Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Έκλεισαν οι εργασίες του 8ου Τσακώνικου Συνεδρίου στον Πάρνωνα.


viografikoΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8ο Τσακώνικο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016, στο Λεωνίδιο και στον Πραστό Αρκαδίας, τις εργασίες του οποίου παρακολούθησαν στελέχη του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Το συνέδριο τις δύο πρώτες μέρες υλοποιήθηκε στην Φάμπρικα Πολιτισμού στο Λεωνίδιο ενώ η πρωινή συνεδρία της 3ης μέρας πραγματοποιήθηκε στην κοιτίδα της Τσακωνιάς, τον ιστορικό Πραστό Αρκαδίας, στην εκκλησία της Παναγίας (Μητρόπολη). Διοργανώθηκε από το Σωματείο «Αρχείο της Τσακωνιάς», πνευματικό ίδρυμα που έχει ως σκοπό τη συλλογή, διάσωση, μελέτη και δημοσίευση του ιστορικού, αρχαιολογικού, γλωσσολογικού, λαογραφικού και λοιπού θησαυρού των Τσακώνων και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και του Συλλόγου «Το Λεωνίδιον».

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν συνολικά 49 σύγχρονες εισηγήσεις, έρευνες και προτάσεις από πανεπιστημιακούς καθηγητές, ποιητές, συγγραφείς, εκπαιδευτικούς, γλωσσολόγους, ερευνητές κ.α. γύρω από θέματα που αφορούσαν μεταξύ άλλων στην ιστορία και γλωσσολογία της Τσακωνικής διαλέκτου, την αρχιτεκτονική και την λαογραφία της περιοχής.

Η τσακώνικη διάλεκτος αποτελεί σήμερα άλλη μια δυναμική του Πάρνωνα ως τη ζωντανή έκφραση της Δωρικής διαλέκτου. Έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των υπό εξαφάνιση γλωσσών της UNESCO και αναγνωρίζεται ως πολιτισμικό κατόρθωμα και ανεπανάληπτος θησαυρός πολιτισμού. Διακρίνεται σε βόρειο και νότιο ιδίωμα, το οποίο έχει και τους περισσότερους ομιλητές. Τα τσακώνικα ζωντανεύουν στη σύγχρονη εποχή μέσα από τα δημοτικά τραγούδια που συνοδεύουν τον τσακώνικο χορό.
 
 
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου ΜουστούΆστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email:
info@fdparnonas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου