Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση τα πάρκα του Βόλου από το αναμενόμενο

 
 
Σύμφωνα με έρευνα του WWF Ελλάς
 
Από τις αρχές του 2016, το WWF Ελλάς έδωσε στα χέρια των πολιτών μια πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά, πρώτη στο είδος της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μέσα από το WWF GreenSpaces, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο συμμετοχικό χάρτη πρασίνου των ελληνικών πόλεων, καταγράφοντας και αξιολογώντας πάρκα με μοναδικό τους εργαλείο το κινητό τους.

Η ανταπόκριση των πολιτών είναι ήδη εξαιρετική. Έως σήμερα περισσότεροι από 4.500 πολίτες έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τη δωρεάν εφαρμογή και έχουν καταγράψει και βαθμολογήσει σχεδόν 900 χώρους πρασίνου σε 89 πόλεις της χώρας.

Σε γενικές γραμμές, καταγράφηκαν χώροι πολλών επιπέδων. Χώροι πανέμορφοι, υπερτοπικής εμβέλειας, καθώς και μικρά πάρκα που κάνουν καλύτερη τη ζωή στις γειτονιές. Καταγράφηκαν όμως και αρκετοί χώροι υποβαθμισμένοι ή ολότελα παρατημένοι και ακόμα χειρότερα βανδαλισμένοι.

Από τους 887 χώρους που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην εφαρμογή, 48 χώροι πρασίνου έχουν λάβει πολύ υψηλή βαθμολογία (μεταξύ 9 και 10). Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, το πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο Κρήτης, το Άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, ο λόφος Ιππείου Κολωνού στην Αθήνα, το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα, ο δημοτικός κήπος Δράμας και το άλσος Κεφαλαρίου στην Κηφισιά.

Στον αντίποδα, 28 χώροι πρασίνου συγκεντρώνουν πολύ χαμηλή βαθμολογία, κάτω από 3. Ενδεικτικά, αυτοί οι χώροι βρίσκονται στο Κορδελιό, στη Βουλιαγμένη, στην Τρίπολη, στην Αθήνα, στη Λάρισα, στον Πειραιά, στην Παλλήνη. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το Πεδίον του Άρεως βαθμολογείται από τους πολίτες μόλις πάνω από τη βάση με 5,04, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος.

Ο μέσος όρος βαθμολογίας όλων των καταγεγραμμένων πάρκων ανέρχεται στο 6,2, πράγμα που υποδεικνύει ότι σε γενικές γραμμές οι πολίτες πιστεύουν πως υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν προκειμένου να απολαμβάνουν και να επισκέπτονται χώρους πρασίνου υψηλής ποιότητας!

Σε επίπεδο δήμων, η Πετρούπολη, η Τρίπολη, το Ίλιον, η Καλαμάτα, το Αιγάλεω και η Βουλιαγμένη, η Πεύκη και το Ψυχικό είναι οι περιοχές των οποίων τα πάρκα έχουν λάβει κατά μέσο όρο την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ ο χαμηλότερος μέσος όρος βαθμολογίας χώρων πρασίνου εντοπίζεται στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, τη Λάρισα, τη Νέα Ιωνία, τη Ν. Φιλαδέλφεια, τον Εύοσμο, τον Πειραιά, την Παλλήνη και τη Γλυφάδα.

«Με το WWF GreenSpaces μπορούμε να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας και να πούμε την άποψή μας για τους χώρους πρασίνου στις πόλεις μας. Προσκαλούμε τις δημοτικές αρχές σε όλη τη χώρα να μελετήσουν με προσοχή τα
αποτελέσματα των καταγραφών και να δράσουν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στους υποβαθμισμένους χώρους αλλά και να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τα οφέλη που προσφέρουν οι οάσεις των πόλεων», σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, μεγάλος δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Και συμπληρώνει: «Το WWF Ελλάς θεωρεί τους δήμους συμμάχους στην κοινή προσπάθεια να βελτιωθούν και να αυξηθούν οι χώροι πρασίνου στην Ελλάδα. Η έκθεση, που έχει σταλεί σε όλες τις δημοτικές αρχές της χώρας, μπορεί να είναι το εφαλτήριο για ανάληψη περισσότερων και καλύτερα συντονισμένων πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει η ενεργός συμμετοχή των πολιτών».
 
 
Η περίπτωση του Βόλου
 
Οι χώροι που έχουν καταγραφεί στο Βόλο, ως χώροι πρασίνου, είναι μόνο 5, σε αντίθεση με άλλες πόλεις, όπως στην Ξάνθη που έχουν καταγραφεί 15 ή στην Ερμούπολη της Σύρου που έχουν μπει στην έρευνα 12 χώροι πρασίνου. Βέβαια κάποιος θα μπορούσε να πει ότι λόγω του γεγονότος ότι η πόλη του Βόλου είναι παραθαλάσσια και πολύ κοντά σε περιοχές με πράσινο, όπως είναι το βουνό του Πηλίου, δεν απαιτείται να έχει πολλούς χώρους πρασίνου. Όμως όλα τα καταρρίπτει η περίπτωση της μικρής πόλης της Σύρου, η οποία στην έρευνα έχει μπει με 12 χώρους πρασίνου (εδώ πιθανότατα να παίζει ρόλο η μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα που έχει η Σύρος σε σχέση με το Βόλο).
 
 
Επίσης, στην περίπτωση του Βόλου κανένας χώρος πρασίνου δε βρίσκεται στον πίνακα με τις υψηλές βαθμολογίες (μέγιστη βαθμολογία χώρου πρασίνου το 7), ούτε όμως, και στον πίνακα με τις χαμηλές βαθμολογίες (ελάχιστη βαθμολογία 4,3).


Για περισσότερες πληροφορίες και περισσότερη ανάλυση πάνω στην έρευνα μπορείτε να ανατρέξετε στο σύνδεσμο http://kalyterizoi.gr/sites/kalyterizoi.gr/files/attachment/news/ekthesi_prasinon_horon.pdf .

Ανάλυση για το Βόλο: naturahellas.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου