Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Μείζον κοινωνικό πρόβλημα τα αδέσποτα στην πόλη της Καρδίτσας


adespota-1Στη συνεχή και συστηματική προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Όμιλο Καρδίτσας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων με συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Σωτ. Αντωνίου και η Πρόεδρος του Φ.Ο.Κ. κ. Εύη Θάνου. Υπογράμμισαν πάντως οτι για να έχει αυτή η προσπάθεια τα επιθυμητά αποτελέσματα απαιτείται η ευαισθητοποίηση και η συνεργασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ιδοκτητών δεσποζόμενων ζώων, η εγκατάλειψη των οποίων αυξάνει τον αριθμό των αδέσποτων.

Ειδικότερα όπως τόνισε εισηγητικά ο Δήμαρχος και στη συνέχεια και ο κ. Αντωνίου ο Δήμος σε συνεργασία με τον Φ.Ο.Κ.:
 
– Απομάκρυναν το τελευταίο 4μηνο από την πόλη πάνω από 200 αδέσποτα, από τα οποία 120 περίπου σε χώρους φύλαξης, 50 δόθηκαν για υιοθεσία στο εξωτερικό, 12 θανατώθηκαν έπειτα από απόφαση της σχετικής επιτροπής και 30 απομακρύνονται αυτό το διάστημα στοχευμένα από το χώρο της Κεντρικής Πλατείας και του Νοσοκομείου)
– Πραγματοποιούν συνεχείς στειρώσεις αδέσποτων, ο αριθμός των οποίων ως το τέλος του έτους θα ανέλθει σε 250 περίπου
– Τοποθέτησαν 10 ταίστες περιμετρικά του κέντρου για να προσελκύονται και να σιτίζονται αδέσποτα ζώα, ώστε να μειώνεται και η επιθετικότητά τους.
– Δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών διανέμει σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ συνολικά 25.000 ενημερωτικά φυλλάδια, ενώ θα στηθεί ενόψει της Παγκόσμια Ημέρας των Ζώων και ενημερωτικό περίπτερο στην Κεντρική Πλατεία.
– Προμηθεύθηκε δύο σκάνερ για τον έλεγχο της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων (αν δηλαδή τα δεσποζόμενα ζώα φέρουν μικροτσίπ, όπως υποχρεούνται να κάνουν οι ιδιοκτήτες τους, ώστε να εντοπίζονται και οι ιδιοκτήτες σημασμένων ζώων που τυχόν εγκαταλείπονται) Το ένα δόθηκε ήδη στην Αστυνομική Δ/νση, η οποία μετά την ολοκλήρωση της ενημερωτικής καμπάνιας του Δήμου θα ξεκινήσει σχετικούς ελέγχους. Ήδη 75 περίπου ιδιοκτήτες ζώων προσκόμισαν τα σχετικά πιστοποιητικά σήμανσης των ζώων τους στο Δήμο.
– Διαμορφώθηκε ειδικός χώρος για την περισυλλογή και παρακολούθηση λυσσύποπτων ζώων.
– Διατίθεται υπάλληλος που σε συνεργασία με τους εθελοντές και τις εθελόντριες του ΦΟΚ μεριμνά για την περισσυλογή των αδέσποτων
– Από 1/1/2016 έως και 10/7/2016 διατέθηκαν 35.000 € και ως το τέλος του έτους προυπολογίζεται να διατεθούν άλλες 15.000 € περίπου (μέσω του τέλους που ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ) για την προμήθεια τροφών, ταιστρών, σκάνερ, κτηνιάτρους κ.λ.π.)

“Τα αδέσποτα ζώα είναι ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο ως Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Όμιλο Καρδίτσας, τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα για τον εθελοντισμό του, καταβάλλουμε μεγάλη και συστηματική προσπάθεια για να το αντιμετωπίσουμε. Το γεγονός οτι παρά τα όσα κάνουμε και παρά το μεγάλο αριθμό αδέσποτων που απομακρύναμε, το πρόβλημα παραμένει οξύ οφείλεται κυρίως στην συνεχιζόμενη εγκατάλειψη ή ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες δεσποζόμενων ζώων.

Με τη βοήθεια των πολιτών μέσα στα επόμενα χρόνια μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ την ένταση του προβλήματος. Χωρίς όμως τη συνεργασία τους, όσα αδέσποτα κι αν απομακρύνουμε, άλλα τόσα νέα θα εμφανίζονται.” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξάκος.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Καρδίτσας κ. Εύη Θάνου εξήρε την προσπάθεια που καταβάλει η παρούσα Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος και ο κ. Αντωνίου στο ζήτημα των αδέσποτων και την άριστη συνεργασία του Δήμου με τον ΦΟΚ, τα μέλη του οποίου όπως υπογράμμισε είναι εθελοντές που αφιερώνουν πολύ χρόνο και χρήμα για να συμβάλουν στην επίλυση ενός προβλήματος στο οποίο η επίσημη Πολιτεία είναι απούσα.Επισήμανε τέλος κι αυτή με τη σειρά της την σημασία της εφαρμογής και του ελέγχου της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.



πηγή: http://www.karditsanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου