Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Η ρύπανση «δολοφονεί» τον Βοϊδομάτη…

 
 
Ο Βοϊδομάτης αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους ποταμούς της χώρας..

Πολυφωτογραφημένος και ταυτόσημος με την ομορφιά του Ζαγορίου... Κατά το παρελθόν, μαζί με τον Αώο, έχουν χαρακτηριστεί και ως τα πιο καθαρά ποταμιά της χώρας.

Στον Βοϊδομάτη όμως κάτι συμβαίνει. Και μάλλον είναι σοβαρό. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές.

Ο φωτογραφικός φακός, αποτυπώνει ένα μεγάλο μέρος του ποταμού καλυμμένο από άλγη. Υπερτροφισμός, αφροί κι έντονοι δυσοσμία..

Όσοι βρέθηκαν εκεί μιλούν για μία κατάσταση παρόμοια με αυτή
της λίμνης των Ιωαννίνων στις χειρότερες στιγμές της.

Το σημείο στο οποίο εντοπίστηκε η ρύπανση και φαίνεται στις φωτογραφίες που παρουσιάζει το Epiruspost βρίσκεται μεταξύ Αρίστης και Παπίγκου, κοντά στη Μονή Σπηλιώτισσας.

Όποιος δεν το έχει δει από κοντά δυσκολεύεται πραγματικά να πιστέψει ότι πρόκειται για εικόνες του Βοιδομάτη... Άνθρωποι που επισκέπτονται συχνά την περιοχή, σημειώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που αντίκρισαν κάτι τέτοιο και εκφράζουν μαζί με τις απορίες τους για τα αίτια και την αγανάκτησή τους για την κατάσταση...

Βέβαια για μία ακόμη φορά, αυτό που καταγράφουν κι αναδεικνύουν οι πολίτες, δεν το έχουν εντοπίσει οι αρμόδιες αρχές και όλοι όσοι είναι επιφορτισμένοι με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο ευτροφισμός εκδηλώνεται σε λίμνες ή ποτάμια κάτω από ορισμένες συνθήκες.

Ειδικότερα, παρουσιάζεται αύξηση των θρεπτικών στοιχείων, η οποία προκαλείται από τον εμπλουτισμό των υδάτων με νιτρικά, φωσφορικά ιόντα, λιπάσματα, απορρυπαντικά και άλλα.

Αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο αριθμός των βακτηρίων που καταναλώνουν το διαλυμένο οξυγόνο που βρίσκεται στο νερό, στερώντας το από τα ψάρια και από άλλους οργανισμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νεκρώνεται σταδιακά ολόκληρο το οικοσύστημα του ποταμού.
 
boidomatis r5
 
Παρόμοια προβλήματα, στον Βοιδομάτη, είχαν καταγγελθεί προ πενταετίας, χωρίς όμως η έρευνα να προχωρήσει σε βάθος, να εντοπιστούν οι πηγές ρύπανσης και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα..

Και σήμερα φτάσαμε στο σημείο όπου η εικόνα του Βοιδομάτη μοιάζει με αυτή που παρουσιάζει ένα νεκρό ποτάμι...
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου