Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Πρωινός περίπατος

 
 
Το να περπατά κανείς πολύ πρωί σε ένα πεζόδρομο, κατά μήκος μιας ήσυχης παραλίας, αποτελεί σπουδαίο πλεονέκτημα που θα πρέπει να αξιολογείται θετικά, ειδικά στη σημερινή εποχή, όπου το άγχος και γενικά η καθημερινότητα καταπνίγει ό,τι ωραίο έχει ο άνθρωπος.
 
Η θέα της θάλασσας, με όλα της τα παιχνιδίσματα, η πρωινή καλοκαιριάτικη δροσούλα, το καθαρό οξυγόνο και το πλούσιο ιώδιο μαζί με την καταπληκτική ησυχία, μια εξευμενιστική σιωπή που επικρατεί στην περιοχή, αναπτερώνουν το ηθικό τού ανθρώπου και δίνουν ευεξία και κουράγιο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ημέρας. Αν το πρωινό περπάτημα δεν είναι η μόνη προϋπόθεση ή η πανάκια για την εξασφάλιση της υγείας του ανθρώπου, τουλάχιστον χαρίζει απλόχερα στον περιπατητή ισορροπία στην ψυχή, καθαρότητα στη σκέψη και ορθότητα στις επιλογές του. Η ισορροπία είναι ακριβό απόκτημα που εκφράζεται στην καθημερινότητα ως ηρεμία, γαλήνη, πραότητα, γλυκύτητα, σε αντίθεση με το θυμό, το άγχος, την εκρηκτικότητα, τη σύγχυση και τη μελαγχολία.
 
Συνήθως όλη την ημέρα ο άνθρωπος δραστηριοποιείται με ωφελιμιστικό τρόπο για υλικές κατακτήσεις που επίπλαστα καλυτερεύουν τη ζωή του. Η ζωή μας οσονούπω τελειώνει. Όλοι θυμόμαστε με νοσταλγία το παρελθόν και λέμε «σαν να ήταν χθες». «Ποία γαρ η ζωή υμών; Ατμίς γαρ έστε η προς ολίγον φαινομένη, έπειτα δε και αφανιζομένη. (Ιακώβου κεφ. 4 στ. 14) Είναι για τούτο που η κάθε προστιθέμενη καθημερινότητα είναι πετραδάκια με τα οποία κτίζεται μια ζωή η οποία όμως φαίνεται στην αιωνιότητα «ολίγον» και σαν ατμός εξαφανίζεται…
 
step
Η τεχνολογία αποτυπώνει τη διαδρομή μου
Φιλοσοφώντας λοιπόν, θεωρούμε ότι ένας πρωινός περίπατος, μέσα στη δροσούλα και την ησυχία, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ως συνήθως σκεφτόμαστε και να αρχίσει να γαληνεύει η καθημερινότητά μας. Να τολμήσουμε να κοιτάξουμε τη ζωή με άλλο βλέμμα. Με το βλέμμα της άπλετης θάλασσας και του ανοικτού ορίζοντα που μας περιβάλλουν με τόση παραστατικότητα και ομιλούν τόσο άπταιστα τη γλώσσα της φύσης. Αυτής της φύσης με την οποία εμείς, με δική μας ευθύνη και επιλογή, αποκοπήκαμε τόσο άσοφα, εγωκεντρικά και μαζοχιστικά, παίρνοντας άλλη κατεύθυνση, διαβάτες σε αμφιλεγόμενα μονοπάτια και ερημικές στράτες που δεν βγάζουν πουθενά.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου