Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Νέες άδειες σε μεταλλαγμένα καλαμπόκια, μετά την λευκή ψήφο των κρατών μελών της Ε.Ε.


Νέες άδειες σε μεταλλαγμένα καλαμπόκια, μετά την λευκή ψήφο των κρατών μελών της Ε.Ε.Τη διάθεση στην αγορά προϊόντων για τρόφιμα ή ζωοτροφές που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από 11 μεταλλαγμένα καλαμπόκια επέτρεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Σεπτεμβρίου, καθώς οι εκπρόσωποι των κρατών – μελών της Ε.Ε. «ένιψαν τας χείρες τους» κατά την διάρκεια των σχετικών ψηφοφοριών.
 
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκρίθηκε η διάθεση στην αγορά προϊόντων που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από τους εξής γενετικά τροποποιημένους αραβόσιτους:

-Τον Bt11 x MIR162 x MIR604 x GA21
-Τέσσερις γενετικά τροποποιημένους αραβόσιτους που συνδυάζουν τρία διαφορετικά στοιχεία (Bt11 × MIR162 × MIR604, Bt11 × MIR162 × GA21, Bt11 × MIR604 × GA21, MIR162 × MIR604 × GA21),
-Έξι γενετικά τροποποιημένους αραβόσιτους που συνδυάζουν δύο διαφορετικά στοιχεία (Bt11 × MIR162, Bt11 × MIR604, Bt11 × GA21, MIR162 × MIR604, MIR162 × GA21 και MIR604 × GA21).
 
Όπως σημειώνεται οι εν λόγω αραβόσιτοι είχαν περάσει από μια πλήρη διαδικασία έγκρισης, συμπεριλαμβανομένης μιας θετικής επιστημονικής αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Επίσης, είχαν λάβει ψήφο "δεν απαντώ" από τους εκπροσώπους των κρατών μελών τόσο στην σχετική Μόνιμη Επιτροπή, όσο και στην Επιτροπή Προσφυγών.
 
Συνεπώς, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, το «μπαλάκι» πήγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οποία - όπως συνηθίζει επί σειρά ετών – ενέκρινε την κυκλοφορία τους στις αγορές της Ε.Ε.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση της Commission επισημαίνει πως η εν λόγω απόφαση έγκρισης δεν καλύπτει των καλλιέργεια των συγκεκριμένων καλαμποκιών, ισχύει για 10 έτη, και τυχόν προϊόντα που παράγονται από αυτά θα θα υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας της Ε.Ε.

Περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά) μπορούν να αναζητηθούν στην σχετική ιστοσελίδα της Ε.Ε.:
Europa GMO web pages .


πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου