Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θυσιάζει δάση για την ενέργεια»

 
dasos
 
Βρυξέλλες, 30 Νοεμβρίου 2016
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα δέσμη μέτρων με στόχο να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την ανταγωνιστικότητά της, καθώς η μετάβαση προς καθαρές μορφές ενέργειας μεταβάλλει τις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές.

«Το σημερινό “
Χειμερινό Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια” σηματοδοτεί μια κρίσιμη χαμένη ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τερματισμό μιας πολιτικής που προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά στα δάση και το κλίμα. Αν και περιλαμβάνει σημαντική αναθεώρηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και νέους κανόνες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, το Χειμερινό Πακέτο δεν προβλέπει καμία μεταστροφή της σημερινής καταστροφικής πολιτικής για τη βιοενέργεια, η οποία ενθαρρύνει την καύση ξύλου, παρά το πάγιο αίτημα του οργανισμού “Fern” και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων με εμπειρία σε δασικά θέματα», σημειώνει ανακοίνωση του Fern.

«Η Επιτροπή επέλεξε να θυσιάσει δάση για την ενέργεια. Η καύση δασικής βιομάζας σε βιομηχανική κλίμακα για ενέργεια και θέρμανση έχει αποδειχθεί καταστροφική. Το επιχείρημα ότι η διογκούμενη χρήση της θα αυξήσει τις εκπομπές και θα καταστρέψει τα δάση στην Ευρώπη και αλλού είναι πλέον συντριπτικό», δήλωσε η Linde Zuidema, υπεύθυνη της εκστρατείας του Fern για θέματα βιοενέργειας.

Βλ. σχετ. Δελτίο Τύπου του Fern:
http://www.fern.org/publications/press-releases/bioenergy-proposals και σχετική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: https://ec.europa.eu/energy/en/news/commission-proposes-new-rules-consumer-centred-clean-energy-transition .


fern_logo_green_0* Ο Fern είναι μια Μη κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), που ιδρύθηκε το 1995, με σκοπό την παρακολούθηση της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις πολιτικές για τα δάση και τον συντονισμό της δραστηριότητας των ΜΚΟ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η δράση του εστιάζει στα δάση και στα δικαιώματα των πληθυσμών που διαβιούν σε αυτά ή κοντά σε αυτά και στα θέματα που τους αφορούν, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και η κλιματική αλλαγή. Για την επίτευξη των στόχων του ο Fern συνεργάζεται στενά με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα κινήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ονομασία του επελέγη από το φυτό φτέρη, το οποίο αναπτύσσεται σε όλα τα δάση. Η έδρα του Fern βρίσκεται στις Βρυξέλλες (Βέλγιο), διατηρεί ωστόσο γραφεία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία και αλλού. Σχετικά βλ. και www.fern.org/ .


πηγή: https://dasarxeio.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου