Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Αυτοί που θέλουν μία δίκαιη αγορά

 
greenpeace-ena-kouti-thalassa-1-1024x440
 
“Είναι φρέσκια και ωραία η αίσθηση ότι βοηθάμε τους ντόπιους μικρούς ψαράδες με νόμιμους τρόπους αλιείας, ωφέλιμους για τις θάλασσες και για εμάς!”, Νίκος
 
Το πρόγραμμά μας “Ένα κουτί θάλασσα” είναι ακριβώς αυτό! Είναι ένας τρόπος να έχουμε προϊόν που έχει παραχθεί με την ελάχιστη δυνατή ζημιά στο περιβάλλον και να βοηθήσουμε τους παράκτιους ψαράδες χαμηλής έντασης, που είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιμετωπίζει τρομερές δυσκολίες. Ιδιαίτερα τους ψαράδες από την Λέσβο και την Λέρο, καθημερινούς ήρωες που για μήνες άφησαν τα δίχτυα τους και σήκωσαν στους ώμους τους το φορτίο της προσφυγικής κρίσης.
 
Οι θάλασσές μας κινδυνεύουν, αφού πολλά είδη ψαριών υπεραλιεύονται, και οι ψαράδες χαμηλής έντασης γυρνούν στο λιμάνι με σχεδόν άδεια δίχτυα. Σαν να μην έφτανε αυτό, η αγορά δεν λειτουργεί με ευνοϊκούς όρους γι’ αυτούς. Για αυτούς τους λόγους, οι υποστηρικτές που πήραν το κουτί είδαν μία ευκαιρία: στηρίζοντας το πρόγραμμα, χτίζουν μία πιο δίκαιη αγορά.
 
Ο Νίκος, ο Χρήστος, η Κατερίνα, η Μαρία, η Θεοδώρα και πολλοί άλλοι, μας εμπνέουν να γίνουμε οι καταναλωτές που θα θέλαμε να είμαστε. Είναι υπεύθυνοι καταναλωτές, που τους ενδιαφέρει να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον, να στηρίζουν την τοπική κοινωνία, αλλά και να εξασφαλίζουν την καλύτερη ποιότητα για τους ίδιους. Όσοι πήραν το κουτί και απάντησαν στο ερωτηματολόγιό μας, μας έδωσαν χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να βελτιωθούμε και η επόμενη φορά να είναι ακόμα καλύτερη. Το πιο σημαντικό όμως που μας είπαν είναι ότι η εμπειρία τους ήταν πολύ θετική, θα ήθελαν να συνεχιστεί το πρόγραμμα και οι ίδιοι θα ξαναέπαιρναν κουτί.
 
“Το πρόγραμμα είναι ένας πρωτότυπος και νοστιμότατος τρόπος να βοηθήσουμε στην επιβίωση της θάλασσας και των ψαράδων που την πονάνε.”, Κωστής Π.
 
Η ικανοποίηση λοιπόν είναι διπλή για όλους αυτούς που στήριξαν το “Ένα κουτί θάλασσα”. Από τη μία το καλό φαγητό με φρέσκο ψάρι, και από την άλλη το πιο σημαντικό, η ηθική ικανοποίηση που νιώθεις όταν ξέρεις ότι αυτό που έχεις στο πιάτο σου ήρθε με σεβασμό προς το περιβάλλον μέσα από μία καθαρή διαδικασία. Η ικανοποίηση είναι τέτοια που οι υποστηρικτές νιώθουν ότι το κουτί ήρθε από φίλους τους στο νησί. Ετοιμάζουν γεύματα με δικούς τους ανθρώπους, με την οικογένειά τους, και απολαμβάνουν όλοι μαζί τα ψάρια και τα θαλασσινά τους.

“Το ‘Ένα κουτί θάλασσα’ μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τις καταστροφικές συνέπειες της υπεραλίευσης και για το ψάρεμα με ήπιο τρόπο, μέσα από μία γιορτή αρωμάτων και γεύσεων που διοργανώθηκε στο σπίτι μας με την υποστήριξη των ψαράδων της Λέρου και της πρωτοβουλίας της Greenpeace.”, Μαρία Φ.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου