Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Ο τραυματίας πελαργός που έγινε ξανά γονιός

 
 
Έλα Κρετ
 
Κάθε φορά που βοηθάμε ένα τραυματισμένο ζώο, αναρωτιέμαι: θα καταφέρει να επιβιώσει; Αρκετές φορές έχουμε δει τραυματισμένα πουλιά να ξεψυχούν στα χέρια μας, πριν καν προλάβουμε να τα στείλουμε σε ένα κέντρο περίθαλψης. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν περιστατικά σαν αυτό του τραυματισμένου λευκοπελαργού, που συνάντησα ξανά μετά από πέντε χρόνια...
 
Μετά την ειδοποίηση μιας φίλης που πρώτη πρόσεξε το δαχτυλίδι του πελαργού, επισκεφτήκαμε την περιοχή όπου φωλιάζει και με το τηλεσκόπιο μπορέσαμε να διαβάσουμε την ταυτότητά του. Λίγο αργότερα διασταυρώσαμε τις πληροφορίες για την προέλευσή του... Το μυαλό μου τότε ταξίδεψε 5 χρόνια πριν, σε μια διαδρομή από το χωριό Κορνοφωλιά, με έναν άρρωστο λευκοπελαργό στο αυτοκίνητο. Οι κάτοικοι του χωριού μας είχαν καλέσει γιατί τον είχαν βρει σε κατάσταση εξάντλησης, ανίκανο να πετάξει.
 
Μετά από 5 χρόνια, συνάντησα ξανά τον ίδιο πελαργό.
Τότε, άρρωστος και ανίκανος να πετάξει, τώρα, δυνατός
φροντίζοντας τη νέα ζωή στη φωλιά του! © Sofia Tsimari
Τον είχαμε τότε στείλει στο κέντρο περίθαλψης Δράση για την Άγρια Ζωή, στη Θεσσαλονίκη, γεμάτοι ανησυχία: θα κατάφερνε να επιβιώσει από το ταξίδι; Κι ακόμα κι αν κατάφερνε να αναρρώσει, δεν ήταν δεδομένο ότι θα κατάφερνε να επιστρέψει στην άγρια φύση. Αρκετά τραυματισμένα ζώα αναγκάζονται να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους στις τεχνητές συνθήκες της αιχμαλωσίας.
 
Μπροστά στα μάτια μου τώρα, με τα μάτια στο τηλεσκόπιο, έβλεπα τον ίδιο πελαργό. Όχι μόνο είχε καταφέρει να επιβιώσει, αλλά είχε επιστρέψει στην άγρια φύση και μάλιστα σήμερα, ο αδύναμος εκείνος πελαργός, βρισκόταν στη φωλιά του ανατρέφοντας τα μικρά του!

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους ανθρώπους που ζουν στην ύπαιθρο και που από προσωπική τους ευαισθησία μας ειδοποιούν όταν βλέπουν ένα τραυματισμένο άγριο ζώο. Όπως και με τις φόλες στην ύπαιθρο, η δική τους έγκαιρη ειδοποίηση μας βοηθά να σώσουμε πολύτιμες ζωές.
 
Ευχαριστούμε πολύ την Eva Stets και τη Σοφία Τσιμάρη που μας ενημέρωσαν για τον πελαργό και τον Σάββα Καζαντζίδη που τον δακτυλίωσε.


πηγή: http://www.wwf.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου