Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Λέσβος. Τσιμέντο στην παραλία της Σκάλας Ερεσού ! Και όλα είναι νόμιμα! Ακούει κανείς ;

 
 
Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού μας, στην Ερεσό, βρίσκεται η φημισμένη παραλία της Σκάλας ή Γιάλου όπως τη λένε οι ντόπιοι, η οποία εκτείνεται σε μήκος 3 χιλιομέτρων με καθαρά σαν κρύσταλλο, καταγάλανα νερά και πλατιά αμμουδιά με λεπτή γκρίζα άμμο, στοιχεία που δεν αφήνουν ασυγκίνητο ούτε τον πιο απαιτητικό επισκέπτη και γι΄αυτό, μαζί με τα άλλα σημαντικά πολιτιστικά και ιστορικά της στοιχεία, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.
 
Τον καιρό που όλοι οι φορείς του νησιού προσπαθούν, με μπροστάρη το δήμο Λέσβου, να προσελκύσουν τουρισμό, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να καταστρέφεται μια τέτοια, αναγνωσμένης αξίας και ποιότητας, παραλία για την ικανοποίηση συμφερόντων που καμία σχέση δεν έχουν με το δημόσιο αγαθό που πρέπει να πληρούν οι παραλίες μας.
 
 
Οι τουρίστες της Ερεσού, στο μεγάλο τους ποσοστό ευρωπαίοι, είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι στα θέματα προστασίας της φύσης. Με τη στάση τους σε κάθε τόπο που επισκέπτονται, επηρεάζουν ένα μεγάλο μέρος του τοπικού τουριστικού κυκλώματος, ενώ είναι γνωστό ότι η γνώση τους για περιβαλλοντικά θέματα και προστασίας της φύσης τους κάνει να διαμαρτύρονται για διάφορες παρανομίες και να ασκούν πίεση για θεσμοθέτηση και τήρηση μέτρων προστασίας όχι μόνο στις ελληνικές αρχές, αλλά και στις πρεσβείες των χωρών τους και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παρακολουθώντας με αγωνία και ενδιαφέρον το δημόσιο διάλογο στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σχετικά με την επικείμενη καταστροφή της δυτικής παραλίας του Γιαλού (Σκάλας) Ερεσού, με αφορμή την τσιμεντοποίηση ιδιοκτησίας πάνω στην αμμουδιά, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ και ως Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.), ΖΗΤΑΜΕ να παρέμβουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, τόσο του δημοσίου, όσο και του Δήμου Λέσβου, ώστε να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα. Με έρεισμα την εξόφθαλμη παράλογη απόφαση της Κτηματικής Εταιρία Δημοσίου (ΚΕΔ) δημοσιευμένη στο ΦΕΚ το 2012, απεφασίσθη η επαναχάραξη του αιγιαλού, του παλαιού αιγιαλού και της παραλίας, εις βάρος του περί δικαίου αισθήματος και καταστρατηγώντας κάθε έννοια προστασίας της πανέμορφης παραλίας και του περιβάλλοντος χώρου, απλά και μόνο για να εξυπηρετηθεί η εν λόγω ιδιοκτησία. ΖΗΤΑΜΕ την παρέμβαση κάθε αρμόδιας υπηρεσίας δημόσιας η δημοτικής, ώστε σύμφωνα με το άρθρο 5 παραγρ. 9 του Ν.2971/2001, ΦΕΚ 285/ τ.Α΄,19-12-2001, με αίτημα προς την ΚΕΔ να προβεί η εν λόγω υπηρεσία στην επαναχάραξη του αιγιαλού σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου και προστατεύοντας την ιδιαιτέρου κάλλους αμμουδιά της Ερεσού.
Το Δ.Σ. της ΟΛΣΑ
 Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου