Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Προβληματίζει το ενδεχόμενο ένταξης του Δέλτα Έβρου στο «Natura 2000»

 
Προβληματίζει το ενδεχόμενο ένταξης του Δέλτα Έβρου στο «Natura 2000»
 
Την ανησυχία του για την αναπτυξιακή προοπτική εκφράζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης
 
Τον έντονο προβληματισμό του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, αλλά και των μελών του δημοτικού συμβουλίου, έχει προκαλέσει ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «Natura 2000» του θαλάσσιου χώρου από το Δέλτα του Έβρου έως και τη Ροδόπη.

Το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο «Natura 2000» είναι ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης, που εκτείνεται σε ολόκληρη την Κοινότητα και στόχο έχει τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης διατήρησης των πιο πολύτιμων και των πλέον απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων της, σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Όσον αφορά στην προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή της Θράκης, σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των νέων υπό ένταξη περιοχών στο δίκτυο «Natura 2000», «προκειμένου να προστατευθούν η φώκια που υπάρχει στην περιοχή και η χελώνα καρέτα-καρέτα».

Η ανησυχία των δημοτικών αρχών, όπως έχει εκφραστεί τόσο δια στόματος δημάρχου, όσο και μέσω σχετικού ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, έγκειται στην εκτίμηση πως η εν λόγω δέσμευση «ολόκληρης σχεδόν της θαλάσσιας περιοχής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, τροχοπεδεί κάθε αναπτυξιακή προοπτική και καταργεί κάθε σχεδιασμό ο οποίος έχει δρομολογηθεί, σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας».

Ειδικότερα ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης διερωτάται «μήπως εξαιτίας της δέσμευσης της θαλάσσιας περιοχής, δεδομένου ότι θα είναι οριοθετημένη 6 ναυτικά μίλια (δηλαδή μέχρι τα διεθνή ύδατα), δεν θα μπορούν να διέλθουν υποθαλάσσιοι αγωγοί φυσικού αερίου, πλοία μεγάλου βυθίσματος και μήκους και μήπως τροποποιηθούν, επί το δυσμενέστερο για τους αλιείς, οι όροι αλιείας».

Από την πλευρά του, το Δημοτικό Συμβούλιο εκτιμά πως ο χαρακτηρισμός «Natura 2000» θα σημάνει καθυστέρηση σε αδειοδοτήσεις μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων.



πηγή: http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου