Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Λακωνία. Ξανανοίγουν τα φτερά τους οι βιοκαλλιεργητές

 
Λακωνία: Ξανανοίγουν τα φτερά τους οι βιοκαλλιεργητές
 
Από τις πλέον δυναμικές Ενώσεις Βιοκαλλιεργητών είναι αυτή της Λακωνίας, έχοντας διανύσει 14 χρόνια από την ημέρα της ίδρυσης της, αφού η δραστηριότητά της ξεκίνησε το 2002.

Αν και το ξεκίνημα ήταν γεμάτο ελπίδες για κάτι καλό, η Ένωση άντεξε μόνο δύο χρόνια και από το 2004 μέχρι το 2010 έπεσε σε αδράνεια. Ξεκίνησε πάλι με νέους στόχους την πορεία της το 2010 και από το 2014 μέχρι σήμερα έχει αναλάβει ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ο Δημήτρης Καραμπάσης. Σήμερα, η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας αριθμεί 125 μέλη, που συμμετέχουν και στο πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικών καλλιεργειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λακωνία υπάρχουν συνολικά 700 βιοκαλλιεργητές, που σε ποσοστό 80% είναι ελαιοκαλλιεργητές και οι υπόλοιποι ασχολούνται με άλλες καλλιέργειες.

Αναφερόμενος στο παρελθόν, ο κ. Καραμπάσης δήλωσε: «Πριν από το 2007, υπήρχε στο πρόγραμμα επιδότηση για εσπεριδοειδή, καστανιές, συκιές και καρυδιές, αλλά στην πορεία αυτό άλλαξε και διάφορα προϊόντα βγήκαν εκτός επιδοτήσεων, με αποτέλεσμα κάποιοι συνάδελφοι να σταματήσουν τη βιοκαλλιέργεια». Αυτή η αφαίρεση προϊόντων ήταν ολέθρια, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή η Λακωνία είχε τα σκήπτρα στη βιοκαλλιέργεια με 1.600 βιοκαλλιεργητές. Σε βασική προτεραιότητα βρίσκεται η λειτουργία λαϊκών αγορών με βιολογικά προϊόντα, τα λεγόμενα Farmers Market, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει θεσμοθετηθεί η λειτουργία τους. Όπως επεσήμανε ο κ. Καραμπάσης, «η μη θεσμοθέτηση των βιολογικών αγορών στην περιφέρεια είναι ένα γενικότερο πρόβλημα, αφού και αυτές που λειτουργούν κινούνται στα όρια της νομιμότητας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να πέφτουν τα πρόστιμα βροχή. Το καλό είναι ότι η νομοθεσία είναι έτοιμη και μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζουμε να τελειώσει αυτή η ταλαιπωρία».

Σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις, ο Αργύρης Καραμπάσης υποστήριξε ότι «έχουμε ζητήσει οι ενισχύσεις να δίνονται σε αυτούς που παρουσιάζουν παραγωγή και να υπάρξει άμεση εξάρτηση ενίσχυσης με την παραγωγή. Όλα τα προϊόντα που παράγει η Λακωνία είναι προϊόντα που μπορούν να μπουν στη βιολογική καλλιέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2002 η περιοχή του Κεφαλά, στους πρόποδες του Πάρνωνα, μαζί με άλλα χωριά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της βιολογικής καλλιέργειας, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μία επιχείρηση, σαν ανώνυμη εταιρεία των ελαιοπαραγωγών, που κινήθηκε πάνω στην παραγωγή και την εμπορία». Το γεγονός αυτό δείχνει και τις δυνατότητες που υπάρχουν, εάν δοθούν κίνητρα και κατευθύνσεις.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου