Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Παρατηρήσατε πολλές μέδουσες;

 
 
Ενημερώστε το medousa@archipelago.gr
 
Σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου (Ciesm – The Mediterranean Science Commission) το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετέχει στη διαμεσογειακή δράση “Jellywatch”.
Μέσω της δράσης αυτής, θαλάσσιοι βιολόγοι συγκεντρώνουν από το κοινό στοιχεία σχετικά με τις εξάρσεις μεδουσών σε όλη τη Μεσόγειο. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα των τάσεων του πληθυσμού τους. Η δράση αυτή πραγματοποιείται χάρη στη συμβολή των τοπικών κοινωνιών, των ψαράδων, ιστιοπλόων, δυτών, κολυμβητών και πολλών άλλων που παρατηρούν τις θάλασσες μας με ενδιαφέρον, και στηρίζουν με τις παρατηρήσεις τους αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.
 
 
Πως μας επηρεάζουν οι εξάρσεις μεδουσών;

Με απλά λόγια, οι εξάρσεις των μεδουσών αυξάνονται, ενώ οι ανθρωπογενείς επιδράσεις όπως η υπεραλίευση, φαίνεται να αποτελούν την κύρια αιτία αυτού του φαινομένου. Στα οικοσυστήματα που υπεραλιεύονται, αφαιρείται από αυτά μεγάλος αριθμός ψαριών, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ραγδαία ανάπτυξη των μεδουσών, η οποία έχει πολλαπλές επιδράσεις, τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στην παραγωγικότητα της αλιείας και στον τουρισμό.

«Μέσω της δράσης αυτής, συγκεντρώνουμε πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό μεδουσών σε όλη τη Μεσόγειο με τη βοήθεια ψαράδων, ιστιοπλόων, δυτών, κολυμβητών και πολλών άλλων που παρατηρούν τις θάλασσες μας με ενδιαφέρον» αναφέρει η διευθύντρια έρευνας του «Αρχιπελάγους» Αναστασία Μήλιου, προτρέποντας όσους βλέπουν μέδουσες, να τις φωτογραφίζουν και να στέλνουν τις φωτογραφίες στο
medousa@archipelago.gr.

«Αν και δεν έχουμε έξαρση στη Μεσόγειο, εντούτοις η πρόληψη και η γνώση είναι σημαντικές για μελλοντικές πληθυσμιακές εξάρσεις που συνδέονται με την υπεραλίευση καθώς, λαμβάνοντας πάρα πολλά ψάρια από τα αλιευτικά οικοσυστήματα, δημιουργείται χώρος για τις μέδουσες να ευδοκιμήσουν» εξηγεί η κ. Μήλιου.

Επιπλέον, η συστηματική απομάκρυνση μεγάλου αριθμού ψαριών θηρευτών, όπως ο τόνος και ο μπακαλιάρος καθώς και η υπεραλίευση καρκινοειδών και μαλακίων μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές αλλαγές αφού σταδιακά, οι μεγάλοι οργανισμοί, η βιοποικιλότητα και η δομική ποικιλότητα των οικοσυστημάτων, αντικαθίστανται από πιο πρωτόγονες κατηγορίες θαλάσσιων ειδών που είναι οι μέδουσες.

«Η χειρότερη πάντως επίδραση των εξάρσεων μεδουσών, είναι ότι τρέφονται με τα αυγά και τις προνύμφες των ψαριών, προκαλώντας δραματική επιβάρυνση στην αφθονία των ιχθυαποθεμάτων» τονίζει η κ. Μήλιου. «Γι΄αυτό», συμπληρώνει, «είναι σημαντική η συμβολή του κόσμου στην καμπάνια μας για να μπορούμε να «διαβάζουμε» τα μηνύματα που στέλνει κάθε φορά η θάλασσα».



πηγή: http://ecology-salonika.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου