 136 και 143 της Συνθήκης η συμμετοχή ανέρχεται σε 75-85%. Το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τις προτείνουσες οργανώσεις.
 
Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι έως την 28 Απριλίου 2016. Οι προτάσεις υποβάλλονται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση και έγκρισή τους. Για τα εν λόγω προγράμματα η Επιτροπή οργανώνει «Ημέρα Πληροφόρησης» την 26 Φεβρουαρίου 2016 στις Βρυξέλλες.
 
Η εκδήλωση είναι ανοικτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Οι προσκλήσεις για τα Προγράμματα, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες για το καθεστώς προώθησης υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΕΕ. http://ec.europa.eu/agriculture/promotion/index_en.htm
 
Η αρμόδια αρχή για την Ελλάδα είναι η Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων του ΥΠΑΑΤ.
Πληροφορίες: Τμήμα Εμπορικών Ροών, Προώθησης και Προβολής Προϊόντων. Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 212 4008, - 4033, - 4009. e-mail: gargyrakos@minagric.gr.


πηγή: http://www.e-ea.gr/

Θεσσαλονίκη. Κάδοι Οικιακής Κομποστοποίησης στο Δήμο Λαγκαδά

 
Κάδοι Οικιακής Κομποστοποίησης στο Δήμο Λαγκαδά
 
Από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαγκαδά ανακοινώνεται ότι ξεκινά το πρόγραμμα τοποθέτησης κάδων οικιακής κομποστοποίησης.

Συνολικά θα διανεμηθούν και θα τοποθετηθούν 400 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης σε όλο Δήμο Λαγκαδά.

Η διανομή θα διαρκέσει μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων κάδων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
 
 
Οι αιτήσεις μπορούν να γίνονται:
 
1. Ηλεκτρονικά μέσω φόρμας ΕΔΩ
2. Είτε με εκτύπωση του εντύπου της αίτησης που βρίσκεται συνημμένη στο τέλος της ανακοίνωσης και παράδοση της στο εργοτάξιο του Δήμου Λαγκαδά από όπου θα γίνεται και η παραλαβή των κάδων.

Περισσότερες πληροφορίες:
Τηλέφωνο: 2394025243 email: ergotaxio.lagada@gmail.com .
 
 
 

Το Καραβοστάσι Θεσπρωτίας στις ομορφότερες ελληνικές παραλίες

 
Karavostasi
 
Η εφημερίδα Telegraph συνεχίζει τα αφιερώματα στην Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά.
 
Αυτή τη φορά δημοσίευσε λίστα με τις 17 ομορφότερες παραλίες της χώρας μας.

Σίγουρα, κάθε παραλία είναι μοναδική και προσφέρει στον επισκέπτη κάτι ιδιαίτερο και ανάμεσα στις 17 παραλίες που επέλεξε η βρετανική εφημερίδα θα εντοπίσετε και την δική σας αγαπημένη.

Θέση πάντως από την Ήπειρο, στο αφιέρωμα αυτό, έχει η παραλία Καραβοστάσι, πραγματικά είναι από τις πιο όμορφες της περιοχής.
 
 
 

Τα μυστικά του κρασιού ξετυλίγονται στα μονοπάτια της Πιερίας


Τα μυστικά του κρασιού ξετυλίγονται στα μονοπάτια της Πιερίας“Από ποιες ποικιλίες προέρχεται; Πόσα σάκχαρα έχει και πόσο είναι το αλκοόλ; Σε τι βαρέλι έμεινε; Με ποιο τρόπο σταμάτησε η ζύμωση;” ρωτούν τον οινοπαραγωγό Αλέξανδρο Ξηρομερίτη, οι συμμετέχοντες στο μεθυστικό ταξίδι του κρασιού που διοργάνωσε προ ημερών στο Ελατοχώρι, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, την ομάδα νέων της περιοχής και τους οινοπαραγωγούς της Πιερίας.

Ο 20χρονος Αλέξανδρος απαντά και ταυτόχρονα προσπαθεί να ανιχνεύσει στους συνομιλητές του κάποια νέα πληροφορία, κάτι ενδιαφέρον που θα μπορούσε να αξιοποιήσει στην ενασχόλησή του με την οινοποιία. Ο ίδιος βρίσκεται στον τρίτο χρόνο των σπουδών του στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών στη Δράμα και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια που ξεκίνησε η οικογένειά του το 2010 για να παράγει κρασί. “Δε θέλω να φύγω στο εξωτερικό. Πάντα ήθελα να μείνω εδώ και να στηρίξω την Κατερίνη με ό,τι κάνω. Είναι ένας λόγος παραπάνω να ασχοληθώ με τα κρασιά” δηλώνει αποφασιστικά.

Στο ίδιο τραπέζι η κουβέντα ξεκινά από τους κανόνες της οινογνωσίας, το σωστό πιάσιμο του ποτηριού και τα κατάλληλα συνοδευτικά πιάτα ώστε να αναδεικνύονται οι γεύσεις και τα αρώματα του οίνου. Εξελίσσεται με τις απορίες όσων βρίσκονται για πρώτη φορά σε μια οινογνωσία και γευσιγνωσία και προχωρά σε λεπτομερέστερη θεματολογία, με την επισήμανση όσων γνωρίζουν καλά από κρασί, ότι η συζήτηση θα μπορούσε να συνεχιστεί επ΄ άπειρον.

“Ένα κρασί θα πρέπει να εκφράζει τον τόπο του, η ποικιλία του να είναι αναγνωρίσιμη, να έχει μακρά διάρκεια και πολυπλοκότητα στη γεύση, από αρώματα και χρώματα, να επιφυλάσσει εκπλήξεις και να έχει φυσικά την απαιτούμενη καθαρότητα” αναφέρει ο σύμβουλος κρασιού Στέφανος Κόγιας. Στο ερώτημα από πού θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποιος την ενασχόλησή του με το κρασί, απαντά ότι διοργανώνονται σεμινάρια γευσιγνωσίας και γνωριμίας με το κρασί, υπάρχουν βιβλία και σχετικά έντυπα και συνιστά στον καθένα να δοκιμάζει. “Όσο περισσότερο δοκιμάζει κανείς, τόσο διευρύνει την άποψή του και τη γνωριμία του με το κρασί” λέει.

Ακολουθεί συζήτηση για την παραγωγή του οίνου στην Ελλάδα, το κλίμα, τη γεωγραφική της θέση, τα χαρακτηριστικά του εδάφους, το υψόμετρο, τις ποικιλίες. “Έχουν χαθεί πάρα πολλές ποικιλίες αλλά αυτή τη στιγμή θεωρητικά υπάρχουν γύρω στις 350 με 400 οινοποιήσιμες ποικιλίες από τις οποίες εκμεταλλευόμαστε περίπου 40. Οι κορυφαίες ποικιλίες αυτή τη στιγμή που αρχίζουν να γίνονται γνωστές στον κόσμο είναι για τα λευκά το Μοσχοφίλερο και το Ασύρτικο και για τα κόκκινα το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο. Υπάρχει και η Μαλαγουζιά που προέκυψε τα τελευταία χρόνια ενώ διάσημα γλυκά κρασιά από αντίστοιχες ποικιλίες είναι εκείνα της Σάμου και της Σαντορίνης” προσθέτει και εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επενδύσει στον τομέα της παραγωγής κρασιών υψηλής ποιότητας, δηλαδή κρασιών που θα έχουν δυναμικό παλαίωσης, θα μπορούν να αντέξουν στο χρόνο και θα δημιουργηθούν από εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη.

“Υπάρχει θέληση, υπάρχει ενδιαφέρον” σημειώνει, από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Ξηρομερίτης και μοιράζεται τις εμπειρίες των σπουδών του με τους συνδαιτυμόνες του στην παραδοσιακή ταβέρνα του Ελατοχωρίου. “Στην Πιερία οι οινοπαραγωγοί αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους. Στη Δράμα υπάρχουν, επίσης, διάφορα οινοποιία. Ακόμη και άτομα που δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με αυτόν τον τομέα βλέπουν μέσα από τη σχολή ότι υπάρχει κινητικότητα” σημειώνει.

Για τον δυναμισμό των νέων μιλά με ενθουσιασμό η Αναστασία Μποστανίτη, που διατηρεί παραδοσιακό ξενώνα και ασχολείται με την καλλιέργεια του τσαγιού Ολύμπου. “Εξελισσόμαστε καθημερινά” τονίζει και εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές προσπάθειες. Στρέφεται στον Αλέξανδρο Ξηρομερίτη και του επισημαίνει ότι αν ασχολείται ακόμη και στον ελεύθερό του χρόνο με το κρασί, τότε μόνο κάτι καλό μπορεί να προκύψει για το επαγγελματικό του μέλλον.

Η γιορτή κρασιού προχωρά και βρίσκει οικοδεσπότες και καλεσμένους να δοκιμάζουν στις ταβέρνες και τους ξενώνες του Ελατοχωρίου τα διαφορετικά κρασιά των παραγωγών από τα κτήματα Κούρτη, Παπαγιαννούλη, Χρυσοστόμου, Αδάμου, Ξηρομερίτη, Μάνου, Γραμματόση, Κακουλίδη και Παντούλη.



πηγή: http://www.paseges.gr/

Λάρισα. Ημερίδα για το δάσος των Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης

 
Papsani_Ag_Theodoroi
 
Ο Δήμος Τεμπών σε συνεργασία με την Τοπική κοινότητα Ραψάνης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας σας διοργανώνουν στην ημερίδα με θέμα:

«Προστασία και αξιοποίηση του δάσους των Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης.
Οι τοπικές κοινωνίες συναποφασίζουν
»,
 
που θα πραγματοποιηθεί στη Ραψάνη, στο χώρο του Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 11:00 π.μ.
 
 
Πρόγραμμα:

11:00 π.μ. Έναρξη ημερίδας, χαιρετισμός Δημάρχου Τεμπών κ. Κολλάτου Κων.
11:10 π.μ. Χαιρετισμός επισήμων.

11:20 π.μ. Νιτσιάκος Βασίλης: «Φύση και πολιτισμός. Τα ιερά δάση», Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
11:40 π.μ. Δρ Καλλιόπη Στάρα: «Ιερά δάση στη σύγχρονη εποχή: Το παράδειγμα του Ζαγορίου και της Κόνιτσας», Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
12:00 π.μ. Δρ. Ρήγας Τσιακίρης: «Δυνατότητες θεσμικής προστασίας αιωνόβιων δασών. Το δάσος των Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης», Δασολόγος Δασαρχείου Ιωαννίνων, σύμβουλος ΥΠΕΝ
12:20 π.μ. Δημήτρης Κούρτης: «Η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και το Δάσος των Αγίων Θεοδώρων: Νομικές και δικαιοπολιτικές προσεγγίσεις», Δικηγόρος – διεθνολόγος, Υποψήφιος Διδάκτορας Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ.
12: 40 π.μ. Σδρόλια Σταυρούλα: «Η μονή των Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης». Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Λάρισας .

1:00 μ.μ.: Πέρας ημερίδας.



πηγή: http://dasarxeio.com/

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Θεσσαλονίκη. Ανάσα ζωής με δενδροφύτευση την Κυριακή στο Σέιχ Σου

 
 
Σε μια ακόμη ''επίθεση'' ζωής στο καμένο από την πυρκαγιά του 1997 Σέιχ-Σου προχωρά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, έχοντας καταστρώσει το σχέδιο αναζωογόνησης μιας μεγάλης έκτασης στην καρδιά του δάσους.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχή οργανωμένη εξόρμηση δενδροφύτευσης που πραγματοποιεί ο δήμος κινητοποιώντας εκατοντάδες εθελοντές, τοπικούς συλλόγους και φορείς, και εντάσσεται στο πλαίσιο της σταθερής πολιτικής και των δράσεών του για την προστασία του περιβάλλοντος και του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης. Ανάλογες δυναμικές εκστρατείες προηγήθηκαν το 2014 και 2015 στα Πεύκα (θέση «Κοιμητήρια») και Σέιχ-Σου, με τους περισσότερους από 2.000 εθελοντές να έχουν αναδασώσει περίπου 800 στρέμματα δενδροφυτεύοντας περίπου 25.000 δένδρα.

Αυτή τη φορά ο δρόμος οδηγεί τους εθελοντές στην περιοχή «Λυόμενο», με το μεγάλο ραντεβού της γιορτής του περιβάλλοντος να έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, έχοντας ορίσει ως σημείο-αφετηρία το ξωκλήσι του Αγ. Βασιλείου. Από τις 10 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ξεχυθούν στις βουνοπλαγιές αναδασώνοντας μια καμένη έκταση 25 στρεμμάτων με τη δενδροφύτευση 1.000 κωνοφόρων, πλατύφυλλων και αρωματικών δενδρυλλίων, όπως τραχεία πεύκη, κουκουναριά, κυπαρίσσι, δρυς, δενδρολίβανο, κ.ά.

Και αυτή η εκστρατεία οργανώνεται από το Γραφείο Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, που προσφέρει και τα δενδρύλλια.

Στους εθελοντές θα δοθούν τσάπες και φτυάρια και ειδικοί επιστήμονες θα δίνουν οδηγίες για το σωστό τρόπο φύτευσης, ενώ τα μέλη της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και της Διασωστικής Ομάδας Αγίου Παύλου θα βρίσκονται σε επιφυλακή για την παροχή πρώτων βοηθειών ή την κάλυψη οποιασδήποτε άλλης έκτακτης ανάγκης.

Η δημοτική αρχή Νεάπολης-Συκεών προσκαλεί και σε αυτή την εξόρμηση τους συμπολίτες με τις οικογένειές τους, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, τα μέλη συλλόγων, οργανώσεων και φορέων να συμμετέχουν στη δράση αυτή.
 
 

Η Παναγιά η Κακαβιώτισσα της Λήμνου από ψηλά, όπως δεν την έχετε ξαναδεί!

 
Η Παναγιά η Κακαβιώτισσα της Λήμνου από ψηλά, όπως δεν την έχετε ξαναδεί! (photos)
 
Εξωκκλήσι κοντά στο χωριό Ζεματά (περιοχή Θάνος, περ. 4. χλμ. από τη Μύρινα). Κατάλοιπο ενός από τα πολλά μετόχια του νησιού, είναι γνωστό από το 1305, έτος που περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας, όταν μοναχοί από τον Άγ. Ευστράτιο που ανήκαν στη μονή, εγκαταστάθηκαν στο εξωκκλήσι για να προστατευθούν από επιδρομές Τούρκων.
 
Εντυπωσιακή είναι η θέση του σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στην κορυφή του βουνού, ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια, θέση που πιθανότατα φιλοξένησε παλαιοχριστιανικό ναό και ερημίτες στη βυζαντινή περίοδο.

Το εξωκκλήσι λειτουργείται κάθε Λαμπροτρίτη, οπότε και μεταφέρεται σ' αυτό η εικόνα της Παναγίας Κακαβιώτισσας, την οποία διατηρεί μια οικογένεια στον Κοντιά. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα δόθηκε από τον τελευταίο μοναχό του μετοχίου σε κάποιον ξωμάχο, απόγονοι του οποίου είναι η συγκεκριμένη οικογένεια.

Η Παναγιά, ονομάστηκε Κακαβιώτισσα από το βουνό Κάκαβο στο οποίο βρίσκεται το ξωκλήσι της. Πρόκειται για τη μοναδική παγκοσμίως άσκεπη εκκλησία, η οποία είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά.

Δεν είναι ακριβώς σπηλιά αλλά μια εσοχή που σχηματίζουν τα βράχια. Κάτω από το βραχώδες αυτό μπαλκόνι ασκητές ήδη από τα 1305 επέλεξαν το τόπο του Κάκαβου, για να ασκητέψουν και να δοξολογήσουν την Παναγία. Έχτισαν το ναΐσκο για να λειτουργούνται οι μοναχοί, που ασκήτευαν στις γύρω σπηλιές του βουνού. Κάποτε οι μοναχοί πέθαναν, καινούργιοι ασκητές δεν ήρθαν και ο τελευταίος που έμεινε, αποφάσισε, να εγκαταλείψει τη Λήμνο και να πάει στο Άγιο Όρος. Πριν φύγει για το όρος, βρήκε ένα Λημνιό από την οικογένεια Μουμτζή, από το Κοντιά, που' χε τη μάντρα του εκεί κοντά και του εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας, το «Ρόδον το αμάραντον». Ο μοχαχός ζήτησε από το βοσκό να ανεβάζει την εικόνα στο ναό κάθε Λαμπροτρίτη για να λειτουργείται. Έπειτα ο ασκητής μπήκε στη θάλασσα, άνοιξε το ράσο του, το οποίο έγινε βάρκακαι έφυγε για το Άγιο Όρος.

To μετόχι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας βρίσκεται κοντά στο ερειπωμένο πια χωριό Ζεματά ή Ζυματά στη περιοχή του Κοντιά, 4 μόλις χιλιόμετρα από τη Μύρινα.

Η Παναγία η Κακαβιώτισσα είναι ένα από τα πολλά παλαιά αγιορείτικα μετόχια της Λήμνου. Το μετόχι είναι γνωστό ήδη από το 1305, έτος που περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας. Μοναχοί τότε από τον Άγιο Ευστράτιο που ανήκαν στη μονή της Μεγίστης Λαύρας, εγκαταστάθηκαν στη σπηλιά, για να προστατευθούν από τις επιδρομές των Τούρκων.

Εντυπωσιακή είναι η θέση του ναΐσκου. Βρίσκεται μέσα σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στις παρυφές του βουνού. Η σπηλιά βρίσκεται σε ιδανική θέση για ερημίτες. Ακόμα και σήμερα σε μια διπλανή μικρή σπηλιά συναντάμε ίχνη ανθρώπων, που πηγαίνουν στη σπηλιά, για να απομονωθούν και να προσευχηθούν. Υπάρχουν κονσέρβες, πνευματικά χριστιανικά βιβλία και στρωσίδια. Το ξωκλήσι λειτουργεί και εορτάζει κάθε Λαμπροτρίτη, όταν οι κάτοχοι της εικόνας την ανεβάζουν στο ναό, για να λειτουργηθεί.
 
 Δείτε τον μοναδικό ναό της Λήμνου, όπως δεν τον έχετε ξαναδεί, μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Aerial Productions:
 
 
 
 
 
 

Αστικό περιβάλλον - Βέροια. Καμία αλλαγή στην πλατεία Ωρολογίου εντός 2016

 
 
Τελικά καμία αλλαγή στην πλατεία Ωρολογίου δεν πρόκειται να δουν οι Βεροιώτες εντός του 2016. Θυμίζουμε ότι απαντώντας σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Ζήση Πατσίκα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Άρης Λαζαρίδης προανήγγειλε παρεμβάσεις στην πλατεία Ωρολογίου, χρόνια μετά την αποτυχημένη ανάπλασή της. Τελικά ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, επανήλθε με νέο ερώτημα αφού διαπίστωσε ότι στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βέροιας για το 2016, υπάρχει προϋπολογισμός μόλις 10.000 ευρώ για μελέτη, όχι για έργα. Η απάντηση του κ. Λαζαρίδη ξεκαθάρισε τα πράγματα ότι δηλαδή δεν αναμένονται ορατές αλλαγές εντός της χρονιάς.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι με τις 10.000 θα γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ενώ πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να γίνει πρώτα συνεννόηση – συνεργασία με τον μελετητή της υφιστάμενης πλατείας, δηλαδή τον καθηγητή Καλογήρου. Επίσης, τονίστηκε από τον κ. Λαζαρίδη ότι πρώτο μέλημα θα είναι η τοποθέτηση του Ρολογιού. Θυμίζουμε ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη για το Ρολόι, από την οποία διαφαίνεται ότι και το Ρολόι που θα τοποθετηθεί είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις καθώς είναι αμφιβόλου αισθητικής και χρηστικότητας.
 
Τελικά, η πρόβλεψή μας είναι ότι ΔΕΝ θα πρέπει να περιμένουν οι Βεροιώτες σύντομα αλλαγές στην πλατεία. Και όταν αυτές οι αλλαγές γίνουν (μετά από 1-2 χρόνια και βλέπουμε) θα ακολουθήσουν το ίδιο πνεύμα και την ίδια αισθητική του αποκρουστικού θεάματος που αντικρύζουμε καθημερινά στην πλατεία Ωρολογίου.


πηγή: http://www.veriotis.gr/

Μαγνησία - Πήλιο. Η Άνω Κερασιά Ιστορικός Τόπος με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού

 
 
Η Άνω Κερασιά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 3028/2002 χαρακτηρίζεται ως Ιστορικός Τόπος, διότι "εκτός της ιστορικής σημασίας του οικισμού, του οποίου οι κάτοικοι με απαράμιλλη αυτοθυσία και γενναιότητα επέδειξαν ενεργή συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση, εντός των ορίων του διασώζονται κτιριακά κατάλοιπα, που συνιστούν, τεκμήριο της αρχιτεκτονικής, κοινωνικής και πολιτιστικής εξέλιξης της περιοχής".
 
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από εδώ και στο εξής απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί του ανωτέρου οικισμού (επισκευές, συντήρηση, προσθήκη) ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα, η οποία αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του οικισμού χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού διά των αρμοδίων Υπηρεσιών του.
 
Θυμίζουμε ότι η Άνω Κερασιά Πηλίου υπήρξε η έδρα του 54ου Συντάγματος και της ΧΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, με ακτίνα δράσης που έφτανε ίσαμε τη Λαμία. Η δύναμη του έφτανε κοντά στους 3000 άνδρες. Στις αρχές του Απριλίου του 1944 οι γερμανοί, αφού προηγουμένως είχαν υποστεί πλήγματα από τους αντάρτες, οργανώνει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Βορείου Πηλίου με αποτέλεσμα τα δύο χωριά της Άνω και Κάτω Κερασιάς να παραδοθούν στις φλόγες. Οι κερασιώτες και τα δύο χωριά τους, πλήρωσαν πολύ ακριβά τις υπηρεσίες που πρόσφεραν προς την πατρίδα (καμένοι άνθρωποι, περιουσίες, ζώα, όλο το βιος τους χάθηκε). Όμως ουδέποτε το μετάνιωσαν.  

Επίσης θυμίζουμε με λύπη μας ότι η απόφαση της δημοτικής αρχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου, πριν λίγους μήνες, ήταν αρνητική σχετικά με τον ιστορικό τόπο. Παρ' όλα αυτά το Υπουργείο Πολιτισμού πέταξε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στον κάλαθο των αχρήστων, διότι η Άνω Κερασιά είχε όλες τις προϋποθέσεις (ιστορικές, πολιτιστικές κλπ.) για την απόφαση αυτή.

Την όλη υπόθεση της ανακήρυξης του χωριού ως ιστορικού τόπου, την υποστήριξε και την έτρεξε, εδώ και 15 χρόνια σχεδόν, ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου. Σε όλα τα μέλη, σε αυτά που ξεκίνησαν και σ΄ αυτά που την τελείωσαν, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 269/Α.Α.Π./31.12.2015.

Γι' αυτούς που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία των χωριών της Άνω και Κάτω Κερασιάς μπορούν να ανατρέξουν στις σελίδες του βιβλίου "Η Κερασιά του Βόλου" (Ηλίας Λεφούσης - εκδ. οίκος Κώδικας). Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 6973 046 632 (κ. Παπαδημητροπούλου).


πηγή: naturahellas.blogspot.gr/

Ο σημαντικότερος υγρότοπος διαχείμασης για το Νανόκυκνο στην Ευρώπη

 
Ο σημαντικότερος υγρότοπος διαχείμασης για το Νανόκυκνο στην Ευρώπη
 
Η αξία του Δέλτα Έβρου για την ορνιθοπανίδα είναι πολύ μεγάλη και έχει επιβεβαιωθεί για πολλά είδη, καθώς αυξάνεται η γνώση μας με την παρακολούθηση η οποία γίνεται συστηματικότερη με τα χρόνια και εμπλουτίζεται με σύγχρονες μεθόδους.

Ακόμη μια απόδειξη γι’ αυτή την αξία του Δέλτα είναι και η αυξανόμενη παρουσία του Νανόκυκνου (του πιο μικρόσωμου από τα τρία είδη κύκνων της Ευρώπης) τα τελευταία δέκα χρόνια. Από το 2005 που παρατηρήθηκαν 30 άτομα και το 2006 473, το είδος παρουσιάζει γεωμετρική αύξηση χρόνο με το χρόνο. Μέχρι και πέρσι η μέγιστη καταγραφή ήταν 4.500 πουλιά, ενώ το φετινό χειμώνα υπήρξε ακόμη μια σημαντικότατη αύξηση καθώς καταμετρήθηκαν 8.400 πουλιά!

Οι Νανόκυκνοι αναπαράγονται στην αρκτική Τούνδρα και διαχειμάζουν σε μια ευρεία έκταση που φτάνει από τη Δυτική Ευρώπη, έως την Ιαπωνία!

Η αύξηση της παρουσίας του Νανόκυκνου στο Δέλτα Έβρου συμπίπτει με την ταυτόχρονη μείωση του είδους στη Δυτική Ευρώπη.

Τέσσερις Νανόκυκνοι με κολλάρο έχουν παρατηρηθεί στο Δέλτα τα τελευταία χρόνια. Τα τρία από αυτά είχαν δακτυλιωθεί στην Ολλανδία και ένα στην κοιλάδα της Pechora της Ρωσίας. Θεωρείται πως προέρχονται από τον ίδιο πληθυσμό, μέρος του οποίου πιθανών έχει «μετακινηθεί» από τη Δυτική Ευρώπη και ξεχειμωνιάζει στο Δέλτα του Έβρου.

Το φετινό χειμώνα επίσης, παρατηρείται να ξεχειμωνιάζει στο Δέλτα και ένας Νανόκυκνος με δορυφορικό πομπό, ο οποίος ξεκίνησε το ταξίδι του από την Χερσόνησο Yamal της Σιβηρίας (κοντά στη Θάλασσα του Μπάρεντς), που αποτελεί χώρο αναπαραγωγής του είδους. Η καταγραφή αυτή για πρώτη φορά συνδέει το Δέλτα Έβρου με την περιοχή αυτή της Σιβηρίας, καθώς ως τώρα θεωρούνταν ότι τα πουλιά από αυτή την περιοχή διαχείμαζαν κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας.

Είναι λοιπόν πολύ ενδιαφέρουσες αυτές οι πληροφορίες που αν μη τι άλλο αποδεικνύουν ότι το Δέλτα είναι ένα κομβικό σημείο για τα υδρόβια είδη, αρκετοί πληθυσμοί των οποίων εξαρτώνται από αυτόν για την επιβίωσή τους. Πολύ ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι οι Νανόκυκνοι χρησιμοποιούν και την ελληνική και την τουρκική πλευρά του Δέλτα κατά τη χειμερινή τους παρουσία, καθώς η πρώτη αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο, κυρίως για κούρνιασμα, ενώ η δεύτερη μια περιοχή πλούσια σε τροφή, εξαιτίας των μεγάλων εκτάσεων με καλλιέργειες ρυζιού.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, σε συνεργασία με φορείς και ινστιτούτα του εξωτερικού, συνεχίζει την παρακολούθηση του είδους. Ταυτόχρονα εντείνει τις προσπάθειές του για την εξασφάλιση ασφαλών εκτάσεων στον υγρότοπο προς όφελος του Νανόκυκνου, αλλά και όλων των ειδών της πανίδας και της χλωρίδας που απαντώνται στην περιοχή, ενισχύοντας με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει τις δράσεις της Δασικής Υπηρεσίας και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.