Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Οι Ισλανδοί χρωματίζουν την άσφαλτο για την προστασία ενός πτηνού

 
 
Οι Ισλανδοί αποφάσισαν να προβούν σε δραστικές μεθόδους προκειμένου να προστατεύσουν ένα συγκεκριμένο είδος πτηνού, το χιονογλάρονο (sterna paradisaea) το οποίο αποδεκατίζεται με γεωμετρική πρόοδο εξαιτίας της αδυναμίας του στην άσφαλτο.

Σύμφωνα με ισλανδούς βιολόγους, τα χιονογλάρονα θεωρούν την γκρι άσφαλτο ως ενός πρώτης τάξεως καταφύγιο που τους προσφέρει καμουφλάζ και θερμότητα με αποτέλεσμα να συρρέουν κατά σμήνη στους δρόμους και να σκοτώνονται σε μεγάλους αριθμούς από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Σε μια προσπάθεια να μετριάσουν το φαινόμενο και τους θανάτους των αποδημητικών αυτών πτηνών που διανύουν περίπου 96.500 χλμ. το χρόνο, οι ισλανδοί αποφάσισαν να βάψουν πειραματικά τους δρόμους στη χερσόνησο Snaefellsnes σε ιριδίζον πορτοκαλί, κίτρινο και λευκό χρώματα τα οποία σύμφωνα με τους βιολόγους θα κρατήσουν μακριά από την άσφαλτο τα χιονογλάρονα.

Προς το παρόν το project βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, ενώ σύμφωνα με τις συστάσεις, οι ισλανδοί σκοπεύουν να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα των φλούο ασφάλτινων επιφανειών φέτος το καλοκαίρι αλλά και να δοκιμάσουν και άλλες αποχρώσεις με στόχο να επεκτείνουν το σχέδιο και σε άλλα μέρη του οδικού δικτύου της Ισλανδίας όπου συχνάζουν τα χιονογλάρονα.
 
Island roads
 
Σε κάθε περίπτωση, οι ισλανδοί βιολόγοι, επισημαίνουν την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων καθώς, σύμφωνα με τα δεδομένα τους οι θάνατοι των χιονογλάρονων έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια λόγω και της αυξημένης τουριστικής κίνησης στην Ισλανδία η οποία μεταφράζεται στην αύξηση της κίνησης οχημάτων.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου